Gå til innhold

Hvem bruker desktop-Linux?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Linux er karakterisert som såkalt "Enterprise Ready", men må nok fortsatt regne med å bli karakterisert som en "outsider" i den store sammenhengen på desktop i minst ett år til.

Det finnes en rekke firma som bruker Linux, siste jeg leste var at Peugeot installerer 20000 Linux PC-er(fra Linux1.no).

Fint å lese at det er en økning(selv om det burde være klart for de fleste), det er 50% flere som svarer nå enn i 2006:-)

Lenke til kommentar

Jeg fant en historisk statistikk over markedsandelen til Linux.

 

post-3851-1195562191_thumb.png

Klikk for stort bilde.

 

Det har mer enn doblet seg det siste året. Det er en topp ved lanseringen av Ubuntu 7.04 i april.

 

post-3851-1195562144_thumb.png

Klikk for stort bilde.

 

Redigert: Jeg la sammen flere års grafer i et regneark.

 

http://www.swivel.com/graphs/show/1007323

post-3851-1195812781_thumb.png

 

http://www.zwahlendesign.ch/en/node/58

os2_history.png

 

Trendene peker generelt sett oppover for Linux, men de ulike undersøkelsene gir forskjellig nivå.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Har brukt ubuntu litt, men har alldri kunne gått over helt. Jeg savner noen funksjoner og mest muligheten til å kunne kjøre spill skikkelig. Jeg brukte ubuntu mye til film og tv-serier en stund, men jeg hadde problemer med å få valgt et default lydkort og konkluderte med dette ble valgt random under boot og ikke kunne endres skikkelig på etter man var logget inn. Googlet dette problemet litt også, var mange som slet med det samme og fant ingen skikkelige løsninger.

 

Små irritasjonsmomenter som dette gjorde at jeg gikk for det som bare virket.

 

Det bør vel nevnes at jeg opplevde mye bedre ytelse på litt krevende hd materiale, så noen ganger måtte jeg benytte meg av ubuntu for at filmen skulle gå smooth.

 

Ble kanskje litt Off topic dette, men hvis de får fikset opp i sånne små problemer og at wine blir perfekt(evnt. at alt får nativ linux støtte), går jeg kanskje permanent over en dag.

Lenke til kommentar
I den siste undersøkelsen har ca. 20 000 Linux-brukere besvart en spørreundersøkelse om hvordan og i hvilken sammenheng de bruker Linux.

* 68 prosent bruker Linux på hjemmekontor eller i småbedrifter

Så - 68 prosent av Linux-brukere bruker Linux? Imponerende. :)

Jeg bruker Linux på en av maskinene mine (tre maskiner til sammen, laptopen min kjører Ubuntu 7.10/Vista dual boot) og kan derfor karakteriseres som Linux-bruker. Derimot så er ikke laptopen min del av et hjemme-kontor (ikke på full tid i alle fall), og jeg studerer og er dermed ikke del av en småbedrift. Så den statistikken tror jeg du har misforstått. Mange bruker Linux utelukkende i "amatør"-sammenheng, altså for musikkavspilling, nettlesing, bilderedigering osv.

Ellers er det fint å se at det går fram, derimot er ratio-en litt svak. Flere spikes av typen Februar-April på grafen til Simen1 hadde vært ønskelig.

Nå mener jeg på ingen måte at Linux er det klart beste operativsystemet der ute, men det har sine fordeler og er et helt klart alternativ til Windows og spesielt OS X (Ubuntu virker etter mine erfaringer som et VELDIG godt alternativ til sistnevnte for hjemme-applikasjoner). Og det er jo klart at uansett hvilket operativsystem som er best, er vi alle tjent med at både OS X og Linux kommer fram på markedet. Da slipper vi kanskje å se flere operativsystem til 4000 kroner per lisens.

Lenke til kommentar

Sjefene for Adobe burde fått ett spark bak fordi de ikke gidder å høre Linux brukere. Vi som driver med den profesjonelle delen av linux har spurt om en Adobe serie for Linux i mange år. Noen burde starte en aksjon for å få Adobe til Linux. Så får de med argumenter som at Linux endres for mye til at man kan lansere noe til platformen bare tilpasse seg kravene Adobe mått stille

Lenke til kommentar
I den siste undersøkelsen har ca. 20 000 Linux-brukere besvart en spørreundersøkelse om hvordan og i hvilken sammenheng de bruker Linux.

