Gå til innhold

Guide: Hva er forskjellen på PCI og PCI-Express?


Simen1

Anbefalte innlegg

Det har vært mange spørsmål om hva som er forskjellen på PCI, PCI-express og PCI-X. Jeg lager en liten oppsummering her av forskjellene.

 

PCI-express

 

PCI-express kommer i 4 forskjellige størrelser og hastigheter:

 

PCIe-x1 (1 stk 2 veis "lane" 250 MByte/s = 2*250 MB/s)

PCIe-x4 (4 stk 2 veis "lanes" 250 MByte/s = 2*1 GB/s)

PCIe-x8 (8 stk 2 veis "lanes" 250 MByte/s = 2*2 GB/s)

PCIe-x16 (16 stk 2 veis "lanes" 250 MByte/s = 2*4 GB/s)

 

Tallet (f.eks x16) angir hastigheten på porten. Rettere sagt hvor mange serielle toveis datalinjer "lanes" som blir brukt. x1 betyr en hastighet på 250 MByte/s i begge retninger samtidig. (toveis kommunikasjon) 4x betyr 4 ganger så mye osv.

 

PCI-express er en seriell måte å transportere data på. Klokkehastigheten er 2,5GHz. Dataene sendes i pakker på 10 bit av gangen, der 8 bit er selve datainnholdet mens de to siste er kontrollbit som er der for å verifisere at signalet overføres riktig. 8 bit (liten "b") = 1 Byte (stor "B"). 2,5GHz gir altså 250 MB/s overføring per "lane". PCI-express er som nevnt toveis så man kan samtidig sende like raskt i den andre retninga.

 

Bruk:

PCI-express x16 brukes nesten utelukkende til grafikkort

PCI-express x1, x4 og x8 brukes til ulike ting. F.eks nettverkskort, lydkort, TV-kort og harddiskkontrollere. Utvalget av kort er lite men voksende.

 

PCI-express v2.0

 

Vil gi høyere hastigheter, bli bakoverkompatibel med PCI-express og kan brukes ekstern også. Mer info om denne vil komme senere.

 

PCI

 

Gamle PCI er en parallell databuss med 32bit bredde. Den har en klokkehastighet på 33,33MHz og dermed en båndbredde på totalt 133 MB/s. PCI er bare enveis kommunikasjon så 133 MB/s må deles på oppadgående og nedadgående trafikk. PCI er konstruert sånn at båndbredden på 133 MB/s deles av alle portene.

 

Bruk:

PCI brukes til lydkort, TV-kort, nettverkskort, harddiskkontrollere, og en rekke andre formål. Utvalget er stort. Rundt 1993-1998 var det vanlig å bruke PCI til grafikkort.

 

PCI-X

 

Mange forveksler PCI-X med PCI eller PCI-express grunnet navnelikheten. PCI-X er en parallell databuss på enten 32 eller 64 bit og med 33, 66, 133 eller 266MHz klokkehastighet. PCI-X 32bit -portene ligner veldig på PCI, mens PCI-X 64bit er mye lengre.

 

Bruk:

PCI-X brukes stort sett bare i servere. F.eks til nettverkskort eller harddiskkontrollere.

 

AGP

 

Det var den mest populære tilkobinga fra grafikkort ca fra 1998 til 2004. Det er en standard som er utviklet med basis i PCI, men med økt klokkehastighet. Det er også tatt i bruk DDR-teknikk for å øke hastigheten. Følgende varianter finnes:

 

1xAGP 266 MB/s delt opp og nedhastighet

2xAGP 533 MB/s delt opp og nedhastighet

4xAGP 1066 MB/s delt opp og nedhastighet

8xAGP 2133 MB/s delt opp og nedhastighet

 

Bruk:

AGP brukes kun til grafikkort.

 

Eksempel:

Kortet under følgende porter fra venstre mot høyre: PCI, PCI, PCIe-x16, PCIe-x4, PCIe-x16, PCIe-x1

 

INFINITY20975X-G-564x376.jpg

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ein PCI-slot er ein slot som dei fleste tilleggskorta brukar (nettverkskort, lydkort, TV-kort m. fl.). I gamle dagar brukte ein PCI til grafikkort. No brukar dei fleste grafikkorta PCI-Express. Men det fins og andre tilleggskort for PCI-Express, som lydkort og TV-kort.

 

EDIT: Du burde kanskje endre emnetittelen. "PCI og PCI Express, hva er forskjellen?" er kanskje ein god ide.

Endret av Imperivm_Romanvm
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...