Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

 

Kjøpte forøvrig en skikkelig Budvar i dag (pol-varianten) og Goose Island IPA. Noen erfaringer med sistnevnte?

 

Jeg har drukket Goose Island IPA, men jeg kan ikke si at den preget seg noe spesielt ut. Det var på en måte en "vanlig" IPA. Men på ingen måte en dum øl.

 

Prøve Ur-korn her forleden. Det var et spennende bekjentskap. Denne ølen inneholder spelt, men også en del andre såkalt "urkorn", gamle korntyper. Altså ikke den moderne hveten slik vi kjenner den. Det var bl.a. nevnt en-korns hvete (eller noe slikt). Jeg kan ikke helt klare å beskrive smaken, for det var litt av hvert. Siden det var litt eldre hvetetyper ble ikke hvetesmaken så utpreget, men samtidig var det noe annet som ble med i smaksbildet. Jeg har smakt to andre spelt-baserte øltyper, men Meinklang Urkorn var mye bedre. Absolutt en øl jeg kunne tenke meg å kjøpe igjen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg forstår det mtp stouten og pilsneren, men jeg kunne godt tenke meg noe litt mer spesifikt angående dette, som du sier, når du har tid. :)

 

Det er veldig vanskelig å gi noen fasit på hvilken rekkefølge som er korrekt, men noen tommelfingerregler finnes det.

 

* Drikk alltid lette typer før de tunge.

* Sørg for progresjon i smakene, slik at du f.eks drikker mindre humlede typer før de med mer humle.

* Svært bitre typer bør drikkes sent i smakingen.

* Det samme gjelder for svært maltede typer øl og andre typer med mer smak.

* Guinness før Nøgne Ø - Imperial Stout, f.eks, Mikkeller Beer Geek breakfast etter NØ - Imperial Stout.

* Skal man smake i riktig rekkefølge, er det derfor viktig at man har noe kunnskap om hva de forskjellige ølene smaker, hvor sterkt humlet de er, hvor bitre de er eller andre særpreg.

* Når man så har drukket noen typer og ønsker å "komme ned", så finnes det øltyper som egner seg godt til å bryte opp for så å kunne drikke lettere typer igjen. Lambic er fin til det, det samme gjelder Rodenbach Classic, Delirium Tremens eller andre syrlige øl.

* Ikke drikk en DIPA før du drikker San Miguel heller.

 

 

Når det gjelder noe å tygge på, som hjelper til å bryte av smakene mellom forskjellige typer øl så er det også noen gode råd å forholde seg til:

* Ikke spis salt mat, selv om øl smaker godt sammen med potetgull, saltstenger og spekemat, så vil det forringe opplevelsen av ølet.

* Spis tørt knekkebrød, flatbrød eller liknende. Da dette vil hjelpe til å "restarte" smaksløkene.

* Drikk godt med vann. Både inntak av vann og f.eks flatbrød vil sette igang spyttproduksjonen og samtidig rense munnen, slik at munnen er klar for nye smaker.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Haanbryggeriet presenterte 4 helt nye øl i går, som "ingen" andre har smakt på. Flotte brygg, som det kommer til å bli drukket mer av i sommer. De kom bl.a med en fantastisk lambic, som virket mye mer balansert enn veldig mange andre lamic. Man kan vel si at det er en lambic for nybegynnere. Den anbefales på det sterkeste!

Hei! Lambic fra Haandbryggeriet høres veldig spennende ut, de må vel i så fall være første norske bryggeri med dette? Fant ikke noe informasjon om nye øltyper på deres nettsider. Vet du når disse kommer? Er dette noe som dukker opp i sortementet på vinmonpolet eller noe en må kasse av om gangen?

Lenke til kommentar

 

Hei! Lambic fra Haandbryggeriet høres veldig spennende ut, de må vel i så fall være første norske bryggeri med dette? Fant ikke noe informasjon om nye øltyper på deres nettsider. Vet du når disse kommer? Er dette noe som dukker opp i sortementet på vinmonpolet eller noe en må kasse av om gangen?

 

De hadde en gang i verden en surøl-type som heter Haandbakk. Den tror jeg ikke polet har inne, men de har den bl.a. på Henriks Øl og Vinstue i Bergen. Jeg smakte den i fjor sommer, så det er vel ikke en ny variant.

