Gå til innhold

Ekstremkjøling til colakjøler inni pc


Anbefalte innlegg

men hvordan skal jeg feste peltierelementene??? jeg kan jo ikke bare tvinne (sukkerbit) fast i en 4-pins kontakt, eller kan jeg?? lissom, viftene i en pc er jo kobla til en 4-pins og den starte jo ikke når man skrur på strømforsyningen, så hvordan skal jeg få starta opp saken?? :shrug:

 

noen som vet??

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Har selv tenk på og lage Cola-kjøleskap i et kabinett, og har fått mange ideer. Hvis man selv skulle ta radiator som går til pc, trengs det mye ekstra utstyr og det blir dyrt. Jeg vet ikke som mye om peltierelementer, og det tror jeg de færreste vet. Derfor ser jeg heller ikke på dette som en god løsning. Det som heller kan være en genial løsning er og kjøpe en kjøleboks lignende denne :

 

http://www.biltema.no/products/product.asp...p?iItemId=42041

 

Her har du altså 20 grader mindre enn omgivelsene, noe som vil si god Cola temperatur. Her i denne boksen har du altså materiale til og isolere i kabinettet, tetting til rundt evt. dør, og elementene du trenger for og kjøle ned. Litt mekking og fiksing og du der. Og til en billig penge. Jeg vet egentlig null om dette, men ser på dette som en teoretisk løsning. Skal iallefall kjøpe meg denne kjøleboksen, og prøve meg fram. Noen som skal advare meg mot noe ? Eller si lykke til ? =)

 

Mvh.

MrPowers

Lenke til kommentar

Den peltier-saken det har vært snakk om i de siste postene, har den i det hele tatt noen form for kjøling på den varme siden av elementene? Peltier-elementer krever mye kjøling, har du f.eks. et 226W peltier element, må du forvente å skulle ta bort minst 226W fra den varme siden. (jeg kan ikke veldig mye om dette, som det burde være ganske enkelt å se ut ifra posten, men det virker som om kjølingen av peltierene har blitt helt neglisjert, og det ville jo gitt et rimelig makabert resultat..)

 

Ang. det å starte opp strømforsyning uten hardware: Det finnes en god del guider vedrørende dette emnet online, les en av disse.

Lenke til kommentar

noen som vet??

eh, ja. kjøp deg en "female til male" molex-plugg, klipp av "male"-delen, og koble den gule og den svarte (som ligger ved siden av gul) til peltier-elementet. gul = +, svart = -.

Hvorfor bestille ting og tang og betale porto i hauger?

Det er jo bare å klippe av molex-kontakten og koble til peltieren direkte der med en "sukkerbit".

 

Du får riktignok bare 12V på den og dermed ikke full effekt, men man sparer seg i hvertfall alt trøbbelet med å skaffe en 15,4V strømforsyning. (eller hva akkurat det elementet skal ha.)

 

Men som sagt, jeg tror veldig få her tenker på at man faktisk må kjøle ca 2-400W fra den varme siden...

 

Forresten: en 200W peltier gir ca 100W kjøleeffekt og skal kunne kjøle en cola (0,5 l vann) ned 20 grader på ca 5 minutter dersom man har isolert rundt colaen slik at varmetapet til omgiveldene blir på greie 10-30%.

Lenke til kommentar
Hvorfor bestille ting og tang og betale porto i hauger?

Det er jo bare å klippe av molex-kontakten og koble til peltieren direkte der med en "sukkerbit".

hvor mye koster en sånn male2female-molex, tror du? 10-20kr på clas ohlson? jeg gidder iallefall ikke å fukce opp psu'en min ved å klippe av molex'er

Det er bare en liten brøkdel av den norske befolkningen som har mulighet for å gå på clas ohlson, og dermed blir prisen for de aller fleste: 19 kr på microplex + ca 144 kr i frakt/oppkrav/ekspedisjonsgebyr = 163 kr.

