Gå til innhold

Vekk med 3 dagers egenmelding


Anbefalte innlegg

Politikerne snakker over hverandre når de skal forklare hvor viktig det er å få ned sykefraværet. Likevel opptrer de som hodeløse høns og totalt handlingslammet når de ikke kan hoste opp mer enn symbolske tiltak, som for syns skyld skal gi velgerne inntrykk av de gjør noe som kan assosieres med sunn fornuft.

 

Staten bør umiddelbart iverksette tiltak, og fjerne 3 dagers egenmelding. Med denne ordningen oppfordrer naive norge arbedistakerne til å ta 12 ekstra fridager i året. Det er selvsagt ikke alle som benytter seg av denne muligheten, men kombinert med det astronomiske sykefraværet som vi opplever i det norske arbeidsmarkedet må det omgående gjøres noget. Og det haster,for å si det rett ut.

 

Alle som blir syke bør sendes direkte til doktor når de blir syke fra dag 1. Hvor mye enklere er det ikke å ligge hjemme i sengen og ringe sjefen å fortelle at du ikke er istand til å arbeide, enn å oppsøke en doktor, se han inn i øyene å faktisk fortelle at du er syk.

 

Ved ett slikt alternativ ville enhver anstendig arbeidstaker kvidd seg for å lyve doktoren opp i ansiktet, og heller gått på arbeidet, istedenfor å ligge fyllesyk eller bare tiltaksløs i grisebingen for å ta noen dager av.

 

Begrepet "syk" er et relativt begrep, og alt i alt er det svært svært sjelden noen er å syke at de ikke er istand til å arbeide. Følger man historien viser det seg at begrepet syk har hatt en helt annen dimmensjon før Norge endte opp som styrtrik oljenasjon og endte på verdenstoppen i leverstandard.

 

Det er opplagt at de som benytter seg av en 3-dagers egenmelding stort sett er gjengangere,men de kan ikke lastes når staten nærmest oppfordrer til 12 ekstra fridager i året. Likevel opplever vi politikere som ser ut som spørsmålstegn, hver gang de skal forklare sykesfravært. Det kan forklares så enkelt av at forslaget neppe er særlig populært.

 

Mer frukt på arbeidet og noen simple fysiske avbrekk i ny og ne er Bjarne Håkons Hanssens nøye gjennomtenkte resept,for å få ned sykefraværet. Så feil kan man ta!

 

Hadde det vært litt tak i arbeids og inkluderingsministeren, litt initiativ, og ikke minst handling hadde han sammen med regjeringen foretatt seg mer drastiske tiltak, og ikke bare stått å pisset etter hvilke retning vinden blåser. Bare da, hadde vi hatt en politiker som hadde sittet landets behov foran sitt eget renome og vært ville til å faktisk handle for å løse ett gitt problem.

 

Hvor skal dette ende?

Endret av Georgio
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Partiet som fremmer og får godkjent forslaget om å fjerne 3-dageren kommer til å miste halvparten av stemmene sine til neste valg -- og opposisjonen til partiet kommer til å trekke det fram.

(Uansett hvem som styrer).

 

På samme måte som om man krevde 20% ekstra skatt av inntekt...

for å pusse opp alle veiene i landet.

 

Folk flest driter en lang marsj i samfunnet så lenge de har penger og råd til mer enn de fleste; noen andre kan betale for alt som trengs.

(Ingen vil betale for veien, men alle vil kjøre på dem. Ingen vil betale for å fjerne sykehuskøen, men alle vil bli behandlet på dagen. Ingen vil betale for oppussing av alle skolene i landet, men alle vil ha oppussede skoler.)

 

Vi kunne like godt byttet de ut med 12 dager spontan ferie.

 

Red:, legger til:

Men da ville folk klaget på at de måtte bruke den spontane ferien på sykdom :roll: ...

Endret av Andre1983
Lenke til kommentar
en hver anstendig arbeidstaker kvir seg for å lyve til sjefen og si at han/hun er syk. Og hvorfor skulle det være vanskeligere å lyve til en lege enn til en hvilken som helst annen person?

8670585[/snapback]

 

Poenget er at med dagens ordning kan man sykemelde seg via telefoni,sms eller elektronisk post. Med andre ord er det veldig enkelt selv om man overhodet ikke er syk.

