Gå til innhold

Hørselsskader - En tankevekker


Anbefalte innlegg

Dette er en liten informasjonstråd til de som tror at ørene er laget for å tåle å bli konstant utsatt for høye volum mange timer daglig. Ørene er faktisk veldig mye skjørere enn du tror. Det er ikke dermed sagt at du kan være sikker på hørselsskader om du overskrider grensene, men kanskje har du bare vært heldig, tåler mer enn andre, eller bare er dauhørt uten at du vet det selv. Uansett er det vel fint å vite at man er et godt stykke unna nedsatt hørsel, eller hva? :)

 

For å finne litt ut om skadelige volum trenger du:

En Creative Zen Vision:M eller en Apple iPod (5G/Video) med originale ørepropper og uten volumsperre (som kan fjernes ved å følge henholdsvis denne eller denne guiden).

Øreproppene trenger man fordi de er brukt ved målingen av lydtrykk, og forskjellige hodetelefoner gir forskjellig lydtrykk ved samme effekt.

(Sporet som er brukt ved målingen gjør selvsagt at det ikke er nøyaktige verdier, også fordi det er brukt et vanlig desibelmeter, og derfor bør det kun brukes som en referanse/eksempel/skremselspropaganda, alt etter hvordan man ser på det).

 

 

Aller først, forsøk å finne ut hvilket volum du er komfortabel med å høre på, og deretter prøve seg frem til det samme volumet med originalproppene. Merk hvilken voluminnstilling spilleren er på, og ta en kikk på følgende tabeller. Les av 'SPL, gjennomsnitt'.

 

Creative Zen Vision:M SPL-målinger:

post-61018-1185553704.png

 

Apple iPod 5G/Video SPL-målinger:

post-61018-1185553725.png

 

 

Deretter, benytt denne tabellen til å finne ut hvor lang tid du kan høre på musikk ved dette volumet uten å være i fare for å få hørselsskader per dag (altså hjelper det ikke med en times pause og tilbake til fullt volum en ny periode):

post-61018-1185554040.png

 

Alternativt, om du ikke har en av de overnevnte spillerne, ta en titt under for å finne andre referansemålinger:

post-61018-1214490296_thumb.png

 

(Denne veiledningen er basert på følgende kilder og oversatt for at det skulle være en smule mer interessant å lese: MP3 Players and Hearing Damage og Preventing Hearing Damage When Listening With Headphones)

post-61018-1185553704_thumb.png

post-61018-1185553725_thumb.png

post-61018-1185554040_thumb.png

Endret av Aiki
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ser at man tar skade etter 30min med 110db på øret og på en av sidene du linket til sto det at det er lydnivået på "Dance clubs", vil det si at jeg skader hørselen mer og mer for hver bytur jeg er med på? Nå har jeg nedsatt hørsel fra før av, tror jeg fikk 3 på sesjon og ble henvis til sykehuset for en skikkelig test og der fikk jeg det svart på hvitt at hørselen min er skadeskutt.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-XHLacM

Håper dette er en tankevekker for enkelte. Personlig har jeg vært klar over risikoen MP3-spillere bærer med seg fra dag en og handlet ut i fra dette.

Lenke til kommentar

Jeg har testet meg flere ganger siden jeg fikk to rødfissmell på 50 cm avstand fra en AG3 for 14 år siden. Fortsatt perfekt hørsel. Det kalles flaks da mange pådrar seg hørselskader av så høye smell.

 

Derimot synes jeg det er fint at man sier fra om faren ved høyt volum. Selv bruker jeg alltid ørepropper når jeg er på diskotek og råder alle det samme hvis de skal være der mer enn 5 min.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...