 

Vel, man ødelegger jo ikke PSU'en da. Om man vil ha molex'en tilbake så kobler man den bare på sukkerbiten igjen. Med en sukkerbit kan du også koble både en peltier, den gamle molex'en og evt flere molexer (som du kanskje har liggende i en skuff etter en gammel 486'en du har slaktet)

 

Som regel bruker man en gammel AT-PSU til peltier, men om du bruker en nyere og bedre ATX-PSU så føler du kanskje at PSU'ens bruktpris blir lavere av et sånt inngrep. Da kan du vurdere om det er verd å beltale 163 kr for å unngå det.

Lenke til kommentar
Det er bare en liten brøkdel av den norske befolkningen som har mulighet for å gå på clas ohlson, og dermed blir prisen for de aller fleste: 19 kr på microplex + ca 144 kr i frakt/oppkrav/ekspedisjonsgebyr = 163 kr.

 

netconnection har molex-splitter (1 til 2), samt 4 til 3-pins molex-overgang.. de sender også sånne ting via brev, og da blir portoen 22kr, hvis jeg ikke husker helt feil.

 

en eller annen gammel at-psu har jeg ingen problemer med å klippe i fillebiter, men ikke den jeg har i hovedmaskinen min.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Morn

 

Dette er altså min idè. Skal lage det i en "stæsjboks" som jeg kaller det, som er en boks som fungerer som bryter-og LED-panel for det meste stæsjet jeg har på pc'n min.

Men så lurer jeg jo på hvordan dette vil funke i praksis.

Har ikke lyst til å hive ut 300spenn for å finne ut at det tar 13 timer før colaen blir kald.

Tenkte å ha en løs "boks" med kobberbunn og kobber-indre vegg. Og isopor uttapå. (m/lokk) for å holde kulda inne. Som da sette oppå den kalde siden når jeg skal kjøle ned en cola.

 

http://home.no.net/mrsock/stash/casemod/co...la-kj%f8ler.JPG

 

MrSock of #1413 @ U-net

Lenke til kommentar

Hvorfor ikke bare bruke en 5-litersdunk, å sage ett hull i toppen av kabinettet der refill-korka kan være, slik at du ikke trenger å gå inni kabinettet for å bytte cola. så tar du en slange som er påmontert ei pumpe som går videre til en tappekran, å vips så kommer det cola.. dette prosjektet kommer på hjemmesiden min om noen måneder. Vet ennå ikke hva jeg skal bruke til å kjøle denne dunken med da.. men det finner jeg forhåpentligvis ut :D

Lenke til kommentar

Sir Ice: Det vil derimot gå dårlig pga du vill ikke kunne beholde "trykket" i dunken, og likevel få colaen til å renne når den skal ut. Det å kjøle dunken går fett.

 

Kjølepasta mellom den kalde siden på en peltier, en kjøleribbe uttapå. Så limer man fast peltier i veggen til dunken, og lar den kalde kjøleribba være inni. Så tar man kjøleribbe og 2x 120mm vifter på den varme siden av peltier. Og jeg vet ikke om pumpa vil tåle cola.

Lenke til kommentar

Det ser relativt ok ut det der!

 

Men jeg ser litt forbedringspotensiale:

 

Du bruker kjølepaste mellom peltier og kobberplata for å få god termisk kontakt, men du har altså ikke like bra kontakt mellom kobberplata og selve colaboksen. Der kan du alltids gjøre noe. F.eks sveise på et kobberrør med en indre diameter som gjør at du akkurat får colaen nedi. Eller du kan bruke et bredere rør, og ha litt vann m frostvæske oppi (ferdig kjølt) slik at det colaen kan avgi varme til både forstvæska og peltieren.

 

PS. Siden et peltierelement har myyye større areal enn en CPU er det langt mindre å hente på å bruke en kobberplate i forhold til en aluminiumsplate. Så hvis du har tilgang til en passe bit aluminium så kan du godt bruke den i stedet for.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...