Gå til innhold

Den lille tråden for sjokolade


Anbefalte innlegg

Sjokolade

 

Hva er egentlig sjokolade?

 

I sjokolade er de viktigste ingrediensene kakaomasse, kakaofett, sukker og vanilje. Kakaosmør og kakaomasse kommer fra frøene i kakaotreets frukter. De vokser ved ekvator, spesielt i Mellom- og SørAmerika. Kakaobønnene gjæres, ristes og males til en grøt, og deretter tilsettes det andre ingredisenser som varierer fra produsent til produsent.

 

Den fargerike historien om sjokolade begynner i Sør-Amerika, der den het Cacahuatl hos Mayaene og Toltekerne, og Xoxoatl hos Aztekene. Sjokolade var en drikk for monarker, prester, embetsmenn og rike kjøpmenn. Den ble drukket for å oppnå en oppkvikkende, afrodisiske virkning.

 

I det sydlige Mexico der Mayaindianerne bodde, vokste det ville kakaotrær. Bønnene ble høstet og sådd slik at de senere hadde egne plantasjer med kakaotrær. Derfor tilskrives Mayaindianerne kakaoens oppdagelse (600 f.Kr.) og det antas at de var de første som begynte med organisert dyrking av kakao. De holdbare bønnene var svært lette å frakte med seg, og ble derfor et godt egnet betalingsmiddel blant mayafolket. Ikke bare det, men kakaobønnene var verdifulle og ble ofte brukt som gaver til seremonier eller byttet med handelsmenn i andre ting.

Maya-folket fremstilte også en drikk som de kalte «chocolatl». Som inneholdt ristede kakaobønner, vann og litt krydder.

 

Mayaene forlot sitt rike (900 f. Kr.) og landet invadert av ulike folkegrupper, deriblant aztekere. Aztekerne verdsatte kakaoen minst like høyt som mayaene, men i det tørre klimaet rundt Tenochtitlan var den umulig å dyrke. Kakaoen måtte derfor fraktes opp til hovedstaden fra det varme, fuktige lavlandet. Hester og vogner med hjul var ukjent, så den ble båret av mennesker. Og ble derfor en eksklusiv luksusvare. Den ble verdsatt som gull, ofret til gudene, og ellers forbeholdt viktige personer. Ved aztekerkeiser Montezumas hoff drakk man kakao tilsatt vanilje, krydder - gjerne chili, honning og vann. Keiseren selv drakk femti kopper av denne edle drikken hver dag, og hans skattekammer var ikke fylt med gull og edle steiner, men med kakaobønner

 

Den europeiske historien om sjokolade begynner på øya Guanaja i 1502. På Cristopher Columbus' fjerde reise til den ny verden så han indianerne drikke kakao - og bruke bønnene som penger.

 

Den første kakaoen kom til Spania i 1527, og kom først til klostre. Seinere ble de benyttet av leger mot ufruktbarhet, og mot slutten av det 16. århundre fikk sjokoladen innpass ved det spanske hoffet og dermed i aristokratiske hjem sammen med andre søtsaker og syltetøy, egg og melk.

 

I det 17. århundre ble sjokolade populært hos adelskap og borgerskap i Europa, og varen ble videreforedlet. Kanel, kløver, eggeplommer og madeira ble tilsatt. I Italia var også jasmin og sitron populært.

 

I England ble kakaoen populær i "Chocolate Houses" der den ble servert med melk. I Tyskland foretrakk man å oppløse den i vin. I 1674 ble sjokolade for første gang solgt i fast form, som "Spansk pudding".

 

Fakta

 

Sjokolade består altså av karbohydrater, fett, noen proteiner, magnesium, kalsium, natrium og vitaminene A, B1, B2, D og E. Sjokolade inneholder også litt koffein.

 

Blandingsforholdet mellom melk og sjokolademasse avgjør om sjokoladen blir søt, halvsøt eller bittersøt. Hvit sjokolade lages av kakaosmør, sukker, melk og vaniljetilsetning.

 

-Oppkvikkende

-Avhengighetsskapende

-Har egenskaper som et afrodisiakum.

-Demper kjærlighetssorg

-Kan nytes i forskjellige former som konfekt, drikke, krydder i matlaging og som pålegg på brød.

-Mørk sjokolade er godt for ganen og hjertet, i moderate doser

 

Kjente sjokoladeprodusenter i norge

 

Freia

Nidar

Minde

Hval

 

Sjokolade på film og i litteratur

 

-Chocolat av Lasse Hallström, film med blant andre Juliette Binoche og Johnny Depp

-Charlie og sjokoladefabrikken, bok av Roald Dahl, skrevet i 1964, filmatisert i 1971 og på nytt i 2005.

-En doft av choklad Svensk dokumentar fra 2002, regi Magnus Gertten, Stefan Berg

-Jordbær og sjokolade, film fra Cuba i 1993, Nominert til Oscar, regi Tomás Gutiérrez Alea & Juan carlos Tabío

-Forrest Gump, film fra USA i 1994, «Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get»

 

Kom med innspill, diskuter, lag anbelalinger og alt annet du måtte ønske. Dette ble noe langt, men jeg har fortsatt mye å ta med. Sjokoladen og fristelsens historie er lang, men likevel spennende. Kan også legge til at det finnes en slik tråd i en annen kategori, men jeg spurte og fikk stå fritt til å lage en ny.

 

God appetitt!

Endret av Zerda
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kommer helt an på. Freia er best på vaniljeis, da Yade har mye ekstra på. Yade fungere bedre som kaffemat siden den har mange forkjellige smaker.

Freia melkesjokolade er en lett måte å nyte, men for litt tyngre sjokoladespisere er Yade best, både fordi den er mer komplisert og er laget med hensikt å gi mye med litt ekstra på.

 

Med andre ord: Det kommer helt an på

Lenke til kommentar

Har noen smakt litt mer ekslusiv sjokolade fra f.eks. Domori? Har smakt to plater fra dem hittil, og det smaker vanvittig mye bedre enn mye annet. Den ene, med 70% kakao og som var dyrket i Madagaskar var faktisk veldig syrlig. Var ikke bittert i det hele tatt.

 

Dessverre er det dyrere. Her i byen må en ut med 34-44kr for en plate på 75 gram, men det er verdt det. :)

Lenke til kommentar

Noen her som liker Toblerone?

Liker det ikke så godt selv men var helt hekta på dem før.

Før når læreren hadde vært på ferie i utlandet brukte hun å kjøpe en stor pose blandet Toblerone til klassen :)

 

Good memories...

Liker ikke Tolberone nå lenger, fordi jeg ble kvalm av det en gang jeg spiste Hvit Toblerone. Så hår jeg en følelse av at det er en slags tyggis inni vanlig Toblerone siden det er noe som er vanskelig å tygge på i slutten av en Toblerone-bit.

 

Favorittsjokkisen min nå må være:

 

Twix

Milkyway

 

Tja. Spiser nesten ikke sjokolade :)

Lenke til kommentar

Jeg er veldig glad i sjokolade!! (dessverre...) Jeg er glad i norsk melkesjokolade. Nam. Og mint sjokolade er nydelig. Slik som after eight. Jeg syns Ritter Sport var veldig gode, men de forsvant plutselig så fort. Nå klarer jeg ikke å finne dem igjen! :ohmy: Kun den marsipan og den hasselnøtt. Men ikke den med mint! :cry:

det er mange gode sjokolader. Liker det meste. Troblerone er også god. :love:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...