Gå til innhold

Sentrum/Høyresiden i regjering?


Anbefalte innlegg

Twfa: Må si meg enig her, og må innrømme at jeg lærte litt nytt der :) Men ja, selv om jeg skjønner viktigheten av realpolitikk for å få gjort noe så tror jeg at jeg generelt sett misliker de partiene som blir for populistiske (avhengige av realpolitikk). Liker partier som har en ideologi som jeg kan identifisere meg med. Men men, har jo ikke akkurat store forventinger for at Venstre kan bli så alt for mye større uten å måtte forandre mye på politikken sin eller gjøre Norge mer liberal, noe jeg forsåvidt tror Norge har blitt etterhvert, men det har gått sakte. Men ja nå ble det litt rant her. Glad for at noen postere i forumet her gjør det verdt tiden :p Liker å lære noe nytt :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

50 innlegg er slettet fra denne tråden. En god del av dem vil dukke opp igjen i egen tråd, noen vil forbli i de evige slettemarker.

 

Denne tråden er til for å diskutere regjeringsalternativer ved det kommende valget. Den spant ut til lange diskusjoner rundt fri innvandring eller ikke, rund hva FRP er eller ikke er og også selvfølgelig innlegg om hverandre og endel som minnet om trolling. Når det gjelder sistnevnte så kan man skjerpe seg, det gjelder både den som starter og de som synker til samme nivå med å svare med samme mynt. Om sakligheten forsvinner helt så vil man fort oppdage at det samme skjer med tilgangen til forumet, noe som ville være sterkt beklagelig og et uheldig virkemiddel å ta i bruk :)

 

Jeg får satse på å få på plass tråd for et par av de diskusjonene som forsvant ut av denne tråden og gå litt mer nøye gjennom de innlegg som ble slettet, kanskje et par av dem kommer tilbake.

 

Reaksjon på moderering gjøres som alltid på pm og ikke i tråden som blir moderert.

 

Edit: Flyttet tilbake 13 innlegg som gikk på Venstre sitt landsmøtevedtak, da de stort sett var saklige og var relatert til om det gjør det vanskeligere eller ikke å samarbeide med andre partier (av diverse grunner).

 

Diskusjon rundt om FRP er "friskmeldt" eller ikke forblir slettet grunnet alt for mange involverte innlegg ikke var i nærheten til å være saklige. Men gjerne opprett en ny tråd med det temaet og om man ønsker info fra sitt slettede innlegg så ta kontakt og det vil ordnes :)

Endret av Dotten
Lenke til kommentar
  • 8 måneder senere...

Bumper like gjerne denne i steden for å opprette ny tråd.

 

Vi er snart ikke mer enn et halv år unna valget nå og det virker ikke akkurat som om de borgerlige har kommet fram til noe. Tvert i mot har vel forholdet mellom Frp og Høyre blitt endel kallere etter at finnanskrisen brøt ut for fult i høst. Virker heller ikke som om størrelse forskjellen mellom disse to partiene er så stor lenger. Hva om Høyre blir jevnstore/større enn Frp ved valget og Venstre og Krf får ca. 13/14% sammen. Hvem tror dere Høyre da velger om de ikke får flertall med Frp og Venstre og Krf nekter å gå i regjering med Frp? Vil de danne mindretalls regjering med et jevnstort Frp eller gå sammen med to mindre partier i en regjering der de selv kanskje får mere innflytelse?

Eller hva om de skulle få et flertall med Frp der de begge er jevnstore, vil de da prøve ut et slikt sammarbeid? Lurer veldig på om vi får noen oppklaring i disse spørsmålene før valget. Burde jo gå ann å bli enige om noe. Tror dere flere krefter inn Høyre er ganske redde for å sammarbeide med Frp?

