Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
snip

 

Når alt skal digitaliseres, så kommer det jo en motreaksjon også - folk liker å ha bøker i papir. Nå er det ikke voldsomme mengder det er snakk om, men papir forsvinner uansett ikke.

Nettopp. Bøker er nok det tradisjonelle som jeg er mest sikker på at vil overleve i fremtiden. Bøker er mer enn bare noe man leser, det er også kultur, dekor og status. Å ha fine bøker i hylla, er noe enhver liker for å fremheve sin kultur, gode smak og sette individuell farge. Det ligger element av stolthet i det. iPad vil ikke kunne erstatte bøker - ikke engang lesingen av dem. (Vi snakker om en led eller lcd skjerm - iPad er en mini pc egentlig. Ikke en Kindle! Kindle og co er jo som å lese på papir visstnok, men skjermen igjen gjør den ubrukelig til andre pc formål igjen). Men bøker handler ikke kun om lesing, det handler som sagt om dekor/kultur/osv. elementet også - altså det å fysisk ha elementet. Derfor kan man ikke sammenligne papir med vhs sin overgang til dvd.

 

Når det er sagt, så er det avispapir NSG er mest eksponert mot. Det må man være klar over. Der kan man ikke snakke om dekor osv. Det er ingen tvil om at generelle nyheter gjør seg bedre på nettet og tv. Da får man det live. Men aviser sliter med inntekter på nettet. Det er hovedsakelig papirutgavene som utgjør inntektsgrunnlaget. I enda større grad koster kvalitet - kvalitet koster alltid! Hvordan skal kvalitet overleve kun på nettutgaver?

 

Jeg tror ganske sterkt at vi beveger oss mot et samfunn med større klasseskille. Det klasseskillet går mellom den mer oppvakte, kritiske og høyt utdannede befolkningen - og "arbeiderklassen". "Arbeiderklassen" leser nettutgaven av VG, Nettavisen og andre nye eller voksende nettutgivelser. Mens de førstnevnte leser nisje-aviser/utgivelser. Enten det er en finansavis, politisk avis, særinteresseavis... Jeg tror fremtiden bringer stor vekst i nisje-aviser - aviser som fokuserer på snevre områder. Her vil man også finne de gode artiklene, gode journalistene osv. Men bortsett fra klasseskillet hva gjelder hvor opplyste folk er - for bare se i dag hvor mye søppel og ukritisk møkk som serveres på vg.no/nettavisen - så tror jeg lokalavisene vil bestå som i dag. Jeg har liten tro på noe nett-revolusjon der på en stund. Det ligger enda så innbakt i sjela å lese denne i papir (få den om morgenen osv.)

Lenke til kommentar
Hva med annonser/reklame på nettet - i min nettleser ser jeg null av dem ved å besøke VG osv. Dagens aviser tjener lite penger på nett - synsing fra min side, men jeg ser for meg "les detaljene i papirutgaven" i fremtiden.

 

Eller at man begynner å ta betalt for nettaviser og etterspørslen mellom nett/papir forandrer seg igjen. Etterspørselskurvene NSG står overfor er faktisk det jeg er minst bekymret for. Med sunn likviditetstilstand og stayer-evne er jeg nesten helt sikker på at NSG vil nå nye høyder.

Hehe, nå måtte jeg nesten le her jeg sitter. Tenk at jeg har oversett noe så enkelt! Nå ble jeg plutselig mye mer overbevist, hva gjelder papiravisenes fremtid. Det meste jeg skrev i forrige post gjelder likefullt for det. Nettavisen vil nok bestå som gratis - aviser som VG vil derfor tvinges til å vise ihvertfall enkle artikler på nettet. Men som nevnt for to poster siden, tror jeg man mer begynner å referere til fyldigere artikler i "VGs papirutgave". Jeg tror vi beveger oss mot klasseskillet jeg nevnte - spørsmålet blir hvor mange som blir i de respektive gruppene og hvor mange som ligger i grenseområdet. Antallet folk som tar høyere utdanning hos befolkningen i Norge og Europa blir stadig flere - noe som igjen kan føre til mindre interesse for Nettavisen og co. Flere vil se seg lei av sladder, lettvintheter osv. Som nevnt koster kvalitet, så det blir å befinne i papiravisene.

 

Soliditeten og posisjonen til NSG, er faktisk det jeg har vært mest sikker på. Ble plutselig veldig bull her jeg sitter.

Lenke til kommentar
Baissingen av NSG av Hegnar og hele media (unntatt Skagen) er latterlig. (Paradokset her er hvordan Hegnar involverer seg, mannen direkte tjener på svake papirpriser). Det samme er nedgangen i går og i dag. Alle er dønn pessimistiske. Men da er det lyset skrues på hos meg! Resultatet lagt frem var langt ifra skuffende. Inntjeningen på kvartalet lå på 1/3 av dagens aksjeverdi. 4-5 milliarder på bok. Gjeld redusert til 9,5mrd.

Bokført verdier ? hvor mye er kontanter/likvide betalingsmidler? Når forfaller lånene?

Mulig en restrukturering vil gå på bekostning av aksjonærene..

