Gå til innhold

Lydkort for opptak med 24bit 96kHz


Anbefalte innlegg

På jobben kan jeg trenge et lydkort som har god lyd-inngang (Line-In). Egentlig trenger jeg flere enn ett.

 

Jeg skal bruke de sammen med PC'n som ocilloscop. Jeg vil gjerne ha et veldig rent signal siden jeg får et litt høty støy-gulv med et lydkort med 16bit 48kHz. Da har jeg fire spørsmål:

 

1. Hvilket lydkort er det billigste som gir opptak i 24bit og 96kHz?

 

2. Hvilket format kan jeg lagre filene i (.wav) ?

 

3. Kan alle lydprogrammer lese disse filene med full nøyaktighet?

 

4. Er det noen som vet hvor jeg finner GOD ocilloscop-programvare for PC'n? (har sett mye dårlig)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror ikke du vil merke noen stor forskjell på 16/44 og 24/96 hvis du ikke bruker dyrt utstyr på egenhånd. Det er ikke bare bitrate og samplingsrate som bestemmer SNR (men også, kabler, kontakter, etc). Du kan spare penger ved å kjøpe et 16/44-kort fra en skikkelig forhandler (som f.eks http://www.procom.no). Bare det å få skikkelige kontakter på lydkortet hjelper veldig. Helst balanserte stor jack-kontakter (eller hvis du finner det, XLR).

 

Men uansett. Hos Procom fant jeg at Audiophile koster kr. 2295 kr og såpass tror jeg du må regne med å punge ut for et skikkelig 24/96-kort. Det finnes billigere og dyrere, men Audiophile har fortjent sitt gode navn og rykte, synes nå jeg.

 

Men et rent oscillator-program kan jeg ikke hjelpe deg med. Men jeg kan kanskje komme med alternativer hvis du sier hva du skal bruke det til...

 

Tar du opp lyden, så skal filene helst lagres i wav-format. Wav-formatet svelger det du gir det. Gir du det en 24/96-rate, så lagrer den det. Alle programmer som størrer 24/96 vil klare å lese dem og spille dem av. Programmer kan være SoundForge eller Cool Edito Pro 2, + en ca. halv million andre lydredigeringsprogrammer.

 

[ Denne Melding var redigert av: moskus på 2002-12-10 22:48 ]

Lenke til kommentar

Jeg så på prisene der men synes det var litt i dyreste laget. Kablene (coax) tror jeg er greie, men pluggene (mini-jack) og noen overganger har jeg tenkt å skifte ut før jeg oppgraderer lydkort.

 

Jeg har funnet "Creative Audigy 2" med 24 bit og 96kHz opptak. I følge prisguiden koster det 959kr her. Er dette et greit kort for opptak?

 

Det er forresten ikke et "ocillator"-program jeg trenger men et "ocilloscop"-program. Dette er for å se på bølgeformen til lyden i real-time. (Det trigger på f.eks oppadgående nullgjennomgang så man ser en ren tone som en enkel sinuskurve) Et dårlig eksempel på et slikt program finner du her. Jeg bruker bla. "Steinberg WaveLab" for å kjøre spektrumanalyse på lyden. Jeg har laget noe tilsvarende utstyr som du finner her. Utstyret brukes egentlig til å måle elektriske signaler med frekvens 1Hz-20.000Hz men du kan godt se på det som "lyd".

 

[ Denne Melding var redigert av: Simen1 på 2002-12-11 14:44 ]

Lenke til kommentar

Quote:

Utstyret brukes egentlig til å måle elektriske signaler med frekvens 1Hz-20.000Hz men du kan godt se på det som "lyd".


Skal du ha svingninger under 20 Hz, vil det uansett ikke nytte med et "standard" lydkort. AD-konverterene sperrer automatisk under 20 Hz. Da trenger du enten en hardware oscilloskop, eller et lydkort som tar ned til 1 Hz (og det tror jeg du vil få problemer med å finne).