Lenke til kommentar

LucarioX: Selv så tror jeg absolutt at Høyre vil styre unna Frp. Problemet her er at det ser ut Høyre sliter med å sette foten ordentlig ned for hverken den ene eller andre siden og det kan føre til at et eventuelt regjeringsforslag blir svakt og det vil sentrum og høyresiden tape på.

 

Så jeg håper at Høyre bestemmer seg ordentlig raskest mulig :)

Lenke til kommentar

En regjering med Venstre og Krf vil da nesten helt sikkert gi mere Høyre politikk enn en regjering mellom Høyre og Frp slik ting ser ut nå. Høyre er jo like store som Venstre og Krf til sammen, men mindre enn Frp. Høyre vil vel derfor ha mye mer å si i en regjering lignende Bondevik II? Dessuten står vel Høyre mye nærmene sentrum enn Frp. Hvertfall i saker som økonomi, næringsliv, skole og miljø. Som alle er viktige saker for Høyre.

 

Hva tror dere forresten skjer med Senterpartiet etter valget om den rødgrønne regjeringen faller? Vandrer de tilbake til borgerlig side eller forblir de sosialistiske?

Lenke til kommentar

sbstn: Fordi det viser seg at velgere foretrekker litt stabilitet og de har større sjangse for å stemme på noen av de involverte partiene om de vet hva regjeringsalternativet er for noe.

 

LucarioX: Ja som jeg har sagt før så tror jeg at Høyre vil få mest av sin politikk om de går for sentrum. Og om de gjør det så tror jeg frp-velgere vil få mest av sin politikk med å stemme på høyre, venstre eller krf. Dette for at disse partiene er nærmere frp enn den rødgrønne regjeringen.

Lenke til kommentar
Kan du utdype hva du mener med at "frp-velgere vil få mest av sin politikk med å stemme på høyre, venstre eller krf"? Prøver du å si at Fremskrittspartiets velgere bør stemme på et annet parti for å få gjennomført Fremskrittspartiets politikk?

Mener vel at om Frp ikke kommer i regjering uansett er sentrumspolitikken likere Frp enn de rødgrønne.

Lenke til kommentar
Nødvendig stabilitet er sikret. Hvis du ser på partienes ulike forslag til statsbudsjett, så er det ikke mange prosent som blir omprioritert mellom de ulike partiene. Forskjellen mellom de reelle regjeringsalternativene, som vil bestå av flere partier, vil bli enda mindre.

 

Jeg tror ikke de fleste velgere kunne brydd seg mindre :p Folk flest oppfatter forskjellene som større enn de er.

 

Og uansett så kan du ikke si at stabilitet er sikret for høyresiden/sentrum slik situasjonen er i dag fordi den er svært usikker. Folk som stemmer på høyre vet ikke om den stemmen går til en mulig sentrumsregjering eller en mulig frpregjering, noe som kan være svært avgjørende.

 

Den nye regjeringens politikk vil uansett ikke være klar før etter valget. Mandatfordelingen vil avgjøre i hvor stor grad hvert enkelt parti får gjennomslag for sitt partiprogram.

 

Det er klart, men folk trenger alikavel noen alternativer å forholde seg til før valget. Detaljene blir avgjort etterpå.

 

De politiske forskjellene mellom de to nevnte regjeringsalternativene vil bli marginale sett fra Høyres ståsted, rett og slett fordi det parlamentariske grunnlaget vil være det samme. Derimot vil Høyre få flere statsråder ved et samarbeid med Venstre og KrF, og tidligere regjeringserfaring taler også for et fornyet samarbeid mellom disse tre partiene.

 

Nja, tror faktisk ikke det du. Høyre har vist seg og kunne samarbeide godt med sentrum, de har mange saker som f.eks skole som de prioriterer høyt og hjertesakene deres kræsjer ikke med hverandre. Høyre og frp derimot kan være mer problematisk i den forstand at Høyre ikke kan støtte Frps økonomiske politikk uten å dolke velgerne sine i ryggen. Og om høyre skal bruke sine prosent på å holde den økonomiske politikken forsvarlig så kommer de ikke til å ha mye igjen å rutte med for å få igjennom sine egne saker.