 

Jeg tror det vill være en belastning å måtte slepe seg ned på et legekontor for deretter å sitte og lyve doktoren opp i ansiktet. Dette ville medført at flere rett og slett ville valgt å gå på jobb istedetfor å sette store krefter og løgner i sving for å sykemelde seg når man oppå det hele er frisk.

 

Det ville vært friskt om noen hadde turt å foreslå ett slikt forslag, men jeg tviler på at noen i stortingspartiene hadde hatt "baller" til det.

 

Like fullt blir utfordringen med sykefraværet større og større,spesielt med tanke på at det stadig blir flere eldre som skal heve pensjon i forhold til arbeidere som generer skatteinntekter. Derfor må noe gjøres.

 

Det er her jeg mener at Bjarne Håkon Hanssens fruktfat og tøyeøvelser bare er tomme ord, fordi det ikke finnes effektive tiltak med untak av det jeg her har presentert.

Lenke til kommentar

Poenget her blir ikke å vurdere hvem som vinner eller taper. Hovedpoenget er å iverksette tiltak som fører til lavere sykefravær.

 

Tror at dette først burde vært innført som prøveordning, for å sett resultatene og sett om det er nok leger til i det hele tatt å ta imot så mange henvendelser.

 

Når sant skal sies blir de verste taperne de som er syke og må slepe seg ned på legekontoret. Det i seg selv kan vi fint overleve. Visst det er noen som eventuelt er for syke til det, blir de selvsagt tatt hånd om av ambulanse/legevakt, akkurat som i andre tilfeller hvor folk er for syk til å oppsøke lege.

Lenke til kommentar
Poenget her blir ikke å vurdere hvem som vinner eller taper. Hovedpoenget er å iverksette tiltak som fører til lavere sykefravær.

8671053[/snapback]

Hovedpoenget er å skape et godt samfunn for menneskene i det.

 

Lavt sykefravær har ikke noen egenverdi i seg selv. Det er derimot et middel for å oppnå noe annet. Hvis man ikke ser dette, da har man mistet helheten, og man risikerer å ødelegge helheten for å fikse en ødelagt del.

 

Jo mindre man stoler på mennesker, og jo mer man strammer inn på frihet og muligheter, desto mindre trivelig og godt samfunn der folk samarbeider og tar egenansvar får vi. Og i et slikt samfunn kan man godt risikere at sykefraværet går opp.

 

Samfunnet er til for individene. Ikke motsatt.

Lenke til kommentar

(Jeg er en arbeidstaker, men dette kan jeg ikke :blush: )

 

Får man virkelig penger når man egenmelder seg?

Fra første dag?

Er det noe som heter karensdag?

 

Forslaget mitt er at man aldri får noe for første dagen man er syk (egemelding), men de resternende.

 

De få tilfellene jeg egenmeldinger meg (gjennomsnitt en gang i året, og kanskje ikke det engang i gjennomsnitt), så har jeg (nesten) alltid tatt to dager. Synes det er passe tid å komme seg over en forkjølelse f.eks. Selv om jeg har all verdens rett til en tredje dag, så er det greit å komme seg på jobb, hvis man kan det, enn å være fra jobb uten noen større grunn.

 

Alt avhenger om hvor "ok" jobben er, arbeidsmiljø og lønn.

Lenke til kommentar

Du snakker her som om å fjerne 3 dagers egenmelding vil være å rasere velferdsamfunnet. Grunnen til at jeg er kritisk til systemet idag er at for mange benytter seg av det , fordi det er for simpelt. Samtidig har politikere uttalt at innen ett gitt årstall vil ikke vi lenger å klare å betale pensjonene til pensjonister dersom vi ikke får flere i arbeid og mindre sykefravær.

 

Dessuten er ikke forskjellen fra egenmeldingsordningen til å oppsøke en lege å få den innvilget der, noe stor påkjenning for noen.

 

Men snakker man på ett mer generelt verdigrunnlag, kan jeg skjønne at du er skeptisk.

 

Spør du meg synes jeg praksisen med egenmelding viser at vi har det alt for godt, og faktisk ikke fortjener den muligheten fordi den misbrukes av for mange. Synd at de som virkelig er syke skal lide av en slik ordning.

 

Like fullt er det jo delvis statens egen feil. De er dumsnille, og lar seg utnytte altfor enkelt, det er jo antall egenmeldinger pr personn pr år en fremdragende dokumentasjon på.

