Gå til innhold

hull i ozonlaget


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettes-xwByZdFZ

Det er farlig fordi UV stråler fra sola slipper igjennom, og disse er ganske farlige. Luft lekker også ut fra atmosfæren, men hva dette har å si for jordkloden vet jeg ikke.

Lenke til kommentar

Ozonlaget beskytter jorden fra skadelige stråler fra solen, og reduserer også solas innstråling på jordkloden, Dette er med å bestemme temperaturen på jordkloden og kalles drivhus effekten (fordi ozonlaget fungerer omtrent som ett drivhus for jordkloden) Daglig slippes gasser som ødelegger og lager huller i ozonlaget, dette fører til det vi kaller økt drivhuseffekt. Økt drivhus effekt lager ubalanse i dette systemet og temperaturen på jordkloden stiger mye på grunn av dette, Polene smelter, om det går riktig ille kan golfstrømmen forsvinne eller snu pga det kalde vannet fra de smeltende polene som renner ut. Vannstanden vil øke og flere byer ved kysten er i fare, etter hvert vil kystlinjen på flere land kordes ned som følge av den høyre vandstanden, og landene vil se annerledes ut på kartet. På veldig lang sikt (tusner av år) kan jorden også bli så varm at vegitasjon forandrer seg og arter dør ut. Dette er farene ved disse klimagassene vi slipper ut, ett eksempel på klimagass er faktisk det som gir "piffen" i spray deo'er dette er en gass som skader ozonlaget. Også der det er hull i ozonlaget vil skadelige stråler fra solen komme mye lettere igjennom (ozonlaget beskytter oss normalt for disse strålene), dette fører til at vi ikke kan sole oss uten at vi veldig raskt blir solbrente, dette kan også føre til at vi får lettere kreft, og være farlig for øyne osv. Jeg vil oppfordre alle til å lese litt mer om dette temaet ettersom det er veldig aktuellt, om vi ikke bremser denne allerede startede prosessen vil dette få store konsekvenser for våre etterkommere.

Endret av Kandalf
Lenke til kommentar

Det meste av det kandalf sier her er feil. Hull i ozonlaget og drivhuseffekten har ingen sammenheng, og ozon har svært lite sammenheng med drivhuseffekten.

 

Det slippes daglig ut gasser som ødelegger ozonlaget ja, men disse gjør ikke noe med drivhuseffekten. De farligste gassene for ozonlaget er de menneskeskapte KFK-gassene. Det som er farlig med at ozonlaget er tynt, eller har hull, er at det meste av strålingen fra solen slipper inn. UV er delt opp i 3 typer etter bølgelengde: UV-A, UV-B, og UV-C. UV-C blir stoppet idag stoppet helt av ozonlaget, UV-B blir for det meste stoppet, og det meste av UV-A slipper igjennom. UV-A er ikke så farlig, men vi vet at det er mange idag som får hudkreft. Dette skyldes at strålingen endrer på DNA'et i cellene. UV-B, og særlig UV-C, er mye farligere sånn sett. Så hvis ozonlaget er tynt, vil sjansen for hudkreft være stor.

 

Drivhusgassene er derimot stort sett H2O og CO2 (vann og karbondioksid). Og drivhuseffekten går ut på at den inngående strålingen fra solen går relativt lett inn til jorda (bortsett fra at noe blir stoppet av det nevnte ozonlaget, skyer osv), og varmer den opp. Når jorden blir varmet opp gir den fra seg infrarød termisk stråling. Denne strålingen slipper dermed ikke så lett ut -- Drivhusgasser som H2O og CO2 tar den til seg, og varmen forblir dermed i atmosfæren. Dette kalles drivhuseffekten og vil gjøre jorda varmere.

 

Kandalf peker også på at drivhuseffekten vil gjøre at polene smelter, og at havet derfor vil stige mye. Dette er en sannhet med visse modifikasjoner. Ja, smelting av de enorme ismassene på Sydpolen og Grønnland vil gjøre mye vann blir frigjort og havet vil stige. Men vi må huske at med mer varme, vil også mer vann fordampe. Økt drivhuseffekt vil med andre ord gjøre planeten varmere og fuktigere.

Lenke til kommentar

Men du forsto det tydligvis ikke.

 

Du skrev at tynt og hullete ozonlag førte til økt drivhuseffekt, det du siterte nå står det i egentlig motsatt. Poenget er at ozon også er en drivhussgass, og et tynnere ozonlag ville derfor alene bety mindre drivhuseffekt. Det som står i sitatet ditt er at de fleste stoffene som bryter ned ozon også er drivhusgasser, så effekten til sammen blir økt drivhuseffekt. Men det er ikke disse gassene man i noe større grad man trenger å bekymre seg over med tanke på drivhuseffekten.

 

 

Edit: Eirikand: Bare ikke bland inn drivhuseffekten så går det bra.

Endret av _Julenissen_
Lenke til kommentar

Forenkla: Ozonlaget består av gassen ozon (O3) som består av tre oksygenatom. Det ligg mellom 15- og 40 km oppe i atmosfæren. Sola sender ut UV strålar. Ozonlaget stoppar mestparten dei mest energirike UV strålane (UVC), mykje av dei litt mindre energirike solstrålene (UVB), og slepp mykje av dei minst energirike UV strålane (UVA) gjennom.

 

Ozonlaget funkar som eit filter for UV-stårling.

 

EDIT: Det vil si, at det som er farleg med hol i ozonlaget er at da kjem alle UV-strålane frå sola ned til oss. Dette fører til økt fare for alt frå solbrentheit til hudsjukdommar som hudkreft. Stoff som bryt ned ozonlaget er Klorflourkarbon (KFK) gassane som tidlegare vart brukt i kjøleskap og sptayboksar. Også halongassar bryt ned ozonlaget.

Endret av Zimmen
Lenke til kommentar
Påstand:

Hva skal vi med ozonlag når vi har UV-solkrem? :D

 

Selv vet jeg at ozonlaget absorberer energien i UV-strålingen og dermed passer godt på oss, derfor må vi passe litt på ozonlaget.

Det innebærer:

- Ikke kjør bil.

- Ikke kjør fly.

- Ikke brenn olje og andre gøyale viskøse væsker i hagen.

7885067[/snapback]

Kjære deg, hvordan påvirker bil- og flykjøring ozonlaget?

Lenke til kommentar

Åpent brev til moderatorene om denne tråden (jeg kommer til å rapportere dette innlegget mitt):

 

Jeg tipper denne tråden i sin helhet har blitt kreert på et helt annet underforum enn Teknologi & Vitenskap, og så er den blitt flyttet hit av en regelopphengt moderator som tydeligvis har misforstått poenget med denne tråden. Her på Teknologi & Vitenskap tjener imidlertid denne tråden ingen hensikt, nivået på den er langt under dette underforumets nivå.

 

Og samtidig har denne tråden forsvunnet fra et annet underforum der denne tråden faktisk kunne tjent en hensikt, nemlig ren og skjær folkeopplysning rundt et alvorlig tema. For det er tydelig at de fleste på dette andre underforumet ikke har filla peiling på dette temaet. Men noen har det. Moderatoren som flyttet denne tråden har dermed frarøvet disse andre brukerne på diskusjon.no denne muligheten til å få vite litt om ozonlaget, for jeg tror neppe disse andre brukerne kommer til å lete seg fram hit for å fortsette debatten her.

 

Jeg ber derfor moderatorene flytte denne tråden tilbake der den kom fra, i folkeopplysningens navn.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...