 

Kan du utdype hva du mener med at "frp-velgere vil få mest av sin politikk med å stemme på høyre, venstre eller krf"? Prøver du å si at Fremskrittspartiets velgere bør stemme på et annet parti for å få gjennomført Fremskrittspartiets politikk?

 

Mente det ozi sa her nå. En sentrumsregjering vil føre en politkk som er nærmere frp enn de rødgrønne. Så om Høyre går ut å sier at de går for en sentrumsregjering så vil Frp aldri havne i regjering og får dermed mest ut av å stemme på en av partiene i regjeringsalternativet for å sørge for at de kan får flertall.

Lenke til kommentar

sbstn: Som ozi sier her så vil frpere få mest sjangse for å få noe av sin politikk i regjering om de stemmer på en av de andre borgerlige partiene om høyre sier nei til Frp. Å stemme på frp om frp uansett ikke kommer i regjering gir bare større sjangse til de rødgrønne å komme til makta.

Lenke til kommentar
Sannsynlighetsregning gir i dette tilfellet ikke rom for synsing. En stemme til det største opposisjonspartiet gir høyest sannsynlighet for å fjerne den rødgrønne regjeringen.

 

Det stemmer nok ikke helt. En stemme til et større parti gir flere representanter enn en stemme til et mindre parti. Men flere representanter gir ikke direkte innvirkning på regjeringsmakt. Om frp får flere representanter men alikavel ikke kommer i regjeringsposisjon så er de representantene "bortkastet". Jeg vet jeg setter det på spissen, men det er mange faktorer inne i bildet. Du prater om muligheten for en mindretallsregjering. Frp har sagt at de ikke kommer til å gi sin støtte til en h/v/krf regjering så det er ikke så aktuelt.

 

Og ja, jeg ser du quoter rådet mitt og jeg står ved lag ved det. Men det var mer et generelt råd om man ikke vil gå dypere inn i partiene, ikke klarer å bestemme seg og ikke klarer å se på de realpolitiske forholdene.

Lenke til kommentar
Sannsynlighetsregning gir i dette tilfellet ikke rom for synsing. En stemme til det største opposisjonspartiet gir høyest sannsynlighet for å fjerne den rødgrønne regjeringen.

 

Du prater om muligheten for en mindretallsregjering. Frp har sagt at de ikke kommer til å gi sin støtte til en h/v/krf regjering så det er ikke så aktuelt.

 

 

Slike betraktninger om hva det lønner seg å stemme på, det blir det vel mye manipulasjon av? Alt er avhengig av styrkeforholdene etter valget. Hvis styrkeforholdet blir slik at de borgerlige partiene - utenom Venstre - ikke får flertall så må høyresiden vente til neste valg med å danne regjering. En borgerlig regjering uten støtte fra FrP vil ikke være liv laga. Hvis da ikke Venstre til slutt gjør kuvending slik som i Oslo, der Venstre til slutt måtte innse at de ikke var det største partiet på borgerlig side. En annen mulighet er at man gir Senterpartiet det Senterpartiet vil ha, og man får til en avtale med dem for å sikre landet en styringsdyktig regjering - uten Venstre. Enda en mulighet er at FrP danner mindretallsregjering, hvis det er borgerlig flertall uten Venstre. Hvis det ikke blir flertall uten Venstre, og man ikke klarer å få til de andre mulighetene, så fortsetter Jens i fire år til, eventuelt med støtte fra Venstre. Venstre har jo gått til valg på støtte til en Ap-regjering før, så det blir det vel ikke så vanskelig å gjennomføre igjen. Venstre kan jo her begrunne det med å holde fram FrP-spøkelset, og dermed klare å unngå å falle ut av stortinget slik de gjorde det sist Venstre hadde denne regjeringsstrategien.

Endret av Nyx
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...