Lenke til kommentar

Trådstarter her kommer med typiske utspill og utsagn som desverre ikke har helt rot i virkeligheten.

 

Men for å ta det først; ja, det finnes de som utnytter ordningen med egenmeldinger, på lik linje med de som utnytter andre velferdsordninger. Men de er faktisk ikke det største problemet.

 

Den største utfordringen er langtidsfraværet, og denne berøres ikke i på noen postiv måte ved å fjerne muligheten for egenmelding.

 

Videre vil en fjerning av egenmeldinger medføre store ekstra belastninger på legene, som allerede har nok å ta seg til. Særlig fornuftig utnyttelse av legene er heller ikke dette.

 

Derimot er ett typisk trekk ved sykemeldinger att de er minimum en uke, og løper ut på en fredag... Legene velger i de fleste tilfeller å gi så lang sykemelding att det ikke er sansynlig att pasienten kommer tilbake. For virksomheten betyr dette att arbeidstakeren blir borte flere dager og kostnadene større.

 

Svært mange bedrifter har også inngått en IA-avtale som gir utvidet antall dager man kan ta på egenmelding. Erfaringer viser att dette ikke medfører høyere fravær.

 

Så det å tro att man løser noen spesielle problemer med å fjerne muligheten for egenmelding er nok ikke så veldig sannsynlig.

Lenke til kommentar

Det å være lege er et yrke. I de fleste yrker ønsker man å tjene mest mulig penger på minst mulig tid. At klientelle for legene ville steget , er dermed ikke nødvendigvis negativt. Man trenger ikke legeutdanning for å skrive ut en 3 dagers for en pasient.Til det kan man være sykepleier for den saks skyld. Kan være legene ville bli overbelastet, det er denb største utfordringen, men det er derfor jeg mener ett forslag i første omgang burde dreid seg om en prøveordning.

 

Hovedpoenget mitt er at mange av de som sykemelder seg, da ikke hadde sykemeldt seg dersom egenmelding ordningen hadde forandret seg, og derav heller ikke oppsøkt legen.

 

Helt greit at sett under alt er den største utfordringen langtidsfraværet. Men bevares, man må¨ta tak der det er mulig, og å redusert kortidsfraværet ville være en stor begynnelse.

 

Selv om det er viktig å gå ned langttidsfraværet, er det dermed ikke sagt at vi ikke skal gjøre noe med korttidsfraværet. Å prøve å nekte for at det er ett problem er blank løgn. Det kan du spørre enhver bedriftsleder i landet om.

 

Ser en typisk defansiv og tannløs tankegang der man har ett gitt problem, men er livredde for å foreta seg noe som helst. Som jeg skrev lenger oppe, dette burde i 1 omgang vært utført som et prøveprosjekt, det ville ikke skadet noen, men gitt mange svar som kunne vært mer enn nyttige i den videre prosessen med å få ned sykefraværet.-

 

Og for å gjøre det klinkende klart, det er du som deler begrepet "sykefravært" opp i 2 deler, og påstår da at selv om det ene er større enn det andre, skal man sitte stille og krysse fingrene. :nei:

Lenke til kommentar
Du snakker her som om å fjerne 3 dagers egenmelding vil være å rasere velferdsamfunnet.

8671234[/snapback]

Nei. Ikke alene. Men tankegangen bak brukt på mange steder i samfunnet kan være ødeleggende for samfunnet.

 

"The road to hell is paved with good intensions."

 

Grunnen til at jeg er kritisk til systemet idag er at for mange benytter seg av det , fordi det er for simpelt.

8671234[/snapback]

Jeg deler bekymringen og skjønner tankegangen bak løsningen. Men jeg mener det har en negativ konsekvens i form av (at det påvirker i retning av) et kaldere og hardere samfunn der man stoler mindre på hverandre.

 

Samtidig har politikere uttalt at innen ett gitt årstall vil ikke vi lenger å klare å betale pensjonene til pensjonister dersom vi ikke får flere i arbeid og mindre sykefravær.

 

Dessuten er ikke forskjellen fra egenmeldingsordningen til å oppsøke en lege å få den innvilget der, noe stor påkjenning for noen.

 

Men snakker man på ett mer generelt verdigrunnlag, kan jeg skjønne at du er skeptisk.

