Gå til innhold

Bildekritikken på sotteseng?


Anbefalte innlegg

Å få tilbakemeldinger, ja. Det er gøy. Det er vel faktisk derfor vi legger ut bilder her.

 

Selv sørger jeg for at alle bilder får en kommentar. Jeg venter gjerne litt hvis det noe jeg ikke er sikker på, og også for å vente og se om det får andre kommentarer. Det er nemlig ikke alle jeg har tid til å skrive til. Jeg har skrevet et par tusen kommentarer i BK, og har lagt ut over 100 bilder. Det ble foreslått av noen at sett bort fra når man er nybegynner skal man skrive minst 5 kommentarer før et man publiserer et bilde. Slik fungerer det på fotodotten. Der sjekker folk hvor mange innlegg du har skrevet i andres bildetråder, og hvor mange i egne. Basert på det blir det vurdert om man er verdig en kommentar. Ikke teknisk, men med innstilling. Er du gniten på kommentarene får du etterhvert ingen kommentarer selv. Folk som har skrevet i forumet at de synes de har fått få kommentarer har fått tallenes tale lest opp for dem, og forklart at de skal være glad for å overhodet ha fått noen kommentarer.

 

Hvorfor skriver jeg dette? Det er fordi jeg er litt trist på BKs vegne i dag. Jeg har tidligere eksplodert på grunn av at innstillingen på BK er det motsatte av den på fotodotten. Alle vet at vi har mistet en viktig bidragsyter på forumet. Jeg har hatt kontakt med ham nylig, og kan melde fra at han følger med oss. Det jeg også fant ut er at vi har mistet enda en viktig bidragsyter i BK.

 

Enda en? Har noen andre blitt bannet i all hemmelighet? Nei. En av oss har trukket seg fra BK. Vedkommende kom for kort tid siden til konklusjonen at nok er nok. Han skriver kommentarer til blodet spruter, og legger ut bilder i et lavere tempo. På tross av det så ser han at det er lite kommentarer på hans bilder. Middelmådige bilder får kommentarer i fleng, av forskjellige grunner. Men han, som leverer dyktig utførte genrebilder som garantert inspirerer andre her inne, får få eller ingen kommentarer.

 

Jeg ser at det har kommet en del nye tråder i dag. Ganske mange i kveld. Likevel ser jeg at det finnes bilder uten kommentar. Jeg kommer fortsatt til å følge med. Et bilde som ikke får noen kommentar er en skam for forumet. Jeg har bestemt meg for å bruke ferien min på å ta bilder, samt skrive på Akam. I disse to ukene skal jeg vurdere min deltakelse i BK i fremtiden. Jeg har tidligere klaget over å få utrolig lite oppmerksomhet i forhold til den jeg gir. Jeg har vel sammenlignet det med å være ubetalt nynorsklærer på en Oslo-skole. Det er ikke mye give and take her. Mest take, for å si det slik. Dere pøser ut bilder selv, men skriver få kommentarer på andres bilder. Det gjelder ikke alle, men mange.

 

Det viser seg at det er flere av oss voksne som har følt det slik. En har nylig forlatt oss på grunn av dette. Det får meg til å vurdere min posisjon. Når en av oss har gitt opp på grunn av dette, så må jeg forholde meg til det. Er det noe poeng for voksne å delta her lenger? Det ser ikke slik ut, for svært få bryr seg. Mine tråder er lange, men det skyldes ofte ordskifter mellom meg og andre i tråden. Ikke antall deltakere. Det samme gjaldt hans tråder. Og andres, for den slags skyld.

 

Han og jeg tilhører to vidt forskjellige typer fotografering, så det er ingen sammenheng der mellom meg og han som har gitt seg. Det er en innstilling som er problemet. Man skjuler seg bak at noen (han) er så flink at de ikke trenger noen bekreftelse. Eller at noen (meg) er så spesielle at man ikke vet hva man skal skrive. Uansett hvilken unnskyldning man har, så er det bare en symptom på forumets sykdom. Ofte ser vi at slengere fra data og spillforumet stikker innom for å skrive at de liker noe, samtidig som de legger til at de ikke er fotokyndige. Det er en ærlig og flott sak, selv om de som får de kommentarene er 90% solnedganger. Fotokunstens lateste genre.