* 68 prosent bruker Linux på hjemmekontor eller i småbedrifter

Så - 68 prosent av Linux-brukere bruker Linux? Imponerende. :)

Man må nesten lese hva statistikken gjelder for å forstå den. En liten oppklaring:

68% av linuxbrukere bruker linux på hjemmekontor eller i småbedrifter

32% av linuxbrukere bruker ikke linux på hjemmekontor eller i småbedrifter men i andre sammenhenger

SUM: 100% av linuxbrukere bruker linux.

 

dedeee: Grafene er enige på ett punkt: markedsandelen til linux er stigende. At de ligger på forskjellig nivå har nok med å gjøre hvor de har hentet datagrunnlaget sitt. De to første er trolig hentet fra brukerstatistikk hos en eller flere amerikanske bedrifter. De to siste har et annet datagrunnlag.

Lenke til kommentar
Ja nå begynner det å dra seg til og virkelig bli en konkurrent til Apple og MS.

 

Det er jo snart EN av 100 som bruker Linux jo.... ;)

I denne sammenheng tror jeg det bør nevnes et viktig poeng; Selv om det høres lite ut, er det i realiteten enormt. Det er ikke noe stort poeng å skulle få 92% brukere som Microsoft har, det er nok å oppnå en viss mengde slik at brukermassen utgjør en økonomisk interesse. Da vil flere kommersielle programmer komme. Videre vil en slik stor brukermasse også bli tatt hensyn til mht. filformater, stat og kommune kan ikke la være og ta imot feks. ODF formatet dersom dette blir utbredt blant folk. Multimediaformater må være støttet av plattformen osv., det vil derfor være flere som lar være å sende ut radio stream på nettet i Microsoft sitt format når de isteden kan ta i bruk et fritt format som kan benyttes på alle plattformer. Hvor stort dette tallet må være er vel ukjent, men helt klart større enn i dag - selv Mac får svært få spill selv med sin større brukermasse. Ikke minst, som vi alt har sett en økning av, vil flere hardware produsenter gi ut drivere(åpne eller lukket) også til Linux.

 

Dersom Linux når dette "magiske nummeret" så tror jeg økningen vil akselerere betraktelig raskere. De vanskeligheter Linux brukere møter i dag vil være borte, og hvem vil ikke da velge et gratis, hardware vennlig os med verdens mest brukervennlige lisens, mot det ms tilbyr. Videre; Linux har ikke samme markedsføring som andre os, men jo flere brukere jo mer omtale og anbefalning vil Linux få(særlig takket være Internett). Denne gratis reklamen har jo til nå vært enorm for distroer som Ubuntu, og sikkert stor betydning. Så skader det heller ikke at Vista så langt har fått svært negativ omtale.

 

På dette stadiet tror jeg veien til enorme høyder er kort, men som alt nevnt, det er mindre viktig.

 

Dette vil selvsagt være til gunst både for Linux brukere, men ikke minst brukere av Windows; et marked hvor konkurranse er helt fraværende er alltid til ugunst for forbrukeren.

 

Når en tar dette i betraktning er det hyggelig å se at Dell gjør det bra mht. salg av PC-er med Ubuntu preinstallert, Wal-Mart sin Linux maskin selger som bare det, OLPC gjør sitt inntog, og Asus sin ultraportable har vært en suksess. For ikke å glemme at det kan nevnes i fleng nasjonalforsamlinger som i den siste tid har skiftet til Linux.

Lenke til kommentar

Slik jeg ser det, er det en fullstendig gåte hvorfor ikke f.eks Wine har gjort mer for å være brukervennlig i forhold til den større delen av gamere som vil ha ett kjapt os for sine spill.

De kunne ha laget profiler for spill, som liksom nvidia har gjort, hvor wine kunne søkt etter spill på harddiskene automatisk f.eks. Men 1 år til linux blir kjent som desktop vennlig høres rimelig ut.

Jeg fant drivere til alt i min box, nforce4 og geforce 8600 kort, samt nyere HP printer, og scanner.

Ja webkameraet fungerte rett utifra installasjonen var ferdig. Og det var imponerendes i og med at det ikke var lenge siden det ikke fantes skikkelig driver for det til xp x64 bit. Særdeles kult var det at nå kjente samtlige distribusjoner igjen at jeg kjørte med 2 lcd skjermer.

 

Jeg testet rundt 8 distroer og hadde ingen spesifikke maskinvare problemer med henhold til drivere med unntak av mitt creative x-fi kort. Men igjen, creative har sluppet en beta driver der.

