Gå til innhold

Tips: Stereo-/surroundanlegg til rundt 10.000 kr


Anbefalte innlegg

Jeg har i et halvt år besittet et Logitech Z-5500-sett, men har hatt mye problemer med dette. Siden jeg nå må sende det inn for tredje gang, kommer jeg til å heve kjøpet.

 

Jeg har vært svært misfornøyd med musikkgjengivelsen til Z-5500, dog veldig fornøyd med prestasjonen i film. Musikken har i stor grad vist seg å mangle mellomtone, mens bassen virket i overkant buldrete (sikkert fordi suben tok seg av litt for mye av mellomtonen).

 

I det siste har jeg begynt å stille litt større krav til høyttalere, og ønsker dermed å investere i skikkelig HIFI-utstyr. Problemet mitt er at jeg ønsker et anlegg som takler både musikk og film (inkl. surround) tilfredstillende. For å få surround må man ganske mye opp i pris om man også ønsker et sett som også er god på musikk.

 

Jeg tenkte derfor i første omgang å handle forsterker/receiver, fronthøyttalere og subwoofer, for senere å oppgradere med senter og bakhøyttalere. Budsjettet er helst ikke mye mer enn 10.000 kr. Jeg har sett meg ut B&W DM685 eller B&W DM686 som front, B&W ASW608 som sub og NAD T744 eller NAD T754 som forsterker/receiver. Dette gir en pris på 12.000 til 13.000 kr. Systemet kan senere bygges ut med f.eks. B&W HTM62 som senter og B&W DM686 eller B&W DS3 bak. Er forsterkeren god nok til å drive B&W-høyttalerne jeg nevnte?

 

Hva synes dere om de valgene for å dekke følgende:

  • Riktig og klar gjengivelse av musikk, gjerne med litt fremtredende bass og dypbass, men dypeste bass skal ikke være for dominerende i lydbildet
  • Til film er det viktigste at dypbassen ikke er dårligere enn bassen i Z5500-settet (har hørt det settet gir mye for pengene der)
  • Skal kunne utvides til surroundanlegg senere
  • Må ha mulighet for digital inn
  • Spiller hovedsakelig metal, alternativ rock, electronica, filmmusikk/klassisk
  • Har sjelden behov for å spille veldig høyt, men gjør ingenting om anlegget takler det

Høyttalerne jeg har sett meg ut ligger litt høyere i pris enn budsjettet. Dersom dere mener høyttalere i en lavere prisklasse dekker mine krav godt nok, så tar jeg gjerne i mot tips der. :)

 

Finnes det HIFI-butikker i Oslo som ligger lavere i pris enn HIFI-klubben, men selger produkter av like god kvalitet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

B&W er knallbra, bare så det er sagt. Det ligger også litt i prisen ;)

Men DM686 tror jeg kan bli litt tamme, så jeg anbefaler DM685. Selv har jeg DM602 S3, som hører til den forige 600-serien. Mine høyttalere har 7" elementer, og jeg kunne ikke klart meg med stort mindre tror jeg. Har faktisk lyst til å oppgradere til de gulvstående DM683, men økonomien setter begrnsninger :p

 

NAD T744 er et kupp for tiden, og skal gjøre en god jobb med å drive B&W DM685, særlig i et stereooppsett. T754 bør du kjøpe hvis du har planer om gulvstående fronter etterhvert, selv om det i og for seg ikke er noe galt i å heller kjøpe en effektforsterker til disse eventuelle nye frontene.

B&W DM685 er kanskje den beste stativhøyttaleren til under 5000, så den er absolutt å anbefale.

 

B&W subbene tror jeg at jeg vil fraråde deg å kjøpe. Ja, de er musikalse og engasjerer veldig på musikk, men i dypbassområdet henger de ikke alltid med og du betaler gjerne en del mer for hva du får enn om du hadde kjøpt et annet merke.

Jeg vil heller anbefale deg å kjøpe en XTZ 99 W10.16, som koster 3000,-. Den kan hentes i Skedsmokorset (er ikke det i Oslo da?:p) eller leveres til nærmeste postkontor for 290,-

Absolutt bedre enn B&W ASW608.

Var selv inne på tanken om å kjøpe en ASW608 for en tid tilbake, men fant fort ut at jeg måtte ha storebroren ASW610; men heller ikke den var tilfredstillende. Så jeg gikk opp på en 12" Dali IKON sub, og synes den var perfekt, men endre til slutt opp med en SVS SB12+ til samme prisen som IKON sub, nemlig 6500,-. Mye for en sub, men absolutt verdt pengene ;)

 

Grunnen til at du heller bør kjøpe XTZ er at disse har fått voldsomt gode kritikker, noe ikke alltid B&W's subber får, og det er flere tilkoblings og instillingsmuligheter på XTZ.