 

Jeg ser ellers at de har et par nye, spennende øl på gang. Bl.a. et gravøl (Farewell Ale/Valhalla), og jeg ser på infoen at denne er brygget på deres ville gjær. Så det kan hende det var den Nikkayoichi smakte... Smakte forøvrig nettopp på Akevitt-porteren deres. Må innrømme at det ikke helt var min greie.

Lenke til kommentar

Gikk på en lei smell i helga. Gode øl-minner brast i grus.

 

Jeg bor i hva man må kalle et fantastisk spennende øl-område i USA, hvor små lokale bryggeri har dukket opp i hopetall de siste 10-15 årene. Jeg finner min lokale favoritter nærmest hvor jeg går. Øl med mye smak. Den siste tiden har jeg også for virkelig fått øynene opp for ulike IPAs, først og fremst fra små lokale bryggerier.

 

Fredag kveld var jeg ute på byen og det ble en kveld hvor godt øl stod i fokus. Mye godt, lokalt øl. Siden jeg fort glemmer at alkoholinnholdet er høyere enn hva jeg er vant med, var ikke formen veldig bra på lørdag. Siden dette er en øltråd, får jeg vel skylde fyllesyken på et par drøye bourbons jeg burde styrt langt unna.

 

Uansett. Lørdag ble stille og rolig. I 11-tiden på kvelden tusler jeg ut en tur for å finne meg et sted å ta en øl og en liten matbit (kl 11 på lørdag kveld er det happy hour, slik det er alle andre dager). Siden jeg var bestemt på at det skulle bli med en kjapp øl og litt mat, fant jeg ut at jeg skulle prøve noe annet enn de stedene jeg typisk havner på. Omsider satt jeg min fot på den lokale irske puben (som egentlig er veldig uirsk, for stivt der etter min smak).

 

Jeg setter meg ned og griper kjapt etter drikkekartet og får nærmest sjokk i det jeg ser de har Kilkenny på fat. Kilkenny på fat var i årevis min ubestridte øl-favoritt, men jeg har ikke sett det før mine knappe to år i USA. Og det er ikke det at jeg ikke har sett etter det. Jeg har lest meg litt opp og slått meg til ro med at USA er et av landene hvor man må leve med Smithwicks-varianten, men selv den har jeg slitt med å finne etter at jeg flyttet på meg.

 

Det var selvsagt ikke tvil. Endelig skulle jeg få nyte en Kilkenny igjen. Plutselig var alle tanker om en øl den kvelden borte. Skuffelsen var så stor at jeg har problemer med å finne ord for det. Jeg syns det var smakløst og hadde en ekkel kremete konsistens. Der og da ville en Bud Light gitt meg større glede.

 

Jeg har tenkt litt på det i ettertid. Var det noe feil med ølet jeg drakk, har jeg blitt bortskjemt med bedre øl rikere på smak, eller var jeg rett og slett i en tilstand hvor alt øl ville smakt vondt? Hva som skremmer meg mest, er jo at jeg en dag skal flytte hjem til Norge igjen. Og med en stadig økende øl-interesse, må jeg innrømme at jeg gruer meg til den dagen.

 

Per i dag befinner jeg meg nemlig i hva som er for øl-himmelen å regne. Jeg finner knapt spisesteder uten 8-10 forskjellige øl-sorter på fat. Jeg har en pub fem minutters gange hjemmefra som til enhver tid har minst 160 forskjellige øl på fat (sist de kjørte IPA-uke, hadde de vel 35+ IPAs på fat). Og som om det ikke er nok, så hang det idag en plakat på dagligvarebutikken i første etasje hvor jeg bor som sa at de får inn 40 nye øl-sorter på fat torsdag denne uka (i tillegg til de 50-60 de har fra før).

 

Jeg trenger heldigvis ikke flytte hjem til Tuborg og Grans på en stund enda.

Lenke til kommentar

Jeg har tenkt litt på det i ettertid. Var det noe feil med ølet jeg drakk, har jeg blitt bortskjemt med bedre øl rikere på smak, eller var jeg rett og slett i en tilstand hvor alt øl ville smakt vondt?

Jeg deler din oppfatning når det gjelder "kenny", det er tynt og smaker omtrent som vann. Jeg synes det kan være et helt greit øl, om det ikke finnes noe alternativ, men styrer stort sett unna. Jeg synes det er et øl som er veldig oppskrytt.