 

Et av problemene med Audigy at det ikke utnytter bitraten på 24 bit så godt som det burde gjøre. Kortet er testet under ideelle forhold gir ca. -97 dB SNR, og da har du igjen 47 dB som ikke er utnyttet. Da hadde jeg heller kjøpt meg et bedre 16-bits kort.

 

En annen ting er de "pinglete" mini-jackene kortet bruker. Ikke noe særlig hvis du vil bli kvitt forstyrrelser.

 

Wavelab sin Spectrum Analyzer er et bra til å mastre musikk med, men vil ikke gi et nøyaktig nok resultat for bruk til "skikkelige" analyser. Da bør du se hva Brüel & Kjær (www.bkhome.com) kan gi deg. De har iallefall noen skikkelige hardware analyse-maskiner. Og hvis jeg ikke husker feil, tror jeg at WinMLS (www.winmls.com) kan foreta frekvens-spekter analyser. Det kan iallefall måle frekvens-responser...

 

Og dyre priser? Trodde det var firmaet som betalte... :wink:

Lenke til kommentar

Takk for tilbakemeldingene Moskus.

 

Ang. den 20Hz grensen så har jeg ikke hadd noen problemer med å måle under det med det 16/44-lydkortet jeg har nå. Til og med likestrøm går faktisk fint å måle. Men uansett, det er ikke så viktig for oppsettet med de frekvensene under 50Hz, så det spiller egenlig liten rolle om det klarer ned mot 1 eller 20Hz.

 

Det med at de 24 bit'ene ikke utnyttes til å få ned SN-ratioen særlig i forhold til 16bit-kort utoer meg mer. Det hørtes ikke ut som det er noen vits i å kjøpe Audigy 2 av den grunn.

 

Mini-jack'ene er ikke noe problem da strømstyrken på signalene er mye lavere enn på vanlige audio-signaler. Det er kun spenningen som skal måles i lydkortet (høy inngangsmotstand er derfor viktig) Kontaktmotstanden i pluggene skal derfor ikke være noe problem, men heller den dårlige skjermingen av overgangen mellom minijack-pluggen og coax-pluggen.

 

Jeg prøvde forresten WinMls men foretrekker de grafene jeg får i Wavelab bedre.

 

Grunnen til at jeg spør om lydkort er fordi det er så utrolig mye billigere enn "skikkelig utstyr". Jeg trenger ikke noe all verden til forsøkene mine, men om store forbedringer (24/96 vs. 16/44 tenkte jeg) var en billig måte å få langt mer nøyaktige målinger så hadde det vært verd prisen. Blir det så dyrt som du sier så dropper jeg vel å oppgradere.

 

Det er riktig nok jobben som betaler, men jeg har et begrenset budsjett til utstyr så jeg prioriterer andre oppgraderinger enn lydkort og analysatorer til mange mange tusen kr. Det ville sikkert pyntet på troverdigheten av målingene mine men jeg får heller bruke pengene på å forbedre kabler og selve forsøksoppsettet.

 

Men uansett takk for veiledninga i audio-kvalitet, lydkort og prisklasser.

 

mvh. Simen1

Lenke til kommentar

Har et forslag til lydkort til deg!

 

ECHC MIA

Dersom du er på jakt etter et budsjett lydkort, men ønsker profesjonell lydkvalitet så er MIA kortet du trenger.

MIA tillbyr deg to balanserte analoge innganger og utganger i Jack format (+4dBu som benyttes i profesjonellt lydutstyr.)

Dette kombinert med 24-bit/96kHz konvertere, og en dynamisk frekvens gang på 106 dB, så gir MIA deg den kvalitet dine opptak fortjener. I tillegg finns det også S/P DIF digitalt inn/ut (24-bit).

En unik sak med MIA er at den benytter noe som kalles "Virtual Outputs". Dette betyr at MIA dukker opp i musikk programmet ditt med åtte separate utganger !!

Disse mikses digitalt ned internt, via MIA Consolen, til de analoge eller digitale utgangene.

Dette gjør MIA kompatibelt med alle populære opptaks-software.

MIA leveres i tillegg med Steinberg CUBASIS VST Midi/Audio software.

Genialt dersom du ikke har noe opptaks-software fra før.