 

Så jeg tror jeg vil anbefale:

B&W DM685 - 4300

NAD T744 - 2500

XTZ 99 W10.16 - 3000

 

Totalt: 9800,-

En pakke jeg har stor tro på ;)

Lenke til kommentar
Finnes det HIFI-butikker i Oslo som ligger lavere i pris enn HIFI-klubben, men selger produkter av like god kvalitet?

 

Vanskelig å sammenligne siden Hifiklubben er de eneste som selger sine merker. Men etter min mening finnes det MANGE gode alternativ til Hifiklubben. Her er linker til noen forhandlere i Osloområdet:

 

HI-FI Huset AS

Stereofil

Fryd Hi-Fi

Hi-Fi Center Kjeden

Oslo Hi-Fi Center

Lyric hifi selger blant annet den kritikerroste Epos ELS3 høyttaleren.

 

Ellers vil jeg anbefale PSB Alpha B1 som har fått mye skryt i det siste.

 

Bruktmarkedet gir også store muligheter, noen eksempler:

Usher

Klipsch RF3 - kanskje du klarer deg uten sub til å begynne med?

 

På grunn av rask utvikling på receivermarkedet, ville jeg kjøp den ny. Jeg hadde vurdert en Yamaha RX-V663.

 

Frode

Lenke til kommentar

Tusen takk for tips. Siden jeg ikke har så mye peil, er det fint å få en bekreftelse på at jeg ikke var helt på jordet med utvalget. :)

 

XTZ 99 W10.16 høres ut som et av de beste alternativene i den prisklassen, noe som bekreftes av bl.a. Lyd & Bilde, men jeg tror jeg ville puttet på de ekstra 500 kronene for storebroren XTZ 99 W12. Hvordan måler denne seg med suben i Z5500-settet? Regner med at responsen er bedre. Er det noen downsides med å ikke bruke høyttalere fra samme produsent i systemet? Dali IKON så svært fristende ut, men blir nok i meste laget på pris i første omgang. Kan være aktuell i en evt. oppgradering. Kvalitetshøyttalere får man i alle fall noe igjen for på bruktmarkedet til forskjell fra Z-5500.

 

Jeg heller sterkt mot B&W DM686. Dersom jeg skulle finne på å kjøpe gulvstående høyttalere i fremtiden, ser jeg ikke bort fra at B&W DM686 kunne gjøre seg godt som bakhøyttalere og forsterkeren kan selges. Hvordan er Dali IKON i forhold til B&W DM686?

 

Jeg bør kanskje slå til raskt på NAD T744? Det er vel et kupp som ikke varer? Bare Netshop får ut finger'n med svar på returhevesøknaden min, og gir meg pengene tilbake, så er jeg klar for å kjøpe.

 

Den kan hentes i Skedsmokorset (er ikke det i Oslo da?:p) eller leveres til nærmeste postkontor for 290,-

 

Teknisk sett, ja, men ikke fullt så mye om man ikke har bil. ;)

Lenke til kommentar

Husk at du må kjøpe høyttalerstativer og kabler. Dette kommer i tillegg. Selv om du ikke behøver å slå på stortromma bør du regne med å betale minst 500,- for et par gode høyttalerkabler, og noen hundrelapper til signalkabel for subwooferen din.

 

Høyttalerstativer er sterkt anbefalt, siden høyttalerne vil stå støtt, komme i riktig høyde og ikke skape gjenklang i hyller e.l.

Lenke til kommentar

Dyre høyttalerkabler er bare tull, så lenge de leder bra og tåler strømmen så funker det.

Signalkabler er heller stedet å investere en liten slant i.

Selv ville jeg sett litt på bruktmarkedet etter noen høyttalere som ikke trenger sub, f.eks B&W DM603/604 og Klipsch rf-3 (nevnt tidligere i tråden) eller noe.

Endret av nisselue
Lenke til kommentar

500kr for høyttalerkabler blir litt drøyt, men det avhenger litt av hvor lange du kjøper de. 5 meter QED Original til hver høyttaler bør være plenty, og det kommer på 350,-.

En helt vanlig Argon signalkabel vil fungere helt fint, og koster vel 2-300kr, kommer igjen ann på lengde.