 

Hva som skremmer meg mest, er jo at jeg en dag skal flytte hjem til Norge igjen. Og med en stadig økende øl-interesse, må jeg innrømme at jeg gruer meg til den dagen.

Det finnes serveringssteder selv i Norge som har godt utvalg av øl, DGN i Trondheim, Lorrys og Beer Palace i Oslo, jeg vet at også Stavanger og Bergen har sine steder hvor de har godt utvalg av øl - jeg kommer ikke på hva de heter i farten, da jeg ikke har vært der selv.

 

Når det kommer til utvalget så har DGN rundt regnet 200 øl inne for tiden, riktig nok ikke mer enn ca 15 på fat. Lorrys hadde sist jeg var i Oslo rudnt 120 sorter mens BP hadde rundt 80 sorter øl.

 

I Norge så er man riktig nok ikke på høyde med store puber i utlandet, som f.eks Delirium café i Belgia, som jeg tror har verdens største utvalg av øl. De har per i dag over 2000 forskjellige sorter øl på menyen.

 

Jeg trenger heldigvis ikke flytte hjem til Tuborg og Grans på en stund enda.

Som nevnt, så finnes det altså muligheter for å finne godt øl i Norge også, men ølhimmelen befinner seg i Belgia, ikke i statene. :) Problemet i Norge er dog at slike importøl, koster ei nyre og litt av ei lunge.

 

Jeg overhørte et par på polet på fredag, hvor dama sto på min høyre side og kisen på min venstre side, slik at de snakket "gjennom" meg.

Fyren: "Fy faen, den koster 96 kroner for en halv liter, jeg betaler faen meg ikke 96 kroner for en halv liter ass ..."

Hun: "Nei, kanskje en annen gang kjære."

 

Jeg klarte faktisk ikke å holde kjeft, og måtte selvsagt åpne kjeften.

Meg: "Unnskyld, men den er faktisk verd pengene. For det første så er den 9% og derfor er omtrent som ei flaske vin(noe madammen hadde i hånda) for det andre så er den satans god og ikke noe du tømmer i deg på 10 minutter. Den kan anbefales på det sterkeste."

Han: "Det er ikke alltid det er prosentene man er ute etter, dessuten så er jeg student."

Meg: "Nei, men alkoholprosenten og prisen går hånd i hånd. Og, det har selvsagt noe å si for smaken. Jeg vil i alle fall anbefale den på det sterkeste." :)

 

Pft, vedkommende gikk sikkert tomhendt opp på OBS! for å kjøpe en six-pack Dahls til ~120 spenn.

Lenke til kommentar

Joda, jeg vet at man har et OK utvalg enkeltsteder i Norge også. Men da er man bundet opp til de stedene, noe som ikke alltid like lett lar seg gjøre når man skal se fotballkamp med gutta, ta lønningspils med gutta eller rett og slett får lyst på en lønningspils.

 

Belgia er øl-land nummer en, men mye av ølet deres er jo lett tilgjengelig verden over. Sjekket ølkartet på nevnte pub i nabolaget, her er listen over belgisk øl (inkl belgian style) på fat:

 

Caracole Nostradamus

Chimay Tripel

Bornem Double

Gulden Draak

La Chouffe

Delirium Tremens

Maredsous 8

Piraat

St. Bernardus Abt 12

CORSENDONK PALE

DUCHESSE DE BOURGOGNE

HOEGAARDEN WHITE BEER

LEFFE BLONDE

LINDEMANS FRAMBOISE

NEW BELGIUM 1554

NORTH COAST BROTHER THELONIOUS

NORTH COAST PRANQSTER

UNIBROUE BLANCHE DE CHAMBLY

UNIBROUE MAUDITE

+ ikke typisk belgiske varianter, som Stella.

 

Nå har jeg ikke drukket veldig mye belgisk øl, men det eneste jeg egentlig savner der er Duvel. Men det har jeg tilgang til på butikken, 20 timer i døgnet, 365 dager i året for $10 (0.75l). Legg til $1-2, så har jeg 0.75 Chimay Blue.