Du får også Echos "multi-Client" driver, som lar deg kjøre flere

applikasjoner samtidig (som f.eks. en Editor og en Soft Synth.)

 

Pris :2290,- hos http://www.marios.no

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-12-12 11:24, skrev Simen1:

Takk for tilbakemeldingene Moskus.


Ang. den 20Hz grensen så har jeg ikke hadd noen problemer med å måle under det med det 16/44-lydkortet jeg har nå. Til og med likestrøm går faktisk fint å måle. Men uansett, det er ikke så viktig for oppsettet med de frekvensene under 50Hz, så det spiller egenlig liten rolle om det klarer ned mot 1 eller 20Hz.


Det med at de 24 bit'ene ikke utnyttes til å få ned SN-ratioen særlig i forhold til 16bit-kort utoer meg mer. Det hørtes ikke ut som det er noen vits i å kjøpe Audigy 2 av den grunn.


Jeg prøvde forresten WinMls men foretrekker de grafene jeg får i Wavelab bedre.


 

Ble litt forvirret her. Kanskje det er en forskjell på lyd og elektriske signaler som jeg ikke vet om, men det skal ikke være mulig å ta opp lyd eller spille av lyd under 20 Hz med et "vanlig" lydkort. Dette setter konverterene en stopper for. 24/96 vil ikke hjelpe på dette heller. 16/44 og 24/96 tar opp den samme lyden, men 24/96 har bedre "oppløsning" om du vil...

 

WinMLS har kanskje styggere grafer, men Wavelab er ikke nøyaktig nok. Men hvis det bare er for å gi en indikasjon på frekvens-spekteret, er det godt nok...

 

Bare kjekt å hjelpe!

Lenke til kommentar

Det er ingen forskjeller på slike analoge elektriske lydsignaler og analoge elektriske signaler. Det er bare spenning begge deler. Det blir jo først "lyd" når det omdannes i en høytaler eller mikrofon ("Lyd<->elektisitet konverter" om du vil)

 

Mao: forkjellen er bare at mine signaler blir noen ekle ule- og brumme-lyder når jeg kjører dem ut på høytaleren.

 

Det er ikke AD-konverteren som evt ville satt en stopper men et lav innstillt Hi-pass filter på inngangen. (to skille-kondensatorer). På lydkotet jeg har nå er det ikke slike, så jeg kan faktisk logge likespenning. Men det er sikkert slike på dyrere kort...?

 

Jeg fikk til å kjøre FFT-analyse på hele 5 minutter lange opptak med Wavelab. (over 26 mill målepunkter) Synes det er bra nok og grafikken er bare å blåse opp til fullskjerm og velge mellom logaritmisk eller lineær skala. Wavelab kan også glatte kurvene med forskjellige algoritmer så den biten har jeg ikke behov for å oppgradere. (Gjør WinMls noe mer enn dette?) Det viktige er at jeg kan se og måle skarpe frekvens-topper. (Sammenligning: måle amplituden på overharmoniske svingninger på en pianotråd.)

 

[ Denne Melding var redigert av: Simen1 på 2002-12-12 17:34 ]

Lenke til kommentar

Det kan godt være at jeg husker feil, og at det er et high-pass filter som filtrerer ut lyden under 20 Hz. Men NOE er det iallefall uansett. Det Wavelab (og CoolEdit) gjør er å "anta" frekvens-spekteret under 20 Hz på grunnlag av frekvensene rett over 20 Hz. "Statistisk" sett vil dette bli korrekt. Gjorde en test en gang med en "rosa støy" generator (synker 3 dB i styrke for hvert 3.dels oktavbånd). Satte den på 20 Hz til 20 kHz. Da jeg så satte den på 1 Hz til 20 kHz, fikk jeg frem samme spekter, mens de skulle være forskjellige, noe hardware boksen (B&K 830) viste.

 

Det WinMLS ikke kan gjøre med "akustiske" signaler er ikke verdt å gjøre, er det eneste jeg kan si. Har ikke brukt det til det du vil gjøre. Programmet har også en fantastisk brukerstøtte, siden programmet er utviklet av Sintef i Trondheim.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...