Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Nybegynnerspm - skifte/etterfylle kjølevæske


:utakt

Anbefalte innlegg

Dette er litt flaut..

 

Jeg kan null, niks og ingenting om biler. Likevel har jeg en (hvorfor? Nei, det kan du spørre om..). Modellen er Peugeot 309, 1989-mod. En nabo kikka under panseret for litt siden, og kommenterte at det var litt lite kjølevæske. Ganske riktig, væskenivået ligger og dupper rundt min-streken, så det er sikkert lurt å ha på litt.

 

Er det så enkelt som å kjøpe en flaske på bensinstasjonen og bare etterfylle litt? Jeg har skjønt at man blander vann og frostvæske i samme beholder, så..har dette noen betydning..? Skal jeg ha på vann..?

 

Enkelt formulert: hva skal jeg gjøre? :blush:

 

Sånne som meg burde holde seg til å ta tog.. Håper noen er greie her! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjøp frostvæske du, er sikkert veldig gammel den som er der- så hadde ikke gjort noe å bytte den ut.

 

Men siden det tyder på at bil ikke er ditt tema. Så kan du likesågodt fylle på den frostvæsken som skal på der. Er vel Blå eller grønn, litt usikker på hvilken som skal på der- men antar at det er blå.

Rød er kun for litt nyere biler.

 

Gå heller på Biltema eller thorsov og kjøp deg 1 liter med frostvæske, er ikke dyre saken.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Prøvd hos en forhandler av ditt bilmerke?

Hvis de ikke har grønn, har de en tabell over hva du skal fylle på i stedet.

 

Hvordan blir man forresten kvitt den gamle væsken, må man rive ut en slange nede på motorblokka?

Ja enten det, eller så er det en tappeskrue ved enten radiatoren eller i motorblokka. Litt avhengig av motortype etc.

 

Men enkelste er å løsne en slange. Husk å spyl gjennom systemet før du tar på ny væske.

Lenke til kommentar
Låner denne jeg.. Skal ha grønn væske på min bil men det er jo umulig og finne! Noen som har tips? Og nei, jeg kjører ikke med biltema væske!

 

blå og grønn er det samme.

 

sikker på det? Jeg tør ikke blande (bilen min har grønn, mens jeg har kjøpt blå). Onkelen min sier det går fint å blande, det har bare med temp. forskjeller i væsken å gjøre, men jeg vil ikke ødelegge bilen min heller

Lenke til kommentar

Fargene tror jeg har med glycolinnholdet å gjøre, uten at jeg skal si det for sikkert. Selv har jeg fyllt blå, grønn og rød. Tempen på motoren ligger som normalt og radiatoren har ikke frøset. Hadde jeg bodd noen mil nermere nordpolen, ville jeg nok ha vært litt mer selektiv..

Lenke til kommentar
Trenger man etterfylle når tanken står på minimums merket? Onkelen min som jobber i audi påstod at dette ikke gjorde noe siden nivået steg igjen ettersom bilen ble varm..

 

Kjøleveskenivået skal være mellom min og maks når bilen er kald. Når motor og kjøleveske er varm vil nivået være litt høyere. Det er en fordel å ikke ha i for lite for å unngå å få luft i systemet.

Lenke til kommentar
Låner denne jeg.. Skal ha grønn væske på min bil men det er jo umulig og finne! Noen som har tips? Og nei, jeg kjører ikke med biltema væske!

 

blå og grønn er det samme.

Nei, blå og grønn er ikke det samme. Det kan dog finnes forskjellige typer med forskjellige godkjenninger som har den samme fargen. Det vet jeg ganske godt siden jeg har en Renault Laguna, og de skal enten ha en type som er grønn eller en type som er oransje (erstattet nå av den grønne). De fås bare kjøpt via forhandler fra Elf, og er umulig å skaffe på bensinstasjoner.

Lenke til kommentar

Ang spyling ved bytting, vil tro det funker fint å bruke vanlig vann da? Eneste jeg kunne se for meg som et problem ved vann, er at eventuelle rester kan skape problemer i det ekstreme lange løp ..? Men igjen, noen få dråper blandet med en liter (+) kjølevæske kan vel umulig skade, eller? :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...