 

Jeg sjekket øl-kartet til Delirium Cafe og det var såvisst imponerende, men det virker som også de går i fellen hvor det er om å gjøre å ha så mange store sorter som overhodet mulig. Spesielt når det gjaldt amerikansk øl, var ikke utvalget særlig representativt når det gjelder hva USA har å by på som øl-land (sikkert mye fordi de små lokale bryggerienes øl ikke er tilgjengelig på flaske). Da hjelper det ikke at de har Hakon og Isbjørn-øl.

 

Ett par av mine "hverdagsøl" som har utviklet seg til å bli personlige favoritter:

http://beeradvocate.com/beer/profile/4378/12645

http://beeradvocate.com/beer/profile/858/3589/

http://beeradvocate.com/beer/profile/365/960/

 

Neste jeg tester er http://beeradvocate.com/beer/profile/64/2093 - i håp om at den faller bedre i smak enn http://beeradvocate.com/beer/profile/64/9086 som ble for mye av det gode etter min smak. Et lite glass hadde vært knall, ett ølglass ble for søtt, for mektig og for mye alkohol.

Lenke til kommentar

 

Jeg overhørte et par på polet på fredag, hvor dama sto på min høyre side og kisen på min venstre side, slik at de snakket "gjennom" meg.

Fyren: "Fy faen, den koster 96 kroner for en halv liter, jeg betaler faen meg ikke 96 kroner for en halv liter ass ..."

Hun: "Nei, kanskje en annen gang kjære."

 

Jeg klarte faktisk ikke å holde kjeft, og måtte selvsagt åpne kjeften.

Meg: "Unnskyld, men den er faktisk verd pengene. For det første så er den 9% og derfor er omtrent som ei flaske vin(noe madammen hadde i hånda) for det andre så er den satans god og ikke noe du tømmer i deg på 10 minutter. Den kan anbefales på det sterkeste."

Han: "Det er ikke alltid det er prosentene man er ute etter, dessuten så er jeg student."

Meg: "Nei, men alkoholprosenten og prisen går hånd i hånd. Og, det har selvsagt noe å si for smaken. Jeg vil i alle fall anbefale den på det sterkeste." :)

 

Pft, vedkommende gikk sikkert tomhendt opp på OBS! for å kjøpe en six-pack Dahls til ~120 spenn.

 

Haha, det minner meg om da jeg var på Vinmonopolet i Drammen en gang for å kjøpe inn noe øl.

Sto og kikket på flaskene og prøvde å bestemme meg for hva jeg skulle kjøpe inn da det kommer to fyrer med hver sin flaske Kalinka bort til ølhyllene, hvorpå han ene sier "Hvem faaan gidder å kjøpe dyrt øl når'u kan få nesten akkurat det samma på butikken?"

 

2pyyvbl.jpg

Lenke til kommentar

Bare for å få noen små ting klart angående glasstørrelser:

 

- Et snitt = 0,25 liter

- Et glass = 0,33 liter

- En kvarter = 0,4 liter (selvkomponert)

- En Seidel = ~ 0,5 liter i Franken, Tyskland mens i Østerike er det ~ 0,3 liter

- En engelsk pint = 0.568 liter

- En pint fra USA = en plass mellom 0,47 og 0,55 liter avhengig om det er en dry eller wet pint.

 

Hva mer burde jeg fått med?

Lenke til kommentar
De hadde en gang i verden en surøl-type som heter Haandbakk. Den tror jeg ikke polet har inne, men de har den bl.a. på Henriks Øl og Vinstue i Bergen. Jeg smakte den i fjor sommer, så det er vel ikke en ny variant.

 

Jeg ser ellers at de har et par nye, spennende øl på gang. Bl.a. et gravøl (Farewell Ale/Valhalla), og jeg ser på infoen at denne er brygget på deres ville gjær. Så det kan hende det var den Nikkayoichi smakte... Smakte forøvrig nettopp på Akevitt-porteren deres. Må innrømme at det ikke helt var min greie.

Takk for info! Får forsøke å få tak i gravølet deres. Dessverre er hele opplegget med pol-importøren Haandbryggeriet har valgt helt på trynet. Nesten ingen av deres produkter er å finne på polet og ønsker du å bestille noe må du bestille en kasse om gangen.