På en fundamental vurdering ville jeg sagt selg.

 

Annet tema:

Vi korrigerer videre ;) Tipper det vil holde på ut 4. kvartal rapporteringene minst.

Endret av investor
Lenke til kommentar
Bokført verdier ? hvor mye er kontanter/likvide betalingsmidler? Når forfaller lånene?

Mulig en restrukturering vil gå på bekostning av aksjonærene..

På en fundamental vurdering ville jeg sagt selg.

4,2mrd i cash for å være presis. Å beholde en sterk kontantbeholdning er et av hovedmålene. Cashnivåer per aksje er altså 22 kr. P/B er svært lave 0,15. Altså svært lokkende for meg som verdi-investor. Denne sterke kontantbeholdningen er jo nettopp det som gjør emisjon usannsynlig. Her er det også handlerom, mulige tilbakekjøp av opsjoner vil kunne senke renteutgiftene betydelig. Nå har de ikke utgitt planer om dette, samt at jeg kun knaptfølger opsjonsmarkedet - så det er høytenking fra min side. Men å bruke 1mrd på dette, er noe som kan fungere som en trigger for kursen. 3mrd i kontanter med mer gunstige renteutgifter kan fort bli ansett som et helt annet prospekt for flere aksjonærer. Jeg kan synse litt til: AP sitter ved makta - mulighet for statlig inntog i NSG er ikke usannsynlig. Lån forfaller forøvrig i 2012 og 2017. Da størsteparten i 2017. Refinansiering burde ikke være noe problem for det som forfaller i 2012. Da har jeg vel sagt mitt om NSG, å vel så det.

 

Du må mer enn gjerne skifte tema. ;)

Endret av Lansky
Lenke til kommentar
(..)Jeg tror vi beveger oss mot klasseskillet jeg nevnte - spørsmålet blir hvor mange som blir i de respektive gruppene og hvor mange som ligger i grenseområdet. Antallet folk som tar høyere utdanning hos befolkningen i Norge og Europa blir stadig flere - noe som igjen kan føre til mindre interesse for Nettavisen og co. Flere vil se seg lei av sladder, lettvintheter osv. Som nevnt koster kvalitet, så det blir å befinne i papiravisene.

 

Tja, jeg vet ikke helt om jeg er enig i akkurat det. Det du mener er at "de intellektuelle" vil foretrekke papiraviser pga mer utfyllende stoff, mens resten vil se seg fornøyd med det som vil være av gratis artikler på nett? Tror ikke det blir så enkelt. Jeg tror en meget stor gruppe mennesker vil foretrekke papir fremfor skjerm om kostnaden er omtrent lik. Det er mye som spiller inn når man skal innføre betalingstjenester på nett, og i tillegg vil man alltid finne kilder til gode nyheter gratis om man vet hvor man skal lete. Jeg skal ikke gå så mye inn på det (iom at det vil trekke langt utover trådens tema (skulle fortsatt ønske det var et eget aksjeforum hvor man kunne diskutere hver enkelt aksje utfyllende ;))), men konklusjonen vår blir nok i stor grad den samme. NSG skal opp på lang sikt!

Lenke til kommentar

Ja, Husam. Jeg er enig med det du skrev. Det jeg nevnte om klasseskille osv. er nok heller i det lengre løp. Jeg dro det nok alt for langt. Men jeg snakket heller ikke om en liten gruppe, klasseskillet blir hovedsakelig mellom dem med lengre utdannelse og dem uten. Jeg delte det bare fort inn i "de intellektuelle" og "arbeiderklassen". Jeg forenklet det solid, det vil nok finnes mange unntak som vil tilhøre førstnevnte, uten utdannelse. "Intellektuelle" er nok også dårlig betegnet - kanskje "høykulturelle" og "lavkulturelle" er bedre? Poenget var at jeg tror man i langt større grad får sofasitterne og de ureflekterte som nyter sladder, uvesentligheter og nyheter ala nettavisen.no - mens interessen for nisje-aviser og skarp kritisk journalistikk på den andre. Dette er ikke ment som noe skit-kasting. Leser selv på nettavisen, vg, ser Kongen av Queens... Men fremtiden tror jeg vil bringe altså hovedsakelig to grupper av både tv-tittere og avis-lesere. Vi ser tegn til det allerede i dag.

 

Jeg tror dette blir fremtidens klasseskille. Men jeg dro det nok for langt. Ditt poeng om at når det koster ca det samme på papir som på nett - så velger man gjerne papir - er mye mer nærliggende og bra poeng.

Endret av Lansky
Lenke til kommentar

Ja, jeg er enig i stort sett alt du sier der. En del av poenget mitt som ikke kom så godt frem er at det sikkert også kan virke motsatt vei. En del av oss som liker å lese f.eks The Economist på nett vet hvordan vi kan finne nyheter av høy kvalitet gratis, uavhengig av om VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagbladet må betales for på nett. Det du kaller arbeiderklassen inneholder nok mye mennesker som holder seg kun til f.eks VG for nyheter, og dermed vil ha valget mellom VG på nett eller VG på papir. :)

 

Og om man vil betale for norske nyheter på nett hos de store avisene i fremtiden vil det garantert dukke opp nye aktører som ser markedsfordelene ved gratis alternativer. Hovedpoenget mitt er vel at fremtiden er usikker, men jeg har fulgt NSG (og dermed også nyhetsbransjen) med argusøyne en god stund og tror avispapir blir godt etterspurt i all overskuelig fremtid.

