Gå til innhold

Levetid på vannkjøling?


Anbefalte innlegg

Jeg hadde tenkt å kjøre noen endringer på maskinen min i løpet av sommeren. Oppgradere noen komponenter og spesielt oppgradere kjølingen. Først var planen "ekstrem" luft (3 deltaer med viftekontroll med en Zalman 9700, eventuelt kabinettbytte), men jeg innså at det å ha en flyttbar maskin ikke er så viktig. Vann ble derfor aktuelt, derimot er prisen litt skummel. Lurer derfor på hvor lenge et vannkjølingssett varer, og hvor dyrt det er å opprettholde (f.eks hvor lenge er det til pumpa slites ut eller til at standardene endres såpass at vannblokka ikke sitter lenger). 3000 kroner for noe som varer i mange manger år er kanskje ikke så ille allikevel, men hvis det i tillegg kommer litt større ekstrautgifter over årene for å holde settet gående er det kanskje ikke en så god deal allikevel.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Pumper varer som regel lenge, iallfall om du går for en kvalitetspumpe fra begynnelsen av. Kjøper du en litt kraftig radiator (120x3), vil denne kunne vare i mange år også. Det eneste du må belage deg på å skifte er vannblokker. Dette kommer an på når maskinvareprodusentene skifter sokler ol. Intel har holdt fast på sin 775-sokkel i noen år nå, og de vil forhåpentligvis ikke skfite med det første. AMD på sin side har vært særdeles yppige på sokkelskifte over de siste årene. Det skal dog sies at populære CPU-blokker ofte får nye monteringssett når nye sokler introduseres.

 

Det er litt værre på skjermkortsiden. Satser du på litt "generelle" blokker, slik som MCW60 eller Maze 4/5, kan disse som regel lett tilpasses til nye skjermkort. Det er mye værre for "fullcover-blokker", slik som DangerDen og EKs vannblokker. Disse er som regel spesiallagd for et spesielt skjermkort, så det sier seg kanskje selv at disse ikke vil fungere når du oppgraderer skjermkortet.

 

Om vannkjøling er en "god" investering, er litt opp til deg selv å avgjøre. Flere komponenter kan brukes i mange år, mens andre må skiftes i ny og ne (alt etter hvor ofte du oppgraderer). Men dette må du jo med luftkjøling også. Personlig bruker jeg forholdsvis veldig store summer på vannkjøling, men dette er fordi det har blitt som en "hobby inni hobbyen". Men men, hobbyer er som regel ikke lønnsomme i utgangspunktet, og det er heller ikke poenget med dem. :)

Lenke til kommentar

Hva med oss som vil investere i vannkjøling for å få mer valuta for pengene? Et vannkjølingssett vil jo bedre ytelsen betraktelig, og om vannblokkene kan brukes på nye sokkeltyper så er det jo en stor fortjeneste å hente der.

 

Men hvordan kan man være sikker på at vannblokkene man har vil få f.eks. nye festerammer fra produsent for å passe på nye sokler? Har AMD og Intel enda ikke slått seg til ro med festemekanismer på soklene sine? Det virker som om hver nye sokkel har sin egen "unike" festemekanisme, sånn at man blir nødt til å hive de gamle kjølerne.

 

Finnes det vannblokker med garanti fra produsent om nye festemekanismer? Har AMD/Intel sagt noe om de kommer til å beholde skruplasseringene på soklene som kommer i den fjerne fremtid?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...