 

Spør du meg synes jeg praksisen med egenmelding viser at vi har det alt for godt, og faktisk ikke fortjener den muligheten fordi den misbrukes av for mange. Synd at de som virkelig er syke skal lide av en slik ordning.

 

Like fullt er det jo delvis statens egen feil. De er dumsnille, og lar seg utnytte altfor enkelt, det er jo antall egenmeldinger pr personn pr år en fremdragende dokumentasjon på.

8671234[/snapback]

Jeg er enig i det meste av dette. Så jeg er verken veldig sterkt mot eller for å innskrenke ordningen, men heller mot at man bør prøve å finne andre måter å stoppe snylterne på.

 

Jeg tror at jo tøffere samfunnet er mot vanlige folk, desto mer avstand føler man til samfunnet, og det vil føre til at flere blir kynikere som utnytter de mulighetene og hullene som finnes.

Lenke til kommentar

En burde kanskje være forsiktig før man utaler seg på vegne av enhver bedriftsleder?

 

De fleste sliter nok med langtidsfraværet, i de bedrifter der kortidsfraværet er det største problemet skyldes dette nok i mange tilfeller årsaker som bedriftslederens selv har påvirkningskraft på.

 

Og er det ikke rart att bedrifter som har jobbet aktivt med IA (inkluderende arbeidsliv) så har fraværet i de fleste tilfeller sunket, dette inkludert kortidsfraværet. Dette selv om man har inntil 24 dagers egenmelding ( max 8 av gangen).

Lenke til kommentar
En burde kanskje være forsiktig før man utaler seg på vegne av enhver bedriftsleder?

 

De fleste sliter nok med langtidsfraværet, i de bedrifter der kortidsfraværet er det største problemet skyldes dette nok i mange tilfeller årsaker som bedriftslederens selv har påvirkningskraft på.

 

Og er det ikke rart att bedrifter som har jobbet aktivt med IA (inkluderende arbeidsliv) så har fraværet i de fleste tilfeller sunket, dette inkludert kortidsfraværet. Dette selv om man har inntil 24 dagers egenmelding ( max 8 av gangen).

8671541[/snapback]

 

 

Husk at det er bedriftene som taper på korttidsfraværet. Næringslivet blir rammet.Man kan ikke redde fraværet ved å gjøre en ting, men et tiltak er bedre enn ingen. Hele intensjonen med dette tiltaket er at jeg tror det vil være dødelig effektivt.

 

FEKS dersom jeg hadde lagt fyllesyk etter en torsdag på byen, så kunne jeg letrt ha vurdert å tatt meg en dag. Det hadde jeg ikke orket om jeg måtte ned på ett legekontor og deretter se legen i øynene og lyge om at jeg var syk. Da hadde det rett og slett være enklere å gå på arbeidet. Da hadde jeg hatt bedre samvittighet og i tillegg ville det nesten vært like praktisk fordi jeg måtte opp å stå likevel.

Lenke til kommentar
[ Hele intensjonen med dette tiltaket er at jeg tror det vil være dødelig effektivt.

 

 

Så fordi du tror att det vil være effektivt burde dette innføres?? Ville kanskje vært en fordel om du kunne begrunne og dokumentere dette noe bedre først?

Eller er det en god ide å innføre dårlige ideer bare fordi du tror dem er bra?

 

Desverre for din del finnes det medisinske og praktiske innvendinger mot forslaget ditt, i tillegg til att det faktisk ikke fungerer etter hensikten.

 

Om du studerer litt nærmere på sykefravær, årsaker og virkemidler ville du også kanskje set dette.

Lenke til kommentar

Det ville fått kortidsfraværet ned, punktum. Det er det ingen tvil om.

 

Det som er haken er hvorvidt dette hadde fungert for legene og deres praksiser. Men dette ville vi aldri fått svar på før en eventuell prøveordning hadde funnet sted. Dersom det hadde vært for meget, er det i helseindustrien som i alle andre industrier. mangler man folk, ansetter man flere. Spørsmålet er om det evt hadde vært nok folk til å steppe inn...Og da presiserer jeg igjen at vi ikke hadde behøvd en lege med 7 års utdanning til å skrive under på ett dokument at du er syk. Men en person som med noe utdanning kan være der,ta en basis rutinesjekk, spise din historie og eventuelt fylle ut sykemeldingen.

 

Verre er det ikke, selv om noen prøver å innbille seg det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...