Gå til innhold

Oppskyting av Soyuz-TMA 12 - ISS Expedition 17


Anbefalte innlegg

Klokken 13.16 vil en Soyuz FG-rakett med den neste langtidsbesetningen på ISS skytes opp fra Baikonur kosmodromen i Kazakhstan. Fartøyet heter Soyuz-TMA 12, og mannskapet ombord er:

 

ISS Expedition 17 kommandør: Sergei Volkov (1. ferd)

ISS Expedition 17 FE-1: Oleg Kononenko (1. ferd)

Spaceflight Participant, og første sør-koreaner i rommet: Yi So-yeon

 

Soyuz_TMA-12_Crew.jpg

 

Oppskytingen kan sees direkte på NASA-TV

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Liftoff for Soyuz TMA-12 og den neste langtidsbesetningen på ISS!! Så langt går alt etter planen.

 

EDIT: 2 minutter inn i flygningen, booster-rakettene på siden av Soyuz FG-raketten har gjort jobben sin og har separert fra fartøyet.

Endret av kimmern123
Lenke til kommentar

3rd Stage Shutdown! Expedition 17 og Sør-Koreas første person i rommet er nå i bane rundt jorden. Soyuz-kapselen vil nå bruke de neste 2 dagene på å ta igjen ISS før dokkingen til den russiske delen av stasjonen på torsdag.

 

Etter planen skal Expedition 16 med Peggy Whitson og Juri Malentsjenko lande i Soyuz TMA-11 sammen med Yi So-yeon den 19. april, på slettene i Kazakhstan.

 

Garrett Reisman, som kom til stasjonen med STS-123 vil bli igjen på stasjonen som medlem av Expedition 17. Han skal bli med ned igjen til jorden med STS-124, foreløpig planlagt for oppskyting den 31. mai.

Endret av kimmern123
Lenke til kommentar

Etter litt over en uke med såkalte "handover activities" der Expedition 16 har hjulpet Expedition 17 med å bli kjent med stasjonens nåværende tilstand og konfigurasjon ble kommandoen over ISS overlatt til Expedition 17 CDR Sergei Volkov torsdag ettermiddag.

 

Fredag ble brukt til siste forberedelser for returen for Expedition 16 med CDR Peggy Whitson og Flight Engineer Juri Malentsjenko samt Sør-Koreas første astronaut Yi So-yeon. Whitson og Malentsjenko tilbragte tilsammen 190 dager på ISS etter oppskytingen i oktober i fjor. Yi So-yeon vil ha tilbragt nesten ti dager på stasjonen.

 

I dag morges tok Whitson, Malentsjenko og Yi på seg sine Sokol-trykkdrakter og tok plass i nedstigningsmodulen i Soyuz-fartøyet. Frakoblingen fra ISS skjedde ca 6.55 norsk tid i morges. De neste timene ble brukt til separering fra ISS og oppsett av alle systemene ombord. De-orbit burn ble utført klokken 9.40 og landingen er planlagt for ca 10.30 norsk tid, på slettene i Kazakhstan.

 

Her er en link til et bilde av de ulike seksjonene i Soyuz-fartøyet. Modulene kobles fra hverandre rett før fartøyet møter de øverste delene av atmosfæren.

 

Soyuz-fartøyet, med sine ulike moduler

Lenke til kommentar

Fortsatt ingen kontakt med fartøyet eller noen bekreftelse på at landingen har intruffet, 12 minutter etter forventet landing. Det skal merkes at ingen data i Mission Control i Moskva tyder på noe unormalt.

 

Mye tyder på at Soyuz TMA-11 landet lenger bort enn ventet og at det derfor kan ta litt tid å finne fartøyet.

Endret av kimmern123
Lenke til kommentar

Bakkemannskaper har funnet fartøyet! Soyuz-kapselen hadde landet ca 475 km vest for den planlagte landinssonen. Dette kan indikere en ballistisk retur der fartøyet ikke styrer noe selv. Dette medfører g-belastninger på opptil 9g for mannskapet ombord.

 

Mission Control har hatt kontakt med Juri Malentsjenko som var Flight Engineer på ISS, men er CDR på Soyuz-fartøyet. Mannskapet vil nå bli hentet ut av fartøyet så fort som mulig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...