 

I forfattingen av denne posten har jeg tenkt litt over de som ikke er med lenger. Hardmongo er en av de jeg savner mest. Jeg savner også riktigs bidrag. Jeg tror jeg har kommet frem til hvorfor de forsvant fra siden. Jeg vet ikke, men jeg tipper at det er en sammenheng. Jeg føler meg også lei, noe jeg har nevnt i en tråd på forumet. Jeg ser også for meg at en annen tråd kan føre til at jeg tar opp temaet igjen. For jeg har nådd en form for metning. Jeg har tidligere nevnt at jeg er på nippet til å gi opp Akam. Det finnes tross alt andre fora, der man kan få tilbakemeldinger som man har fortjent ut fra aktiviteten man gjør for andre. Da jeg tidligere tok opp temaet var det til øredøvende stillhet fra alle andre enn nettopp Mr. Olsen, som var helt enig.

 

Nå har jeg mistet den ene meningsfellen jeg hadde da. Jeg vil ut fra reaksjonene på denne tråden, og på den utviklingen jeg ser på BK fremover, om jeg skal fortsette å skrive kommentarer i BK. Jeg er nemlig i ferd med å komme til den konklusjonen at dette er et forum der fjortiser legger ut sine bilder, får kommentarer fra andre fjortiser, og gi til andre fjortiser. Hvis dere ønsker å få kommentarer fra fotografer med erfaring og faglige kunnskaper må dere ta et grep for å få litt balanser i regnskapet. I løpet av to uker har dere mistet to kunnskapsrike genrefotografer. Selv sitter jeg og vurderer min fremtid. Sannsynligvis er det flere der ute som vurderer sin deltakelse i fremtiden.

 

Ser dere faren for at BK skal ende opp som et sted der nybegynnere legger ut sine bilder, og får dem kommentert av andre nybegynnere? Hvis det er slik dere ser for dere Akams funksjon, så får det være slik. Men jeg tror at det vil ta kort tid før dere merker effekten av det. Dere bør faktisk allerede merke effekten av de to vi har mistet.

 

Jeg åpner nå for diskusjon over temaet. La det briste eller bære. Det er nå opp til dere å bestemme forumets fremtid. Møtes problemstillingen med likegyldighet fra andre enn de som er født etter 1970 er forumets fremtid beseglet for min del. Et forum uten engasjement for dets fremtid lider av en genetisk defekt som er dødelig. Som i naturen vil en skapning med en alvorlig defekt ikke overleve. Derfor spør jeg om bildekritikken ligger på sotteseng.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som helt ny bruker, så synes jeg det er veldig synd at de erfarne gir seg. Jeg er en av de du nevnte som ikke er fotokyndig, enda... Det er derfor jeg håper de erfarne blir, sånn at jeg får lest de kommentarene som kommer fra dere og dermed lært en del. Det gjelder både bilder jeg selv har lagt ut og kommer til å legge ut, og alle andre.

 

Jeg har vært veldig beskjeden med å kommentere selv så langt, men det er igrunn for å bruke litt tid på å få feelingen på hva dette faktisk går ut på. Hvis det nå går veien at det bare blir fjortiser som du sier, så kommer jeg ikke til å lære det jeg ønsker. Går det andre veien, at de som kan ting om faget blir her, og kanskje de andre kommer tilbake, så vil jeg, og sikkert andre lære mye, og kan bidra på et høyere nivå.

 

Hvis jeg tolker deg rett nå, så er det ikke så viktig om kommentarene er så veldig korrekte når det gjelder det fototekniske. Engasjement og forsøk på kritikk er viktigere enn innholdet i kritikken? Iallefall gitt at det er et seriøst forsøk på konstruktiv kritikk. Når jeg nå skriver dette, så innser jeg at det nok er det beste. "Feil" konstruktiv kritikk skaper da litt diskusjon, og det hever etterhvert nivået til kritikeren.

 

Jeg ser absolutt poenget ditt, og skal ta det til etteretning. Det samme håper jeg andre nybegynnere gjør, og forhåpentligvis inspirerer det de erfarne til å fortsette og dele sin kunnskap med oss.

Lenke til kommentar

Som deg PMnormal har jeg vært med her noen år, men har ikke bidratt med tilnærnet så mye som deg verken på BK eller ellers.

 

Jeg ser også at forumet har endret seg radikalt både når det gjelder innhold, kvalitet og medlemsmasse - dessverre i feil retning. Likevel foretrekker jeg AKAM fremfor foto.no fordi her er det plass for alle - på godt og vondt. La oss slippe den "ovenfraogned" holdningen og de lange meningsløse debattene som gjennomsyrer foto.no.

 

Når det gjelder BK har nok trådstarter bidratt med flest innlegg av samtlige og personlig håper jeg du ikke går lei, men fortsetter med dine konstruktive bidrag. Det samme gjelder en håndfull eller to andre erfarne, kunnskapsrike bidragsytere

 

Er ellers enig i at når det gjelder bildekritikken, så handler det om å gi og ta. Selv har jeg fått en del kommentarer på mine bilder og skulle gitt endra flere tilbake.

