Gå til innhold

Politi - for de som vurderer å søke politihøgskolen.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En politimann skal se til at loven blir fulgt i Norge, og at lovbrytere mot norsk lov blir stilt for en norsk rett. Det betyr ikke at politimannen trenger å være enig med lovverket, og må følge norsk lovverk i utlandet. Jeg er for legalisering av cannabis, og jeg tror det fins politimenn som også er det. Mener du at disse ikke er skikket til å være politimenn?

 

Edit: Dette var et svar til deg og ikke "til nemnda". Men jeg ville jo ha sagt omtrent det samme til dem, om jeg ble spurt i dag.

Endret av Sitronsaft
Lenke til kommentar

Jeg hadde inntrykk av at man måtte ha i alle fall rundt 42 poeng for å komme inn, og at man med 48+ var omtrent "sikret", hva karakterer angår. Men man får jo ekstrapoeng for alder, realfag (og nå også språkfag) og militæret/folkehøyskole.

 

Edit: Og du kan så klart ta opp igjen fag og få slettet den gamle karakteren. Total kan man få 4 poeng for realfag, usikker på hvordan ordningen blir for språkfag (dette gjelder fra og med 92-kullet tror jeg), 2 poeng for militæret/folkehøyskole (usikker på om man får for begge om man går begge deler, men vil tro det), og så 2 alderspoeng fra og med det året du er fylt 20. I og med man ikke kan søke PHS før det året man fyller 20, antar jeg at man allerede har 2 alderspoeng.

Endret av Sitronsaft
Lenke til kommentar

Om du går befalsskole og søker PHS det året du fyller 22, vil du ha 6 alderspoeng (20 + 21 + 22 år) og 2 poeng for militæret. Altså 8 poeng totalt. Med et karaktersnitt på 3,5 (35 poeng) gir dette 43 konkurransepoeng totalt, og du burde stille helt OK tror jeg, i alle fall om du søker Bodø. Du skal jo også på et intervju, og du må bestå de fysiske testene.

 

Edit: Googlet litt nå, og fant ut at befalsskole faktisk gir 3 poeng, mens førstegangstjeneste gir 2. Altså får du 9 ekstrapoeng i tillegg til snittet ditt (ganget med 10).

Endret av Sitronsaft
Lenke til kommentar

Jeg ser bare førstegangstjeneste der..

Hva med befalsskole?

 

I den bolken der du kan få ekstrapoeng for sånt, kan du får max 2 poeng. Uansett om du er spesialsoldat i 10 år, så kan du ikke få mer enn 2 poeng for militærtjeneste.

Les på samordnaopptak.no, der står svaret på det meste du trenger å vite.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Prøver meg ikke før 2013, 2014 eller 2015. Så nok av tid til å la aldrspoengene rulle inn :)

 

Fant forresten et godt innlegg om dette med poeng på milforum.net, skrevet av moderator 'hvlt':

 

 

Det er ikke noen førstegangsvitnemålkvote til PHS, alle stiller i ordinær kvote. Dvs. at poenggrensene kommer ved skolepoeng (karakterpoeng + realfagspoeng + språkpoeng) pluss tilleggspoeng. Det er mulig å få opp til 4 realfag- og språkpoeng (f.eks. Matematikk R1 + Matematikk R2 + Fysikk 1 + Fysikk 2 + Kjemi 1 + Kjemi 2). Tilleggspoeng er Alderspoeng + Utdannings-, militær- og folkehøgskolepoeng. Da man må være i året man fyller 20 eller eldre for opptak til PHS, har alle søkere minst 2 alderspoeng (opp til 8). Det maksimale man kan ha av poeng utover karakterpoeng er altså 4 (realfag- og språkpoeng) + 8 (alderspoeng hvis man er 23 år eller eldre) + 2 (hvis man har fullført førstegangstjeneste, gått på fokehøyskole eller tatt minst 60 studiepoeng av en høyskole/universitetsutdannelse) = 14.