 

Konkluderer med at det går veldig bra med linux for tiden, trenger bare å vaske seg litt så blir det så bra så =)

Lenke til kommentar

Det er mye sant i det som står her. At jeg ikke bruker linux mer enn jeg gjør, er ikke selve distroene sin feil. De synes jeg leverer varene svært bra (ubuntu 7.04 og 7.10 har imponert litt). Det er ikke uten tvil at de fleste programmer lages til de OS man kan tjene mest på.

 

Uansett, så er det mange fine erstatninger nå, og web radio er noe av det jeg savner bedre støtte for, adobe som nevnt tidligere. I tillegg noe annet.

 

Linux fungerer derfor bra på min laptop i dag. Stasjonæren min som er min hovedmaskin har jeg derimot ikke kunne gått over til linux da jeg er avhengig av en del windowsbaserte programmer enda!

 

Men stå på folkens, spre budskapet til venner og bekjente! Jeg har fått konvertert to stykker hittil :new_woot:

Lenke til kommentar
det er nok å oppnå en viss mengde slik at brukermassen utgjør en økonomisk interesse. Da vil flere kommersielle programmer komme.

Jepp, det er sant. Og i antall brukere totalt er nok Linux i ferd med å nærme seg den kritiske massen - og det er jo flott :)

 

MEN et av de store og avgjørende spørsmålene for kommersielle aktørerer er vel kanskje at de stiller store spørsmål ved betalingsvilligheten hos brukerne - tenker da på at Adobe f.eks. trekkes frem lenger opp i tråden her.

 

Prisen på OS'et (altså at det er gratis) trekkes jo stadig frem i diskusjoner. Jeg tror at Linux som helhet hadde tjent på at det ikke ble så mye fokus på pris. For ihvertfall i mine øyne signaliserer det at store deler av den potensielle kundegruppen sannsynligvis ikke er villige til å betale for noe i det hele tatt når man gang på gang på gang gjør et stort nummer ut av at Linux er gratis i forhold til en 7-800 kroners OEM-installasjon av Windows Vista (som igjen ofte ikke står for 10% en gang av det en ny PC koster).

Lenke til kommentar

Har brukt Linux som hovedos siden Red Hat 6, men jeg må si at optimismen har senket seg betraktelig de siste årene. For meg, som må sies å være en nisjebruker i forhold til den generelle konsument, har Linux for det meste vært det beste alternativet.

 

Men tatt i betraktning at jeg må kunne sies å være en "Power User" etter 7 år, så opplever jeg som "desktopbruker" at livet under Windows stadig virker forlokkende. Årevis med klussing i obskure konfigurasjonsfiler, nedlastning av kildekode (med ofte tilhørende fiksing av småfeil som forhindrer kompilering), og hundrevis (x10?) av timer med googling på How-To-er, andre som har hatt lignende problem, etc. har gjort meg mer enn betenkt på hvordan Ola Dunk skulle levd med dette.

Et liten oppsummering fra en artikkel i the Guardian om OpenOffice ("If this suite’s a success, why is it so buggy?")

The myth of open source rests on two improbable assumptions. The first is that a significant proportion of users can fix bugs. That is true at the Massachusetts Institute of Technology, where the concept of open source was first formalised in the 1980s by Richard Stallman and others, and it is true in some of the geekier corners of the internet. But on programs intended for use by the non-programming public, it’s a very different story.

 

This is important because of the second crucial false assumption: that even if not all users can fix a bug, they can help find them. They can’t. Most users just think: “The computer isn’t doing what I want.”

Tidligere tenkte jeg for hver ny versjon - "Endelig ! ser det ut til å bedre seg. Bare litt til nå...", men jeg synes målet bare forsvinner lenger og lenger ute i horisonten. GNU/Linux og kompani er supert for brukere som ønsker tilgang til god og gratis utviklings-/serverprogramvare, eller bedrifter med minimale behov som kan dekkes av en kontorsuite og et nettleserprogram, men med en gang man behovene blir bredere blir det vanskeligere. For mens Bazaarmodellen funker bra når man har tonnevis av gode utviklere, så er det verre med småprosjekter (og dem er det flest av!) som utvikles av en enkel programmerer ved siden av studiene.

 

Grensesnittene (til programmene som ikke nyter like høy popularitet som Firefox, Pidgin, ) preges ofte av dårlig gui-design, bugs, og nærhet til de underliggende kommandoprogrammene. Det finner jo de som greier det, men de har også ressursene (k3b).