 

Hvor veien går videre er vanskelig å si, men uten kompetente bidragsytere, så går det "rett vest". La oss håpe at så ikke skjer.

Lenke til kommentar

Det som jeg tror er litt av problemet er at enkelte ikke "tørr" å legge inn kommentarer, fordi de enten har for dårlig kunnskaper om fotografering, eller er i lærestadiet enda og dermed kun har kommentarer som "Det var et fint bilde". Det er trossalt enklere å legge inn et bilde, enn å gi en meningsfull kommentar som folk kan lære av.

 

Men nå har ikke jeg lagt ut noen bilder her, og dermed vet ikke jeg hvilke kommentarer folk er ute etter. Det kan være alt fra tips til forbedringer eller kun kommentarer som nevnt ovenfor. Hvilke kommentarer er du ute etter å få PMnormal?

Lenke til kommentar

Jeg er en av de som ikke bidrar med noe særlig på bildekritikken, men jeg har fulgt forumet i ganske mange år og ønsker derfor å kommentere dette.

 

I og med at mine bidrag er svært beskjedne skyter jeg selvfølgelig meg selv i foten når det gjelder dette, men jeg mener likevel debatten er for viktig til å forbigåes i stillhet. De som mener jeg ikke bør kommentere av denne grunn kan bare se bort fra innlegget.

 

Først: Det er veldig trist at vi har mistet viktige bidragsytere som tør/vil/kan si fra som Marius. Jeg støtter også at Riktig og Hardmongo savnes, samtidig som jeg savner en del erfarne mennesker fra tidligere tider. Det ville være dumt om vi også mister de siste aktive.

 

Etter min mening er faktisk det største problemet den siste tiden at tonen på forumet har endret seg radikalt. Problemer med slike forum er ofte at man ikke vet hvem som har kommet med tips, vedkommendes erfaring og hvorvidt tipsene er ”riktig”. Når ”nybegynnere” går inn med en så tøff tone som enkelte gjør tror jeg i verste fall dette kan føre til at noen tar feil avgjørelser og i beste fall at folk går lei hele forumet. Når man gang etter gang ikke kan lytte eller ta signaler fra andre, er dette svært ødeleggende for miljøet på forumet. Dette tror jeg det er fler enn meg som etter hvert begynner å bli lei av.

 

Ellers så er nok PM’s problem en vanskelig balanse. Jeg er enig i at det er litt stor overvekt av nybegynnere her med ” elg i solnedgang”, og bilder som er lagt ut som ikke en gang er gjennomtenkt. Dette er for egen del med på å senke nivå og interesse kraftig. Samtidig må takhøyden beholdes slik at vi ikke får det samme miljøet som florerer på Foto.no

Lenke til kommentar
Men nå har ikke jeg lagt ut noen bilder her, og dermed vet ikke jeg hvilke kommentarer folk er ute etter. Det kan være alt fra tips til forbedringer eller kun kommentarer som nevnt ovenfor. Hvilke kommentarer er du ute etter å få PMnormal?
På generell basis vil jeg si at bildekritikken ikke er et sted man skal få rene kommentarer på bildet, det er et sted der man skal få tips til å selv ta bedre bilder. I det legger jeg at man kan få kritikk på 1) tekniske egenskaper/ferdigheter som ligger til grunn for å ta bildet, komposisjon og etterbehandling, eller 2) innholdet/uttrykket til bildet, som posering til en modell, valg av fargetoner etc, ting som kan ha kommet bevisst eller ubevisst.

 

Det er ytterst få bilder jeg synes er helt perfekte i utgangspunktet, og de få bildene det gjelder kan jeg tillate meg å skrive nettopp det. Dersom jeg ikke synes bildet er perfekt, vil jeg tenke gjennom hva som kunne gjort det bedre. Dersom jeg ikke kan finne noe konkret som kunne vært gjort annerledes og kanskje hevet kvaliteten, lar jeg heller være å poste noen kommentarer. Ofte legger jeg ved en kjapt redigert utgave dersom det er lettere å fortelle hvordan jeg tenker gjennom et bilde. Jeg tror at mange av dem som legger ut bilder her, ville ha større nytte av å gi kritikk på andres bilder, og lese kritikken andre får den første tiden. Jeg er tildels enig med PM om at "feilaktig" kritikk er bedre enn ingen kritikk, men jeg mener at kritikken også bør forklare hvordan man skulle ønske seg en forandring. Har man det tekniske grunnlaget, kan man gjerne komme med helt kontrete tiltak, har man det ikke får man beskrive hvilket uttrykk man ønsker seg. Er bildet helt perfekt, altså at det ikke er noenting man ville gjort annerledes, er det forsåvidt verdt en kommentar, men det gjelder antakelig 1 av 1000 bilder.