I Bodø kom man i fjor inn med 41,9 poeng. Med maskimalt av ekstrapoeng kunne man da ha snittkarakter på 2,8. Hvis man enten tar førstegangstjeneste eller folkehøyskole rett etter VGS har man straks 4 tilleggspoeng, 2 for alder og 2 for førstegangstjeneste/folkehøyskole (med befalsskole blir man ett år eldre når man er ferdig, så man får to alderspoeng til). Har man i tillegg fått med seg noen realfag (eller språkfag utover de obligatoriske, med Matematikk S1 + Matematikk S2 har man allerede ett poeng) på VGS skulle ikke karakterkravene være skremmende.

 

Lenke til kommentar

Angående hasjrøyking i utlandet har jeg en kommentar. Først, jeg mener alle må avlegge urinprøve under opptaket. Vi måtte ihvertfall det.

 

Det er også vanlig at man testes under innrykket til forsvaret.

 

Har man der spor etter THC(som lagres i kroppen relativt lenge) vil man ikke bare få et problem med opptaksnemda, man vil også bli ilagt forelegg. Selv om det er lovlig i landet man røyker i. Ellers kunne alle som blir tatt i Norge sagt de nettopp kom fra Nederland (det er det mange som gjør og).

 

Dersom man i ung alder prøvde narkotika er ikke det i seg selv diskvalifiserende, men ettersom dette blir såpass tett opp mot både forsvar og politihøgskole tror vet jeg du må snakke godt for deg.

 

Utover det kan man ha de personlige meningene man vil ha (innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig), men jeg regner med du er voksen nok til å være like uoppfordret ærlig og oppriktig foran opptaksnemda som du er her.

 

Avslutningsvis så er det forskjell på å mene noe om narkotika og på å bruke det som du undersøker mulighetene for.

Endret av OscarMike1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men til noe helt annet. Jeg tenker å været i militæret i 2-3 år fremover, og deretter satse på en karriere i politiet. Imidlertid lurer jeg på om jeg kanskje skal ta et år hvor jeg reiser rundt i verden, opplevd litt kultur som ung mann, før jeg søker PHS. I den forbindelse får jeg kanskje lyst å røyke litt hasj i Amsterdam, noe som er lovlig. Hva skjer så om dette dukker opp på narkotesting hos politiet i det jeg skal søke meg inn? Vil jeg komme noen vei med å fortelle sannheten, at jeg røykte det lovlig i Amsterdam?

 

Det å i det hele tatt vurdere å røyke hasj viser at du kanskje ikke har de holdningene som ønskes av politistudenter. Og selv om du hadde forklart at du røyket dette i Amsterdam så ville jo allikevel din vurdering vist at du synes dette narkotiske stoffet er helt greit å røyke?

 

Edit: Ser du har forklart at du er for legalisering av cannabis, så da bortfaller den siste setningen der... Første setning gjelder forøvrig legalisering av cannabis også.

 

Vil du inn på PHS så anbefaler jeg deg å oppføre deg mer slik du regner med politiet hadde ønsket du skulle være... Det er klart du skal kunne ha egne meninger og ta egne valg. Men det handler jo litt om sunn fornuft også.

 

Dette er jo min mening, men jeg vil tro at mange av mine medstudenter har samme oppfatning.

Endret av kingofcali
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg forstår deres tanker om dette. Jeg forstår det veldig godt. Og jeg har ingen problemer med å snakke for "saken" min :)

 

Jeg har aldri rørt et narkotisk stoff på noen som helst måte, av mange grunner. Men jeg er nysgjerrig av natur, og i likhet med at jeg som 15-åring kunne tenkt meg å prøve f.eks. røyk, kunne jeg i dag tenkt meg å prøve hasj. Dette ser jeg på som naturlig, og jeg mener det ikke burde være noen lover mot å rett og slett fantasere.

