Gå til innhold

Hvis du setter brus i kjøleskapet.....


Anbefalte innlegg

... og lukker døra og venter til brusen har samme temperatur som resten av innholdet i kjøleskapet. Fra det tidspunktet, vil kjøleskapet bruke mer, mindre eller samme energi for å holde innholdet kaldt enn det ville uten brus i kjøleskapet?

 

Har ikke tenkt over dette, så kan hende svaret er åpenbart. Men uansett, et svar uten begrunnelse er ikke noe verdt i denne tråden. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjøleskapet vil ikke bruke mer energi når brusen først har blitt kald.

 

Det som krever energi i et kjøleskap er nedkjøling av innholdet, drift av kjølekretsen og varmetap gjennom veggene.Ingen av disse øker når brusen er kald.

Lenke til kommentar

I en ideell situasjon, der kjølinga alltid holder temperaturen konstant, så antar jeg Pe2 har rett ettersom energitapet er kun avhengig av temperaturen i kjøleskapet.

 

Men for å dra det litt videre kan man jo fundere på hva som skjer når man har termostat som ikke slår inn før temperaturen har steget, la oss si, en grad over ønsket temperatur. Blir det da noen endringer?

 

Først, vil temperaturen stige fortere, saktere eller like fort?

Lenke til kommentar

Pe2 har rett, ja.

 

Med termostatstyring blir det interessant. Kjøleskapet vil holde lav temperatur lenger med en flaske brus inni, siden varmetapet mot omgivelsene ikke endres, mens varmekapasiteten øker. Dette gjelder dog også andre veien - det tar lengre tid å varme skapet opp igjen når det er brus inni. Hvordan dette foreløper i detalj er vel avhengig av termostaten?

Lenke til kommentar

Nei, du vil i utgangspunktet tape på det, siden vannet må kjøles ned. Det de mener er bare at det tar lenger tid før de blir varme igjen, siden det kreves mer energi for å varme dem opp, ikke at de er vanskeligere å varme.

 

Hvis man er redd for at strømmen skal gå en periode kan det derimot være lurt, siden det da vil ta lenger tid før det blir varmt mens strømmen er borte. På den andre siden vil det også ta lenger tid før det blir like kaldt igjen når den kommer tilbake, men for mat er vanligvis litt kaldt en lengre periode bedre enn helt varmt en kortere periode.

Lenke til kommentar

En liten teori fra min side...

 

Sammenlign kjøleskapet med jogging....

 

Man holder en viss tempo hele tiden i joggingen mens kjøleskapet holder en viss tempratur.

 

Også da du setter inn noe i kjøleskapet så vil den tempraturen synke og da må kjøleskapet jobbe (bruke mer energi) for og holde deg "orginale tempoet"

 

Akkurat som du må stoppe i jogge turen din og så ta igjen den strekningen du mistet da du stoppet.

 

Tror jeg da... :!:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...