Lenke til kommentar

Takk for liste over butikkalternativer, fhl. Det kryr av forskjellige merker i de forskjellige butikkene, så det er vel et greit utgangspunkt å holde seg til HIFI-klubben og evt. surround.no. HIFI-klubben ligger 5 min. gange fra der jeg bor, så det er jo også en fordel. :)

 

Har smått tenkt på muligheten for brukt, men jeg kommer til å holde meg til nytt denne gangen, og gulvstående høyttalere blir i meste laget for små leiligheter. Yamaha ser jeg får gode kritikker, ja. Hvordan stiller Yamaha RX-V861, som surround.no har på tilbud, seg i forhold til NAD T744? Den har HDMI ser jeg, noe T744 ikke har. Nå liker jeg "music first"-filosofien til NAD, så hvordan ville Yamaha RX-V861 stille seg på musikk? Ser ikke ut til å få helt de store plussene for det i denne testen hos Lyd & Bilde.

 

Jepp, eha, har faktisk tenkt på stativ og kabler, men det er et annet budsjett. ;) Nå kommer jeg sikkert til å få en gjeng audiofile på tottene, men hva er galt med å kjøpe en remse høyttalerkabel på Clas Ohlson, og klippe lengden jeg ønsker?

Lenke til kommentar
Jepp, eha, har faktisk tenkt på stativ og kabler, men det er et annet budsjett. ;) Nå kommer jeg sikkert til å få en gjeng audiofile på tottene, men hva er galt med å kjøpe en remse høyttalerkabel på Clas Ohlson, og klippe lengden jeg ønsker?

Ingenting er galt med den kabelen, har selv en 4mm fra clas ohlson. Hvis du vil ha terminerte kabler, anbefaler jeg deg å kjøpe en pose med bananplugger mens du er på clas'ern, koster 30-40kr mener jeg.

Lenke til kommentar

Jeg mener ikke at du skal bruke utrolig mye penger på kabler, bare at det er greit å ha noen som er litt mer solide enn de aller spinkleste rødsvarte greiene du får for 9,90 på Obs. Du skal ikke mye opp i pris for å få noe som holder svært mye bedre, men går du enda lenger betaler du utrolig mye for knapt hørbar forskjell :)

Lenke til kommentar
(...) Nå liker jeg "music first"-filosofien til NAD, så hvordan ville Yamaha RX-V861 stille seg på musikk? (...)

Jeg vet ikke hvor mye sannhet det ligger i dette slagordet i dette tilfellet, siden det uansett er forbundet med sterke kompromisser å gjengi god stereomusikk gjennom en billig surroundreceiver. NAD har et godt rykte, men vær litt forsiktig med å falle for slike markedsførende slagord helt ukritisk!

 

En mer riktig vei å gå er nok å lese tester, slik det ser ut som du gjør. Bladet Lyd&Bilde er flinke til å publisere testresultater på nett, men de fleste andre blader (både utenlandske og norske) finnes kun i svært begrenset utgave på internett. Da blir kanskje løsningen å kjøpe noen blader i en periode og følge litt med. Et godt supplement til Lyd&Bilde er bladet Hjemmekino (hjemmeside på http://www.hjemmekino1.no/, men den inneholder bare en brøkdel av bladet såvidt jeg kan se).

 

Bladet Hjemmekino har skrytt voldsomt av Yamaha-receiverne i det siste, særlig på film og sammenlignet med f.eks. Denon, men de gir også gode skussmål til NAD når det gjelder musikk.

Lenke til kommentar

Det er vel skjermingen som er det viktigste med høyttalerkablene tenker jeg. Jeg fant en 1.5 mm-variant på Clas Ohlson, og det er kanskje litt tynt? Fant ingen 4 mm der. Kjøpte du 4 mm fra Clas Ohlson nylig, nisselue? Hva skiller en god signalkabel fra en dårlig?

 

Var innom HI-FI-klubben i dag og fikk en lyttetest på B&W DM685 med egne CD'er, og jeg er ikke i tvil om hvilke fronthøyttalere jeg skal ha. Det blir DM685. Svært god lyd i disse høyttalerne, og de får mye skryt overalt. :) NAD T744-forsterkeren ble brukt under lyttetesten, men siden jeg ikke hørte på den i forhold til andre forsterkere, har jeg ikke noe å sammenligne med. Jeg er fortsatt usikker på hva jeg skal velge av receiver. Yamaha har jeg ikke mulighet til å teste hos HI-FI-klubben, men har en følelse av at jeg ikke ville være i stand til å høre særlig forskjell. Husk at jeg er noe n00b på HI-FI.

