Gå til innhold

Få alt i bildet skarpt og klart


Anbefalte innlegg

Heisann.

Fant dessverre ikke et emne om dette, eller helt hva jeg skulle søke på for å finne noe i nærheten.

 

Jeg har et canon 30D. Akkurat nå bruker jeg 17-85 objektiv.

 

Jeg lurer på hva folk her (tips osv) gjør for at ALT på bildet skal bli bra? Ikke bare fokuset på et sted, men på en måte alt. F.eks om man tar et landskapsbilde og vil ha med alt, hva gjør dere?

 

Alex:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Trådstarter bør også unngå å ha deler av motivet nær kamera og resten "langt borte".

 

Edit:

Kluet er å benyte objetiv og blenderåpning som gir stor dybdeskarphet (dof) og sørge for at hele motivet ligger innenfor området. Dette kan gi lengre lukkertider slik at stativ er nødvending (for å unngå bevegelsesuskarphet).

Endret av PerB
Lenke til kommentar

må si noen ord om dette, etter at jeg fikk gode tips fra en bruker her og en manuall som var god for mitt kamera.

 

Du trenger aldri være flau om du ikkje bruker manuell mye. Faktisk synes jeg du kun skal bruke manuell når du må. Til mange typer bilder er manuell ganske ubrukelig, med mindre du tar i RAW.

 

 

i mitt hode var det kun de flinke og de som fikk gode bilder som brukte manuell.

 

etter at jeg fulgte rådet om å styre unna mest mylig manuell, og auto iso har jeg fått bedre og klarere bilder!

Endret av aksjetrading
Lenke til kommentar

Jeg kan si meg enig med aksjetrading. Min favorittmodus er blenderprioritet (Av) fordi det er raskere og enklere å velge riktige innstillinger i de fleste av situasjonene jeg kommer borti. Manuell bruker jeg en og annen gang, på kanskje 10% av bildene, mens kameraet settes til auto eller P når andre får låne det.

 

Kjapt oppsummerte tips fra de andre:

- Liten blenderåpning (f/8-16)

- Kort brennvidde (17mm)

- Unngå at noe av motivet er veldig nært kameraet, gå litt bakover

- Ikke fokusere på uendelig men likevel ganske langt borte (lenke 1 og 2)

 

F.eks: Velg brennvidden 17mm og f/11. Sett fokus på ca 2-3 meter unna og unngå at noe er nærmere kameraet enn ca 1,5-2 meter. Går du ennå lengre unna det nærmeste i bildet så fokuser på noe som er ca 1,5 ganger avstanden til det nærmeste.

Lenke til kommentar

A-dep sørger for dybdeskaprhet på alle fokuspunktene, slik at alt i disse punktene blir fokusert.

 

Jeg pleier aldri å bruke tv og av (S og A for de som har valgt feil kameramerke), fordi jeg føler det blir for mye knot. Når jeg har satt en eksponering vil JEG at den skal være sånn til JEG bevisst går inn for å endre den. Og det er også iriterende å måtte låse eksponeringa. Jeg greier meg med M jeg:). Men jeg skjønner jo de som vil unngå å stille på alle de tallene også da.

Lenke til kommentar

Jeg sitter å leser en bok som heter Understanding Exposure av Bryan Peterson. Etter 20 sider fikk jeg a-ha opplevelse. Han bruker kun M og ut ifra det jeg har sett er laveste f-verdi 4, men han ligger på 5,6-8-11-16 mest. Skjønner ikke hvorfor jeg måtte ha objektiv med blenderåpning nede i 2.

Siden jeg kun har brukt Av, måtte jeg prøve M innstillingen. Genialt enkelt egentlig. Nå begynner jeg å huske litt fra Cosina dagene, heldighvis slipper jeg å fremkalle 2-3 filmruller som er enten svart eller helt hvitt :huh:

Lenke til kommentar
Jeg sitter å leser en bok som heter Understanding Exposure av Bryan Peterson. Etter 20 sider fikk jeg a-ha opplevelse. Han bruker kun M og ut ifra det jeg har sett er laveste f-verdi 4, men han ligger på 5,6-8-11-16 mest. Skjønner ikke hvorfor jeg måtte ha objektiv med blenderåpning nede i 2.

Det kommer an på hva man ønsker ut av bildet. Store blenderåpninger som f/2 brukes for å minimere dybdeskarphet. Ofte kan det gi en pen måte å fremheve et motiv på. F.eks slik:

 

3529689-lg.jpg

 

Hadde fotografen brukt f/16 her ville alt blitt skarpt og det hadde blitt et "rotete" bilde som ikke fremhever noen av personene. Sånn som det er nå ledes blikket mot den smilende dama i midten.

 

Et annet argument er at optikk med stor blenderåpning som f.eks f/1,8 som regel (ikke alltid) har bedre optisk kvalitet enn et med f.eks f/3,5 når man sammenligner de med samme blenderåpning (f.eks f/4)

 

Et tredje argument er at større blenderåpning vil gi mer lys til søkeren, AF, og gi mulighet for kortere lukkertid og lavere ISO-innstilling ved moderate lysforhold, f.eks innendørs. Stor blenderåpning kan altså redde bilder fra bevegelsesuskarphet og ISO-støy. Stor blenderåpning gir altså god fleksibilitet med tanke på dårlige lysforhold. Man ikke bruke stor blenderåpning om man har et objektiv som takler det, men man har i hvert fall muligheten når man trenger det.

Lenke til kommentar

Takk Simen1. Det bildet var ett meget godt eksempel. Tenkte ikke på dybdeskarpheten foran motivet, kun bak.

 

Har tatt en del bilder av hunden min. Da med Av og testet med auto. Nå som jeg har testet ut Manuell, mye bedre. Den hvite pelsen blir ikke utbrent og detaljene og skarpheten er mye bedre. Mye å lære(",)

Lenke til kommentar

Når det gjelder landskap, vil det hjelpe betraktelig dersom du kan få kameraet opp i høyden. Det skal ikke så mye til før avstanden til de nærmeste objektene er blitt stor nok til at "alt" blir skarpt. Det handler om å holde dybdeskarpheten fra uendelig og så nær som blenderen tillater.

En positiv tilleggseffekt av å løfte kameraet er bedre oversikt. Har brukt en del på 4 og 6 meter(glassfiberrør). En vidvinkel kan da fint brukes med full blender og alt blir tilsynelatende skarpt. Ingen objekter i forgrunnen som gir overdreven perspektiv, heller.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...