 

Jeg er ingen ekspert på cannabis, men basert på det lille jeg har fått med meg (hvor sant det enn er) virker det for meg som at det ikke er en selvfølge at cannabis burde være ulovlig i Norge. Men, per i dag er det ulovlig, så jeg har ikke tenkt å prøve det her. Jeg mener at dette kanskje er en av mange lover som burde settes spørsmål til, og som kanskje burde forandres.

 

Men, i f.eks. Amsterdam er det lovlig, og om jeg er der står jeg ikke under norske lover, så vidt jeg har forstått. Det at cannabis i det hele tatt er lovlig i Nederland får en jo til å stille spørsmålet "Hvem har gjort det "rette" valget, Norge eller Nederland?" Jeg synes dere er litt skråsikre i deres sak, og ukritisk til det norske lovverket her. Men denne tråden er så klart ikke stodet for en "Legalisering av cannabis?"-diskusjon.

 

Jeg har ikke noe kjempestort behov eller ønske om å prøve cannaabis/hasj/marihuana (jeg vet ikke hva forskjellen er), jeg bare sier at jeg kanskje kommer i en situasjon hvor det blir aktuelt å prøve det for morro skyld, og jeg er interessert i å vite hvilke konsekvenser dette kan få for meg hjemme i Norge under et potensielt opptak til PHS.

 

Jeg er egentlig litt forbauset over at flere tilsynelatende mener at jeg ikke er skikket til å forfølge min drøm til å bli politimann, pga dette synet på hasj. Det virker som dere tror politimenn er 100% enig med loven, noe de så klart ikke er. Jeg ville aldri brukt/solgt/kjøpt hasj hjemme i Norge, og jeg ville heller ikke reagert om noen andre reiste til Amsterdam for å prøve hasj. En norsk politimann ville heller ikke hatt anledning til å komme med noen reaksjon (i form av straffeforfølgelse etc) om en nordmann reiste til Amsterdam for å prøve hasj (såvidt jeg vet). Jeg gjør ingenting ulovlig (såvidt jeg har forstått) i å røyke hasj i Amsterdam.

 

Dere ber meg om å ha sunn fornuft, vel, jeg mener det er mer fornuftig å stille spørsmål ved ting enn å stole blindt på autoriteter (i dette tilfellet lovverket). Når det er sagt ville jeg så klart som politimann forholdt meg til gjeldende lovverk, men det betyr jo, som sagt, ikke at jeg trenger å være enig med lovverket.

 

Politifolk er jo ikke roboter. De er mennesker de også, med egne moralske kompass. Og takk og lov for det.

 

Jeg er klar over at "Jeg prøvde hasj i Amsterdam" kanskje ikke er en unnskyldning (dog sann) som nemnda vil tro på, men spørsmålet jeg egentlig ønsker besvart er vel:

 

Er man ekskludert fra å bli politimann bare man har prøvd hasj, selv om dette var under lovlige omstendigheter?

Lenke til kommentar

Men, i f.eks. Amsterdam er det lovlig, og om jeg er der står jeg ikke under norske lover, så vidt jeg har forstått. Det at cannabis i det hele tatt er lovlig i Nederland får en jo til å stille spørsmålet "Hvem har gjort det "rette" valget, Norge eller Nederland?" Jeg synes dere er litt skråsikre i deres sak, og ukritisk til det norske lovverket her. Men denne tråden er så klart ikke stodet for en "Legalisering av cannabis?"-diskusjon.

 

Her har du misforstått den norske strafferetts mulige virkeområde. Hovedregelen er personell overhøyhet, det vil si at du som hjemmehørende i Norge i utgangspunktet må forholde deg til norsk lov uansett hvor du er. Du står under norsk lov i Nederland. Norske lovgivere har imidlertid tatt det valget at for mer bagatellmessige saker skal ikke Norge benytte seg av sin anledning til å holde deg strafferettslig ansvarlig.