Lenke til kommentar

Fordi tradisjonelt papir ikke er et praktisk informasjonsmedie. Papiret slik vi kjenner det dør ikke ut imorgen, men på sikt vil det forsvinne.

 

Produkter som kindle og ipad vil ikke kunne erstatte papir direkte da det har andre bruksområder. Slike produkter er ennå for store, tunge og ikke minst skjøre. Jeg tror at tradisjonelt papir vil bli erstattet med digitalt papir når digitalt får tilsvarende positive egenskaper.

 

Skal jeg gjette, vil jeg tro at vi om 20 år har funnet opp et produkt som har de positive egenskapene til tradisjonelt papir, men i digital form med mulighet for å endre informasjonen og slippe å skrive ut nye 'ark'. Så vil det nok ta flere år fra et nytt produkt er sluppet til det gamle er faset helt ut. Bare se på de som ennå kjører på ISDN. Jeg kan ta et villt gjett på 30 år i den vestlige verden, 80 år for hele verden.

 

Tradisjonelt papir vil en dag bli som steintavler iflg. Apegryn. :dremel:

Lenke til kommentar

Jeg klarer ikke være enig med deg der Apegryn. Det blir alt for vagt og langt frem i tid. Det du snakker om, et direkte substitutt for papir, ligger langt frem i tiden. Du sier det egentlig selv, du snakker jo selv om 20 år til. Det virker i bunn og grunn som at både du, Husam og jeg er enig om at papir i overskuelig fremtid, ikke vil bli faset ut mot kindle og ipad.

 

En ting er jo å oppfinne det, en annen ting blir også prisen. Vi er i et bruk og kast samfunn enda, dette er mye av grunnen til at jeg mener Kindle og ipad sin trussel er overdrevet. Dette er tross alt produkter man må dra på. Så er det også nye produkter, det er snakk om siklefaktor. Apple er fantastiske på markedsføring, de får tom media til å reklamere gratis for dem - derfor blir ipad en success. MEN, ipad er egentlig bare en mini/bærbar pc.

 

Altså mener jeg at det å tenke på det digitale papiret som en gang kan komme, blir å være alt for langsiktig. Man kan aldri vite når det evt. kommer engang. Så må det kunne produseres billig. Gudene vet hva det blir laget av? Men at papir en gang kan dø ut, er helt klart mer enn kun en mulighet. Men på den tid er nok hustak og alt vi kjenner, annerledes enn i dag.

 

PS: Steintavler vs. papir er jo åpenbart. Papir veier mye mindre, lettere å skrive på, å produsere, å sammenbrette... Papir vs. digitalt papir blir en ganske så annerledes oppstilling. Men det at jeg nevnte jeg var alt for langt frem i tid med klasseskillet, nå er jeg ihvertfall det! Så er jeg tvilsomt aksjonær i NSG eller andre papirprodusenter så lenge. :D

Endret av Lansky
Lenke til kommentar

Noen som har noen formening om hvor langt ned vi skal nå? Enkelte selskaper faller veldig. Det er jo langt ifra en bombe at man får en større reaksjon nå - statsgjeld har vært et synlig problem en god stund nå. Men ganske fascinerende hvordan det plutselig begynner å føre til fall. Blir artig å se om dette er en korreksjon, eller om "moroa" nå er over på en lang tid. Alle vet jo at statsgjeld er et stort problem. Eneste løsning for statene er å høyne skattene (samt kutte stimuli og offentlig forbruk - sistnevnte er stater generelt svært dårlige til). Altså snakker man om direkte gift for muligheten til vekst.

 

Samtidig ser man at gull ikke beveger seg opp i verdi. Kanskje litt grunnet styrkelsen av dollar. Eller er det bare at Oslo børs spesielt har vært overpriset? Selv tar jeg nedgangen med knusende ro. Får vi skikkelige krakk-tendenser i enkelte solide aksjer, kan vi se flotte innganger. Men utvilsomt er utbytte-aksjer mest spennende for meg ihvertfall nå. Det sikreste caset på hele Oslo Børs er vel fort Yara (Selv Peter Schiff anbefalte selskapet for 1-3 måneder siden). Men selskapet vil neppe falle mye uansett hva som skjer fremover.

 

Tror man dette kun er en korrigering, så er vel NHY en meget het potet.

Lenke til kommentar

To Norske verft "lagt ned", som sikkert mange har fått med seg. Dette er etter de fleste solemerker kun begynnelsen på mange nedlegginger av verft i Norge. Det er nå man ser hvor lite Norge er uten oljen, hvor ødeleggende LO er og hvor store utfordringer vi har i landet. De viktige verftene på vestlandet går nok en stygg tid i møte, dessverre.

http://www.dn.no/energi/article1833927.ece

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...