 

Dersom man er som PMnormal dog, som aldri legger ut et eneste bilde som er tatt uten å være 100% bevisst på det fototekniske, bør man nok legge inn en kommentar i førsteposten hva man ønsker kritikk på. PM er flink til dette, han er ofte mer opptatt av om folk liker bildene hans, og evt. hva de liker i bildet. Selvfølgelig hender det at man kan ønske seg forandringer i selve bildet også, det har jeg selv opplevd flere ganger, men ofte ønsker man seg ting utenfor bildet, som ikke er gjennomførbart.

 

For min egen del går det forøvrig veldig i bølger når jeg kommenterer og når jeg ikke kommenterer bilder. Jeg gir nok mange flere kommentarer enn jeg får, men det har også en helt klart sammenheng med antall bilder som jeg legger ut. Nå har det vært en stille periode fra min side.

 

Personlig er jeg av den oppfatning at de som legger ut bilder i bildekritikken bør ha en baktanke med bildene, og helst skrive noen ord. Dersom bildet er mer et godt minne enn et godt bilde, bør man kanskje spare seg for å legge det ut. Selvfølgelig er det fint å ha et galleri, men hensikten er først og fremst å få tilbakemelding enten av fototeknisk eller kunstnerisk art. Skal gladelig innrømme at jeg ikke alltid overholder dette selv, men jeg forventer heller ikke allverdens tilbakemelding på mine bilder. Har fra tid til annet sett folk som har tatt et bilde med mobilen, lagt det inn nærmest uten en egen kommentar og forventet kritikk. Slike tråder, enten det er med mobiltelefon eller DSLR, overser jeg som regel glatt.

Lenke til kommentar

Først av alt må jeg ta av meg hatten for trådstarter, å sørge for at alle bilder for en kommentar er både tidkrevende og slitsomt. Og man blir vel til en viss grad lei av å gjenta seg selv. For min egen del har jeg rett og slett ikke tid til å engang se på alle bildene, og langt i fra å kommentere alle.

 

Men jeg forsøker å si noe på de fleste bildene jeg ser på; når jeg har noe å si. Og det er ikke alltid. Det er mange gode bilder som legges ut her, svært mange av dem er langt over mitt eget nivå, og da blir det fryktelig vanskelig å legge ut noe konstruktivt. Det samme andre veien, bilder det åpenbart er brukt liten eller ingen tid på, gidder heller ikke jeg å bruke så mye tid på.

 

Det hadde også vært veldig mye enklere om folk kunne gi en forespørsel om hva de vil ha kritikk på. Er det komposisjonen man vil ha en tilbakemelding på, er det det fototekniske, redigeringen etc? Det er ikke så mye poeng å gi i detaljer om blender og lukker, når fotografen likevel kjører alt på auto. Og motsatt når noen er veldig opptatt med å lære eksponeringer som bare for tilbakemeldinger på komposisjon. Som sagt et hint om hva man vi ha tilbakemelding på gjør det mye lettere å gi en tilbakemelding.

 

Jeg syntes det er svært trist at erfarne folk trekker seg, jeg håper heller du velger å ta deg en vellfortjent ferie. Og så komme tilbake og kommentere av lyst, og ikke av pliktfølelse. Det skal jo liksom være moro det vi driver med her da..

 

(Og så kanskje jeg skal få lagt ut et bilde etter hvert jeg også..)

Lenke til kommentar
Møtes problemstillingen med likegyldighet fra andre enn de som er født etter 1970 [...]

Neh, det gjør den ikke. Men det er mange som ikke føler de har tid, samtidig som mange føler en slags unaturlig følelse av at 'noen' på dette forumet tok for 'gode' bilder til at de, som bare har 'dårlige' bilder å vise til. Ikke nødvendigvis dårlige bilder, men de fleste er sin egens verste dommer.

 

Jeg er på samme måte. Men jeg har endelig kommet meg forbi min egen talentløshet, jeg er ikke redd for å si hva jeg mener om et bilde. Tross alt, det er ikke mange biljournalister som kan bygge biler, likevel kan James May slakte en bil.

 

Selv har jeg vært lite aktiv i BK fordi jeg normalt bruker en annen side (ikke dotten), eller kompiser til slikt. Kanskje jeg bør begynne å legge ned litt mer arbeide i BK her?