 

Eksempler på noen problemer man som sluttbruker treffer på

  • GStreamer. Prøv å sett opp en lydprofil uten å bruke klipp-og-lim fra nettet. Så ber du mammaen din gjøre det.
  • ReiserFS. Utrolig sårbart for diskfeil. Går en node, går ofte hele treet. "Umulig" å gjenopprette data. At enkelte distroer fremdeles bruker det som default for sluttbrukere er utrolig.
  • DVD-ripping. En sluttbruker trenger pek-klikk 1,2,3, ripp. De forenklede programmene som jeg har forsøkt å bruke under Ubuntu funker ikke i det hele tatt. Da må man frem med f.eks. acidrip eller dvd::rip. Begge har grusomme grensesnitt og lyden kommer ofte ut av sync. Joda, det kan fikses med riktige argumenter til mencoder, men vil mammaen din skjønne det? Sammenlign med det som er tilgjengelig for Windows. Det er bare trist.
  • DVD avspilling. I samme sammenheng kan nevnes at det ikke finnes noen native-programmer som kan dekryptere dvd-er som er kryptert med de siste krypteringsteknologiene (fra de siste to årene) fra Sony og Macrovision. Noe som bringer fram neste punkt.
  • Wine. Fullstendig upålitelig. Ofte må man ty til Wine for å kjøre programvare som ikke finnes for Linux. For å ta eksempelet over så må man bruke f.eks. RipIt4Me for å rippe nye dvd-er. Problemet er at om det funker i Wine 0.95.1., så funker det ikke f.eks. i Wine 0.95.2... Jess! Det funker. (venter en måned). Hæ? Det funket jo i går, før jeg oppdaterte.
  • Videoredigering. Buggy AVIDemux, eller "ulineære" Kino VS Adobe Premier? Det er en dårlig vits.
  • Funksjonsoverload. Ja, det er mange programmer som gir deg mulighet til å gjøre ting som man ikke kan på Windows. Men avlusing lider ofte under alle funksjonene som skal ha plass, og de averterte funksjonene funker ofte heller dårlig. F.eks. Banshee kan konvertere FLAC on-the-fly til mp3, og eksportere dem til IPod. I teorien...

Egentlig enda verre er bugsi selve distroen. Hvor mange ganger henger ikke f.eks. Network Manager seg i Ubuntu per uke? Det skal ikke mer til enn å bytte nett et par ganger. Eller at sesjonene min er blitt føkka fra sist (ikonene i panelet har endret plass), eller...

 

Neste år skal være året da Linux på desktop blir stort? Tsss...

The Register

Travel to any open source love site, and you’ll find the freedom fly boys gooing over how quickly they deliver bug fixes, patches and the like.

Meanwhile, I’m sitting here typing away on a 128-processor Unix SMP armed with an ultrasonic file system and jet-fueled partitioning system, wondering when the Linux freaks are going to solve their Ubuntu versus Mandriva color scheme debate or maybe even write a printer driver so that something I buy actually works with my open sores PC.

Endret av 8086
Lenke til kommentar

Men la det være sagt. Skulle bestemor hatt en pc som bare skulle brukes til e-post, brevskriving, og internett ville Ubuntu (eller en av de mange andre distroene) vært mitt soleklare førstevalg. Det er først når man går litt utenfor allfarvei at problemene starter...

Lenke til kommentar
Sjefene for Adobe burde fått ett spark bak fordi de ikke gidder å høre Linux brukere. Vi som driver med den profesjonelle delen av linux har spurt om en Adobe serie for Linux i mange år. Noen burde starte en aksjon for å få Adobe til Linux. Så får de med argumenter som at Linux endres for mye til at man kan lansere noe til platformen bare tilpasse seg kravene Adobe mått stille

Adobe and Macromedia for Linux og Adobe for Linux Petition. Ikke så veldig mange underskrifter enda, men alle monner drar. Anbefaler alle å undertegne.

Endret av asbjornu
Lenke til kommentar

Jeez ...

 

Sammenlignet med Microsoft Windows kan ikke Linux i skrivende stund erstatte absolutt alle elementer, programvare og funksjoner, men når Linux får litt fartstid på arbeidsstasjoner vil dette bedre seg.

 

"I skrivende stund" ... dette har vært gjentatt til det drepende kjedsommelige i ÅREVIS.

 

Ca 16 prosent av brukerne som besvarte undersøkelsen vil IKKE bruke Linux til desktop-arbeid.

 

JÆVLIG dårlig reklame for Linux ... hehe.

Endret av Uberbox
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...