Gå til innhold

En Panoramatråd for alle! "bli med på leken"


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Det var før jeg ble RAW-mann (des 2005), så noen svakheter i jpg-filene, spesiellt på himmelen, kan sees.

Hm, finnes det i dag noen stitching-programvare som kan kjøres direkte på raw-filer? Det hadde kanskje vært tingen - det hadde sikkert forenklet/forbedret stitching-prosessen endel pga dynamisk omfang, og enda bedre ville det endt opp i tiff. Til gjengjeld hadde det vel krevd enda mer minne.

8754134[/snapback]

 

Det vet jeg ikke. Men om jeg hadde hatt de i RAW hadde jeg i alle fall hentet inn mer info i området rundt sola og kanskje løftet skyggene litt før konvertering til jpg. :)

Lenke til kommentar

Hei igjen alle sammen.

 

Nå vil jeg gi et lite tips til alle dere som lurer på hvordan man kan få til et "bedre" panorama-bilde.

Vet ikke om det er til hjelp for noen i det hele tatt, men tenkte jeg likse godt kan legge ut en av mine erfaringer. Etter egen erfaring har jeg fått mer ut av bildene mine på denne måten.

 

Et panorama bilde er jo en serie med bilder som er satt sammen med et program. Eks. Autostich. Så langt er nok alle enige.

 

Men mange får det problemet etterpå, når bildene er satt sammen, at ikke alt vises på sluttresultatet i kantene. Det er klippet/kuttet ned og det er blitt ujevne kanter.

 

For at dette skal bli bra nå, må man kutte bildet ned til en 4kant, slik at det blir "pent" igjen. I mange tilfeller her er noen såpass uheldige at selve motivet De har tatt bilde av blir ødelagt.

 

Beste måte å unngå dette på, er å lage en "bilde-ramme", altså ta en ekstra bildeserie på topp-/bunn-/bredd- en. Da har man mer å gå på når man setter bildene sammen med et auto-pano-programm. Du vil selvfølgelig oppleve at det blir ujevne kanter fortsatt, men denne gangen har du sikret deg at motivet er sentret i midten av bildeserien, og du kan enkelt og greit kutte ned bildet manuelt uten å ødelegge motivet du egentlig vil ha med på bildet.

 

§! Et lite ekstra tips som også bør taes med i denne sammenheng er at man bør få med ca 30-50% fra forrige bilde og inn i neste, for å unngå synlige overganger. (Gjelder både i høyden og i bredden).

 

Jeg har lagt med 2 bilder her;

Det første bildet illustrer hva jeg prøver å få fram her med "bilde-rammen".

bilde-rammen min ble bilde; 1-4,8,12,13-16-5 og 9.

Grunne til at jeg ikke gikk ett hakk mer til høyre var pga. en svær hekk. Men kan være enig at det ser litt ufullstendig ut der.

PS! Bildet består egentlig av 21 bilder

 

Det andre er sluttresultatet mitt.

 

Begge bildene er satt sammen med autostitch og redigert i Photoshop (curves & levels)

post-96585-1181008435_thumb.jpg

post-96585-1181008569_thumb.jpg

Endret av Yawa
Lenke til kommentar
Legger ved noen Panorama fra Ålesund og Sula omegn.

Det bilete du har tatt frå Sula, mot Ålesund og nordøyane, er det full-oppløselig bilete du har lagt ut, eller har du det i betre kvalitet?

Eg likte det kjempegodt :)

8807431[/snapback]

 

Takk, Hyggelig med tilbakemelding.