 

PMunormal har tidligere sagt at han ikke klarer å legge igjen svar på bilder som ikke engasjerer ham. Det klarer jeg, fra tid til annen.

 

Vi får se. Og PM, ikke gi deg som en stokkand, lei av å få en smekk på nebbet. Du er tøffere enn dette.

Lenke til kommentar

Nybegynnere må fortsette å legge ute sine solnedganger uten elg, det vil de alltid gjøre. Problemet er jo ikke at folk legger ut bilder. Klimaet har ført til at mange har forlatt oss, men når det også har kommet meg for øret at navngitte personer har gitt seg grunnet for lite uegennyttig engasjement i BK så får det meg til å tenke meg om. Jeg tenker på tanker som jeg har hatt om problemstillingen, og at de også har gått i den retningen.

 

Selv er jeg enda ikke der som den personen jeg omtaler er, men jeg tok et stort skritt i den retningen i går. Det er vel ingen som ønsker seg en spesiell type kommentarer, men de ønsker å vite at folk bruker tid på bildene sine. Det har f.eks. vært befriende for meg å lære noe de siste dagene, i og med at jeg har lekt i genre som ikke er mine. Det har ført til konstruktive kommentarer fra de som er mer erfarne innen slike bilder.

 

Ut over det kan vi ikke forlange noe som helst, men vi vil jo gjerne vite at vi berører noen, på den ene eller andre måten. Jeg berømmer det at enkelte nye kommenterer bilder som de liker uten kunnskaper. De med såpass kunnskaper at de faktisk eier et kamera, og legger ut bilder selv, bør koste på seg å skrive hva de føler for et bilde. Det er en ærlig sak å ikke kunne bidra til en teknisk/kunstnerisk debatt. Men man kan bidra med ens følelser for bildene man ser på.

 

Jeg har laget denne tråden fordi misstanker som jeg har hatt om tidligere forumdeltakeres skjebne. Når en av de mest erfarne har sluttet i BK, så har garantert andre gjort det også. Jeg er såpass ut og inn av forumet at jeg har fått frisket opp mitt forhold fra tid til annen. De som har deltatt stabilt må sikkert være utrolig mye mer lei enn meg.

 

Her må det kulturforandring til. Det er neppe uten grunn at gjennomsnittsalderen er 10 år lavere enn for 2 år siden. Kanskje vi bør satse på en redningsaksjon. Klimaet har vi diskutert, og der er vi enige om at det må en opprydning til. Og klimaet har i lys av hendelsene bedret seg i det siste. Nå må vi se på det som ikke kan måles i krangler, men det som av og til er verre. Den stille trusselen.

Lenke til kommentar
Problemer med slike forum er ofte at man ikke vet hvem som har kommet med tips, vedkommendes erfaring og hvorvidt tipsene er ”riktig”. Når ”nybegynnere” går inn med en så tøff tone som enkelte gjør tror jeg i verste fall dette kan føre til at noen tar feil avgjørelser og i beste fall at folk går lei hele forumet.

 

Her har du vel egentlig hele sakens kjerne. Nybegynnere, som meg, som egentlig ikke vet helt hva som er riktig og galt. Å se de små detaljene og finessene. Det er vanskeligere for oss å oppfatte hva som burde vært gjort annerledes (eller ikke) på de veldig mange bildene i mellomsjiktet. De "håpløse" og "perfekte" er så mye lettere å legge merke til, og dermed lettere kunne gi en kommentar.

 

Og så har du jo flere forskjellige sjangere. Enkelte er mer abstrakte, og det trengs trening i og forstå de. I sånne situasjoner hvor det faktisk kanskje er et veldig godt poeng eller en ide, som bare mangler det lille ekstra, så vil de fleste av oss nybegynnere sitte igjen som et spørsmålstegn. Hvis det da er en som kommenterer saklig og ser potensialet, og 20 nybegynnere som sier det er tomt og intetsigende, så kan den personen fort miste lysten til å utvikle den delen av fotograferingen sin.

 

For en ny person på forumet, så blir alle meninger vektlagt stort sett like mye, noe som ikke er heldig hvis brorparten ikke aner hva de prater om.

Endret av bjornast
Lenke til kommentar

PMnormal, du er da en høyt verdsatt bidragsyter her på flere områder. Kan ikke gi noe utdypende svar på ditt fine, lange innlegg (da jobbing venter), men vil bare gi uttrykk for at du er høyst nødvendig her. Nå har jeg bare vært med i forholdsvis kort tid, og det ser ut som jeg har fulgt "oppskriften" din. Jeg leste, fulgte bare med og fant ut hva dette forumet var først...så begynte jeg å kommentere på bilder...om man ikke er fotograf, så kan jo alle gi uttrykk for hva de føler i forhold til et bilde. Så begynte jeg så smått å legge ut selv, godt motivert av et par mentorer her :yes: . Og du var jo den første personen her inne jeg fikk "tiltro" til, hjelp fra med utstyr og konstruktiv kritikk, og oppmuntring. Takker for det givende arbeidet du gjør her og for den direkte hjelp jeg har fått.

