Gå til innhold

Hvordan ta bra bilder om natten?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Kan ikke ha så lang lukkertid på månen, da den vil bli veldig overeksponert. Tror du heller må satse på høy iso.
Uansett hvilken ISO-verdi du bruker, må man se på histogrammet i ettertid, og vurdere eksponeringen. Månen blir ikke mer overeksponert med "lang" lukkertid og lave ISO-verdier enn høy ISO og tilsvarende kortere lukkertider. Korrekt eksponering er et samspill mellom tre faktorer, lukkertid, følsomhet og blenderåpning. Dessuten er det litt fleksibilitet innenfor "korrekt" eksponering.
Lenke til kommentar

Men man må bare huske på at månen i seg selv er veldig lys, og om du skal ha bilder av selve månen med detaljer, må du nok opp i minst 200mm, men det blir jo fremdeles et lite utsnitt. Det er greit å ha mindre blenderåpning (selv pleier jeg å ha rundt f/11, men det varierer), ISO200 og relativt kort lukkertid. Jeg regner med at du også bruker stativ.

 

Edit: Fordi månen for lys direkte fra solen må du enten a) velge om du vil ha et fint bilde av månen eller nattscenen, eller evt. b) bruke et redigeringsprogram senere og blende inn månen.

Endret av eckmann
Lenke til kommentar

Fordel å ta bilder i RAW også, slik at man kan få rett fargetemperatur. Når jeg tok nattbilder i vinter måtte jeg ha en fargetemperatur tilsvarende "tungsten" for at det skulle se pent ut. Dersom stjerner/måne og slikt virker slørete så er det fordi du har for lang lukkertid (jordens rotasjon som forårsaker sløring). Da må en gjerne skru opp ISO et par hakk, samt minst mulig blenderåpning. Eller motsatt dersom man vil skape sløring (typisk for mange bybilder).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...