 

Er man ekskludert fra å bli politimann bare man har prøvd hasj, selv om dette var under lovlige omstendigheter?

 

Min personlige mening er at du ikke har legitimitet til å håndheve en lov du selv forsøker å unndra deg virkningene av. Det er en forskjell i å håndheve loven men bedrive politisk aktivitet for å fjerne en lov, og å håndheve loven men selv unndra seg den virkning.

 

Blir litt som å ønske å senke den seksuelle lavalder i Norge og så dra til andre land for å ha seg med 14-åringer fordi det er lovlig der. Du gjør ikke noe ulovlig, men du tar en skrape i legitimiteten.

Lenke til kommentar

Jeg var ikke klar over at jeg måtte forholde meg til norsk lov i utlandet. Vel, da faller jo store deler av innlegget mitt vekk, og saken er forandret :) Jeg skjønner hva du sier angående legitimiteten, og med disse nye opplysningene er jeg enig.

 

Som politimann måtte jeg ha fulgt lovverket og reagert på ulovlig cannabisbruk. Selv om jeg støtter en diskusjon om legalisering av cannabis i Norge, betyr ikke det at jeg har innvendinger mot at jeg selv fortjener straff etter gjeldende lovverk om jeg har brutt noen lover ved å røyke hasj. Det ville vært dobbeltmoralsk. De samme lover som jeg ville håndhevet som politimann, skal gjelde for meg selv.

 

Jeg trodde (før jeg så innlegget ditt krikkert) at jeg ikke brøt noen lover om jeg røykte hasj i Amsterdam. Nå som jeg vet at det er ulovlig for meg, som norsk statsborger, å røyke hasj uansett hvor jeg er i verden, kommer jeg ikke til å gjøre det.

 

Synes fremdeles det er suspekt at noen tror at politifolk har meninger som er identiske med lovverket, som om dette er noe som skjer under utdanningen.

 

Anser denne diskusjonen som avsluttet, pga min grove misforståelse av lovverket som nå er oppklart. Ellers synes jeg at man ikke skal være for kjapp med å blindt godta gjeldende lovverk (altså å påstå at det ikke burde forandres). Jeg mener at en fungerende stat burde tilpasse lovverket etter hvert som samfunnet og verden forandrer seg, noe jeg vet Norge gjør.

Endret av Sitronsaft
Lenke til kommentar

Jeg var ikke klar over at jeg måtte forholde meg til norsk lov i utlandet. Vel, da faller jo store deler av innlegget mitt vekk, og saken er forandret :) Jeg skjønner hva du sier angående legitimiteten, og med disse nye opplysningene er jeg enig.

 

Nå tror jeg du feiltolket innlegget mitt - det er hverken ulovlig eller straffbart for deg å røyke hasj i Amsterdam. Men Norge kan velge å la vårt straffbare forbud også omfatte dine handlinger i utlandet.

 

Hadde det vært ulovlig for deg å røyke hasj i Amsterdam, tror du ikke jeg hadde presisert det mye tidligere? Det er en grunn til at jeg har poengtert legitimitet og ikke gått for the obvious homerun med "Er du sikker på at du vil innrømme straffbare/ulovlige handlinger for nemnda?" ;)

Lenke til kommentar

Nok en misforståelse. Vel, for min del blir "kan velge å straffe meg" og "kan straffe meg" det samme, spesielt når det gjelder å komme inn på PHS. Så lenge det er en mulighet for at det kan brukes mot meg, kommer jeg ikke til å prøve det.

 

Er sikkert noen av dere som nå får lyst til å angripe moralen min og si "Men du hadde prøvd hasj hvis det var 100% lovlig i Amsterdam?! Du er åpenbart ikke egnet til å være lovens lange arm i Norge," og det må dere bare gjøre. Der går det faktisk en grense for min del, og personer så ukritiske som dere har ingen godt av. Se heller på deres egen moral.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...