Føler selv jeg har kommentert i øst og vest...men det er noen bilder det liksom ikke faller naturlig å kommentere, det er ikke alt man blir tiltalt av eller synes om, og da faller det ikke helt naturlig at man legger inn en kommentar. Men du har rett i det, man skulle kunne si noe om et hvert bilde.

 

Noen er veldig avventende og drøyer lenge før de legger ut noe, føler at de ikke har noe å vise frem kanskje...men så er det også en del som pøser ut med "intetsigende" bilder som de i hvert fall ikke har "lagt sjelen sin i ". Og det synes jeg er å undervurdere folk her inne, de bare kaster inn tilfeldige bilder som de ikke har lagt særlig arbeid i...de sier det jo rett ut i tråden at de fikk lyst til å se hva folk mener, uten at de selv har lagt særlig arbeid eller tanker bak.

Lite konstruktivt er det også når et tilfeldig bilde slenges inn og eneste kommentaren fra opphavspersonen er "nå hva synes dere". Her bør vi som vil ha kritikk si litt om vår tanke bak det bildet vi legger inn og kanskje litt konkret om det vi ønsker tilbakemelding på. (F.eks komposisjon, lyssetting, etterarbeid, cropping, hvor fokus er lagt osv.).

 

Jeg har sett at du prøver å holde dette forumet oppe på et seriøst nivå, og det kan ikke ha vært lett..her er så mange forskjellige, med forskjellige "hensikter". Som en av de eldste her, synes jeg det stort sett er "oppfriskende" å følge litt med i hva de helt unge foretar seg innen foto, men på samme tid har dette forumet så mange kvaliteter i seg at det skulle være mulig at flere i samme kategori som PMnormal og Tomsi med flere tok styringen...noe de heldigvis gjør også..og legge listen for dette foto-stedet.

Selv har jeg hatt utrolig mye nytte av dette..det har faktisk i omtrent ett år nå vært en god fotoskole for meg, og det til og med en gratis fotoskole. Så jeg håper da vi fortsetter, en gang i blant er det bra med en slik "opprydding"...at noen setter ord på det, og det er du også veldig flink til PMnormal.

Og jeg håper også at forumdeltagerne fortsetter å legge inn "gjennomtenkte" bilder, blir flinkere til å legge inn et par setninger om hva de ønsker tilbakemelding på, og at vi alle tar oss tid til tilbakemeldinger på "seriøse" foto-innlegg.

I tillegg går det jo an å vise at man setter pris på den "jobben" enkelte gjør her inne med fagkunnskap og kritikker, råd og hjelp.

Benytter i hvert fall anledningen her til å presisere at det er behov for deg her PMnormal, og at jeg setter veldig pris på din tilstedeværelse og engasjement her inne.

Klem fra RandiA

Lenke til kommentar

Hei og god morgen :)

 

Hadde jeg sett denne tråden tidligere i morges hadde jeg nok ikke vært s¨å rask på tastaturet i morges før nødvendige ting var i kroppen. Jeg kjenner bildekritikken. De som har vært der og som har rimelig god hukommelse bør jo ha sett en og annen kommentar opp igjennom tiden siden jeg ble bruker her.

 

Jeg syns det er viktige tema du tar opp. Og jeg er enig i at savnet etter gamle forummedlemmer er stort. Men jeg for min del savner litt flere enn den ene brukeren du nevner er borte fra bildekritikken. Og mrOlsen selvfølgelig. Men jeg savner mer. Jeg savner fuglefotografenes meninger om fuglebildene. Og bildene dems. mrOlsen er jo borte, men f.eks. gissan? Langt mellom man ser hans bilder nå? Også innen andre sjangere er folk borte. Tomsi? Ser dem i chatten, men ikke i kritikken lenger.

 

Også jeg er lei av og til. Ikke så mye på det som foregår her inne, men ellers i livet. Forumet bruker jeg som en avveksling, ett sted å hygge meg. Men jeg lyver ikke når jeg sier det føles som man "snakker til veggen". Man kunne av og til like gjerne skrevet innleggene i word på dataen, og så sett på det der en stund før man sletta det igjen.