 

eha: Testene jeg har sett gir T744/T754 god kritikk for musikk, så det må jo være noe i "music first"-filosofien?

 

Jeg lurer litt på om jeg skal gå for NAD T744, og evt. oppgradere i fremtiden om jeg skulle føle for det, siden jeg punger ut ikke mer enn kr 2500. Jeg ønsker å prioritere musikk i første omgang, men vil ha muligheten for surround også. Men samtidig føler jeg det kanskje kan være lurt å gå for Yamaha en gang for alle, pga. det gode tilbudet på surround.no. Bare usikker på musikk-gjengivelsen i forhold til NAD. De dømmes jo alltid i forhold til sin egen prisklasse i tester.

 

fhl: Noen linker til gode artikler om romkorreksjon, for å se hva jeg evt. går glipp av? :)

Lenke til kommentar

Begynner å bli noen måneder siden jeg kjøpte kabelen, men de hadde 1.5, 2.5 og 4 i forskjellige lengder. Mener jeg ga 179,- for 10meter. Man skal ikke å ha skjermet høyttalerkabel, men man skal helst ha en skjermet signalkabel. Det som skiller en "god" signalkabel fra en dårlig er vel nettopp skjerming.

 

Sjekk høyttalerkabel, ofc: http://clasohlson.no/Product/Category.aspx?id=251839

Lenke til kommentar
Begynner å bli noen måneder siden jeg kjøpte kabelen, men de hadde 1.5, 2.5 og 4 i forskjellige lengder. Mener jeg ga 179,- for 10meter. Man skal ikke å ha skjermet høyttalerkabel, men man skal helst ha en skjermet signalkabel. Det som skiller en "god" signalkabel fra en dårlig er vel nettopp skjerming.

 

Sjekk høyttalerkabel, ofc: http://clasohlson.no/Product/Category.aspx?id=251839

 

Ok, så hvorfor er det best å ha 4 mm høyttalerkabel? Dette er da kanskje diameteren til selve lederen inni kabelen?

 

Så du kjøpte altså "Flertrådet 2-leder med transparent plastisolering." Ser det er en 4 mm på 10 m til 179,- i lista.

Endret av miceagol
Lenke til kommentar
Var innom HI-FI-klubben i dag og fikk en lyttetest på B&W DM685 med egne CD'er, og jeg er ikke i tvil om hvilke fronthøyttalere jeg skal ha. Det blir DM685. Svært god lyd i disse høyttalerne, og de får mye skryt overalt. :)

 

fhl: Noen linker til gode artikler om romkorreksjon, for å se hva jeg evt. går glipp av? :)

 

Hvilke høyttalere har du sammenlignet med?

 

Her har du en lang tråd om romkorreksjon. Si fra når du har lest den, så kan jeg finne mer. :D

Romkorreksjon har selvsagt ikke bare positive sider, men jeg ville iallefall hatt muligheten.

 

Frode

Endret av fhl
Lenke til kommentar
Hvilke høyttalere har du sammenlignet med?

 

Som sagt har jeg ingen andre HI-FI-opplevelser å sammenligne med, så det blir den generelle lydopplevelsen. Jeg likte det jeg hørte, og siden disse høyttalerne regnes som det beste kjøpet under kr 5000, ser jeg ingen grunn til å tvile på et slikt valg. :) Tenkte jeg kanskje skulle høre Dali IKON i forhold den dagen jeg skal til HI-FI-klubben for å kjøpe, så får jeg se om jeg hører noe forskjell mot noe dyrere høyttalere.

 

PS: Kan ikke skjønne hvordan jeg har klart meg med PC-høyttalere og metal/rock. Det var så deilig å høre el.gitarer som ikke bare lå i bakgrunnen. :love:

 

Her har du en lang tråd om romkorreksjon. Si fra når du har lest den, så kan jeg finne mer. :D

Romkorreksjon har selvsagt ikke bare positive sider, men jeg ville iallefall hatt muligheten.

 

Haha, den var ikke kort, men jeg forstår essensen nå.

 

Jepp, kjøpte den kabelen. :)

Jo større tverrsnitt, jo bedre lederevne og deretter mindre spenningstap i lederen.

4mm er litt overkill til DM685, ville nok gått for 2.5mm/1.5mm.

 

Går for 4 mm uansett jeg, så er jeg sikret ifm. evt. oppgraderinger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...