 

 

Hvis det er Aalesund_Sula_180.jpg du tenker på

så er orginalen 24000*3700 = 88Mp :thumbup:

 

Kan ta resten når jeg er i gang:

Sula_Langevaag.jpg 14650*5900 = 86Mp

Aalesund.jpg er 4660*2330 = 11Mp

Sulafjellet_180.jpg 8526*1962 = 17Mp

 

 

EDIT : Legger til et par til fra samme området

9107*2153

post-24876-1181438848_thumb.jpg

8468*2113

post-24876-1181438883_thumb.jpg

Endret av Blacksheep
Lenke til kommentar

Jeg kan forresten legge til at hovedgrunnen for å bruke AutoStitch - ikke Photoshop - til selve stitchinga, er at Photoshop bruker fantastisk mye minne og går i vranglås når minnet er fullt, mens AutoStitch bruker mye mindre minne og lagrer til disk når minnet er fullt. Dermed vil stitchinga aldri bli fullført i Photoshop, mens stitchinga i AutoStitch tar fryktelig lang tid men fullføres alltid (og den kan godt stå over natta) og resultatet blir vanligvis bra. Dette er på en 3 år gammel bærbar PC med 512MB minne og panoramabilder på inntil 50 megapixler.

 

Nå har jeg fått tilgang til en PC på NTNU som har 5 prosessorer og noen GB minne, så stitche-prosessen skal gå litt raskere neste gang. Da blir vel bildet tilsvarende mye større kanskje, jeg klarer sikkert lett å fylle opp minnet på den også.. (ordtak "mye vil ha mer")

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Prøvde på et panorama bilde for noen dager siden...

Brukte da photoshop for å overlappe bildene, noe som ikke funket.

Etter å ha lastet ned Autostich så fikk jeg dette:

 

 

:dribble:

 

Veldig bra program. Ferdig bilde er på 3.5mb og 4744x1577 pixler.

Har i etterkant skalert det i photoshop og gjort det skarpere..

 

edit: jeg vet at horisonten er skjev.

Endret av Bjohansen
Lenke til kommentar
Tok dette bildet igår. Trengs litt justering av farger og litt sånn, men morro å prøve

8824692[/snapback]

 

Dette bildet illustrerer veldig godt hvorfor jeg ikke har lagt ut noen panoramabilder i denne tråden. Jeg har problemer med at bildekantene synes, på grunn av ulike lysstyrker mm. Er dette noe autistich ordner opp i?

Kan jo alltids fikse det selv, men det tar så fryktelig lang tid, og resultatet blir ofte så-som-så..

Lenke til kommentar
Tok dette bildet igår. Trengs litt justering av farger og litt sånn, men morro å prøve

8824692[/snapback]

 

Dette bildet illustrerer veldig godt hvorfor jeg ikke har lagt ut noen panoramabilder i denne tråden. Jeg har problemer med at bildekantene synes, på grunn av ulike lysstyrker mm. Er dette noe autistich ordner opp i?

Kan jo alltids fikse det selv, men det tar så fryktelig lang tid, og resultatet blir ofte så-som-så..

9031222[/snapback]

 

Ja, Autostitch fikser kantene. :)

Lenke til kommentar

noen som vil hjelpe meg litt med et panorama av chatedralen i orvieto (italia)? bildet består av 26 bilder, og det blir satt sammen av autostitch, men men trenger hjelp av noen til å legge på himmel (da det mangler litt himmel) og litt i forgrunnen. Er veldig dårlig med PS, så ville satt pris på litt hjelp. Legger det ut her etter at noen har hjulpet meg :)

 

vennligst PM meg.

Endret av deep750
Lenke til kommentar

Da har du et perfekt prosjekt til å bruke til å lære seg redigering. Selv var jeg helt blank for to år siden, og har kun erfaring med skriving og musikkproduksjon på pc fra før.

Jeg sliter fremdeles med teknikken, noe som delvis skyldes at jeg grunnet reising ikke har hatt kontinuitet med maskinvaren, og har jobbet på 4 forskjellige monitorer som ikke har vært kalibrert. Først i forrige uke fikk jeg justert lyset på min nye laptop, slik at det korresponderer omtrent med minnet om hvordan mine tidligere bilder så ut. En så stor jobb som du ønsker å gjøre er litt mye å be andre om å gjøre, men det er sikkert noen som kan ta jobben for deg. Tror likevel du er best tjent med å sette deg ned med en tutorial, for du kan jo ikke regne med hjelp i all fremtid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...