Lenke til kommentar
Likevel foretrekker jeg AKAM fremfor foto.no fordi her er det plass for alle - på godt og vondt. La oss slippe den "ovenfraogned" holdningen og de lange meningsløse debattene som gjennomsyrer foto.no.

 

Jeg kunne ikke vært mer enig. Tar man en slik debatt med utgangspunkt i foto.no som et ideal så er man allerede på fullstendig ville veier etter min mening.

 

foto.no har i de senere år totalt gått seg vill fordi en gjeng med 'old-timers' konstant syter og klager over at hverken forum eller bildekritikk holder det samme høye nivå som det gjorde i 'deres tid'. Det pakkes inn på ulikt vis, men hovedbudskapet er stort sett at innvasjonen av bermen til deres (engang) høyverdige samlested gjør at deres kunst drukner i støy og middelmådighet og ødelegger nettstedet.

 

Dette har, blant mye annet, ført til skille mellom 'bildekritkk' og 'bildegalleri' slik at kremen kan legge inn bilder på bildekritikken der de kan utveksle hardtslående kommentarer og surmaget himle med øynene til hverandre når en eller annen uverdig legger inn ett bilde som etter deres mening heller burde vært plassert på bildegalleriet der hobbyfotografene kan utveksle sine meningsløse kosekommentarer.

 

Det har også ført til en hel mengde skrevne og uskrevne regler for hvordan man skal oppføre seg for å bli godtatt. Man kan sette krav til hvem som får lov til å kommentere sine bilder basert på nivå, bilder blir ikke kommentert om ikke de som legger inn bilder selv legger inn x antall kommentarer etc, etc.

 

Naturligvis er det ønskelig at flest mulig bidrar mest mulig når det gjelder bildekritikk, men jeg støtter ikke å opprettholde en slags ratio for gitte/fåtte kommentarer eller andre kunstige regler for slikt. For min del har jeg ihvertfall ingen ønsker om å motta meldinger fra debattanter som kun legger inn en tilbakemelding for å opprettholde sin ratio og sikre seg kommentarer på egne bilder. Jeg vil mye heller ha færre, men ektefølte, kommentarer.

 

Det er naturligvis prisverdig å ha som mål å gi flest mulig kommentarer, men vi er tross alt her for å dyrke en hobby og ha det moro samtidig som vi lærer noe? I det øyeblikk det føles som en plikt og et ork å gi kommentarer så bør man kanskje revurdere om man egentlig ønsker å gjøre det? For min del hadde det blitt ufattelig mange meningsløsheter om jeg skulle legge inn kommentarer på flertallet av bilder som legges ut her.

 

Jeg er langt fra noen stor bidragsyter til disse sidene, hverken med kommentarer eller bilder, men der jeg legger inn en kommentar kan ihvertfall mottager være sikker på at det er fordi jeg har en genuin interesse for bildet de har lagt ut og muligens føler jeg har noe å bidra med av forslag til endringer. Jeg ville følt det uærlig om jeg skulle lagt inn kommentarer på bilder jeg ikke følte noe for kun for å 'gjøre min plikt'.

Endret av Zork
Lenke til kommentar

Jeg har ikke vært på Akam på en liten stund, og det er leit å lese om hva som har skjedd/kommer til å skje. Jeg har ikke kommentert mye, for det meste grunnet mangel på kunnskap innen det tekniske. Men som nevnt her, og tidligere, kan alle se hva de selv liker/ikke liker.

En ting jeg har lagt godt merke til er dine "BK" kommentarer. Hvordan du klarer å levere så mange gjennomtenkte og dyktige kommentarer er noe jeg er sterkt imponert over.

Der har mange av oss ferske noe å lære. Vi må ta en motsatt-Jesus. Gi 40 fisk, får å få 1 :)

Jeg føler det samme som RandiA, selv om du ikke personlig har gitt meg tips har jeg fulgt dine innlegg med stor glød. Jeg håper inderlig at du i værste fall tar deg en lengre ferie fra Akam, du er en svært viktig ressurs!

Mvh Luze

 

Edit: leif

Endret av Deluze
Lenke til kommentar
Som helt ny bruker, så synes jeg det er veldig synd at de erfarne gir seg. Jeg er en av de du nevnte som ikke er fotokyndig, enda... Det er derfor jeg håper de erfarne blir, sånn at jeg får lest de kommentarene som kommer fra dere og dermed lært en del. Det gjelder både bilder jeg selv har lagt ut og kommer til å legge ut, og alle andre.

 

Jeg har vært veldig beskjeden med å kommentere selv så langt, men det er igrunn for å bruke litt tid på å få feelingen på hva dette faktisk går ut på. Hvis det nå går veien at det bare blir fjortiser som du sier, så kommer jeg ikke til å lære det jeg ønsker. Går det andre veien, at de som kan ting om faget blir her, og kanskje de andre kommer tilbake, så vil jeg, og sikkert andre lære mye, og kan bidra på et høyere nivå.

x2 :)

 

Jeg har hverken lagt inn eller kommentert et bilde i BK enda, men jeg har brukt mye tid på å se på andres bilder der. Jeg fikk den store fotointeressen for et års tid siden og føler fremdeles at jeg ikke har noe å bidra med. Det er ofte jeg ser et bilde og tenker "Nei, det bildet var ikke noe å hoppe i taket for", men etter å ha lest kommentarene til bildet har jeg ofte endt opp med å sitte å se på bildet i flere minutter. Dette er kanskje det som har vært mest lærerikt for meg da jeg lærer av de mer erfarne her inne til å få en formening om hvilke tanker og arbeid som kan ligge bak et bilde.

 

Så med andre ord: Hvis det ender opp med at alle de erfarne pakker fotobaggen og drar vil jeg hverken kunne lære eller bidra med stort. Håper ikke det skjer! Så og si alle andre foto-forum jeg har vært innom er det bare slakt og krasse kommentarer bare man foretar seg litt mer enn å se seg omkring.

 

Angrer litt på at jeg ikke har fått være med å oppleve hvordan dette forumet var tidligere. Jeg liker stemningen dere skaper her inne. Måtte vi få reist det til nye høyder! :)

Lenke til kommentar

Jeg ønsker ingen dotten-tilstander her på forumet, men det betyr ikke at vi ikke har noe å lære av dem. Synes dere egentlig at det er så stor forskjell? På dotten styres samfunnet av gretne gamle gubber, men her styres det av hissige tenåringer. For oss midt i mellom går det nesten ut på det samme, men jeg foretrekker vår variant.

 

Det er forskjell på å barbere seg og å skjære hodet av seg. Det er ikke nødvendig å lage en ratio som skal benyttes. Det som er nødvendig er at folk ikke må innbille seg at de fortjener kommentarer når de ikke er villige til å gi noen selv. De som driver med teknisk oppvisning får alltid kommentarer. Dessverre har vi opplevd at medlemmer med store kunnskaper legger ut bilder/serier fra tid til annen som får stor oppmerksomhet, og så ser vi ingenting til dem igjen før de er på banen med nye bilder. Har de ikke tenkt å dele litt av sine kunnskaper med andre, eller ønsker de bare applaus for sine egne verk? Det er et kompleks bilde, men det bunner ut i at for få skriver kommentarer, og for mange bilder legges ut i forhold til de kommentarene som skrives.

 

Det er ikke nødvendig med forhåndskunnskaper for å ha en mening. Selv kastet jeg meg ut i kulturkritikk i store regionsaviser da jeg var 20 år. Det sier seg selv at jeg ikke var skolert på den tiden, men jeg stolte på min egen visuelle smak. Jeg var nok preget av punkens ånd, som gav meg selvtillit til å føle at mine meninger har betydning. Det er derfor jeg har sitert The Ramones gang på gang her på forumet:

"I don't know about art, but i know what i like!".

 

Ramonens visdom kan ikke ha dødd med min generasjon. Isåfall synes jeg synd på de yngre. Er det slik at den form for innstilling er ukjent for dere så går ikke verden fremover, men med lange skritt bakover. Og slik skal vi ikke være bekjent ved. Akam skal fungere som et sted der man lærer. Lære hva? Kunstnerisk og teknisk selvtillit. Og i det ligger motet til å ha egne meninger. Gjenta sitatet fra The Ramones inni hodet til dere tror på det, og vend tilbake til BK. Kanskje det blir mer gøy for alle da.

Lenke til kommentar

Er selv for færsking å regne innenfor foto og derfor føler i mange tilfeller inkompetent til å gi en vettig kommentar som gir mening utover at det er ett fint bilde, flotte farger osv.. Men det tror jeg vil komme seg etterhvert med erfaring. Har nok selv vært altfor sløv til å gi kommentarer til andre sine bilder, så her er det forbedringspotensiale i stort monn. Regner med de fleste som legger ut bilder her gjerne vil ha en eller form for tilbakemelding (meg selv inkludert), men med så mange sjangere innen foto kan man kanskje ikke regne at egne bilder fenger alle her inne.. Har selv hatt bilder her som ikke har fått kommentarer, og da begyner man å tvile egne ferdigheter.. Tror nok at temaet som PMnormal tok opp med denne tråden var på sin plass og kanskje på høy tid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...