 

Smakte faktisk Akevitt-porteren i helgen. Mitt eksemplar var fra en batch brygget for mer enn ett år siden. Siden jeg kjøpte den har jeg dessuten lagret den i en kjeller (~12 grader). Dette er et øl du tar store slurker av og koser deg med leeenge. Kunne tydelig kjenne smaken av Akevitt i ettersmaken, noe som var spennende. Skal definitivt sikre meg flere eksemplarer av denne.

Lenke til kommentar

Importøren? Haandbryggeriet ligger i Drammen, som meg bekjent fortsatt er en del av Norge. :tease: Og det er ikke nødvendig å bestille en kasse, mange av produktene deres er på det vanlige bestillingsutvalget og da kan du bestille en og en flaske.. (I tillegg er en del av dem i det vanlige utvalget.)

Kanskje leverandør er et bedre ord? Tror nok du skjønte hva jeg mente. Uansett har de (leverandøren) et sentrallager i Bergen alt går gjennom, så det hjelper ikke at mitt lokale pol ligger en kort kjøretur fra Haandbryggeriets lokaler i Drammen.

 

Så vidt jeg kjenner til har polets leverandører mulighet til å sette nedre begrensninger for produkter som ligger i bestillingsutvalget. En kasse inneholder 12 øl og var det jeg måtte bestille sist gang jeg prøvde å få tak i noe utenfor hovedstortementet til Haandbryggeriet.

Endret av gultr
Lenke til kommentar

De hadde en gang i verden en surøl-type som heter Haandbakk. Den tror jeg ikke polet har inne, men de har den bl.a. på Henriks Øl og Vinstue i Bergen. Jeg smakte den i fjor sommer, så det er vel ikke en ny variant.

 

Jeg ser ellers at de har et par nye, spennende øl på gang. Bl.a. et gravøl (Farewell Ale/Valhalla), og jeg ser på infoen at denne er brygget på deres ville gjær. Så det kan hende det var den Nikkayoichi smakte... Smakte forøvrig nettopp på Akevitt-porteren deres. Må innrømme at det ikke helt var min greie.

De fire typene som jeg smakte var HB - krekling, HB - handbic, HB - Menno og Jens og HB - Farewell.

Av disse så var det altså Handbic, som var deres svar på lambic. Må ikke forveksles med verken Haanbakk eller Farewell.

Lenke til kommentar

De fire typene som jeg smakte var HB - krekling, HB - handbic, HB - Menno og Jens og HB - Farewell.

Jeg smakte også disse under en ølsmaking men fant nok på ingen måte noen ny favoritt den kvelden. Mer interessant var at jeg også fikk meg en liten sup av Innis & Gunn sin "Rum Cask" variant. Dessverre var dette litt sent ut i ølrekka så fikk nok ikke gjort meg opp noen skikkelig mening om denne. Men førsteintrykket mitt var at den tippet mer mot det syrlige enn deres vanlige søte oak cask variant.

Lenke til kommentar

 

Takk for info! Får forsøke å få tak i gravølet deres. Dessverre er hele opplegget med pol-importøren Haandbryggeriet har valgt helt på trynet. Nesten ingen av deres produkter er å finne på polet og ønsker du å bestille noe må du bestille en kasse om gangen.

 

Smakte faktisk Akevitt-porteren i helgen. Mitt eksemplar var fra en batch brygget for mer enn ett år siden. Siden jeg kjøpte den har jeg dessuten lagret den i en kjeller (~12 grader). Dette er et øl du tar store slurker av og koser deg med leeenge. Kunne tydelig kjenne smaken av Akevitt i ettersmaken, noe som var spennende. Skal definitivt sikre meg flere eksemplarer av denne.

 

Hmm ja. Jeg ser at NikkaYoichi har svart lengre ned, men jeg velger å svare litt til. Selv kunne jeg tenkt meg å prøve farewell-alen. Siden jeg allikevel driver og tester forskjellig. Jeg pleier å bestille via polets nettsider, da det ikke er noe form for vinmonopol i et par timers omegn her-omkring. Jeg tror det var denne akevitt-smaken jeg ikke helt satt pris på. Jeg tok en slurk, smakte og svelgte, og ristet litt etterpå. Typisk sånn risting jeg kommer med når jeg ikke helt liker brennevinet jeg drikker. Men ja, det er sikkert god snadder for de som vet å verdsette akevitten.

 

De fire typene som jeg smakte var HB - krekling, HB - handbic, HB - Menno og Jens og HB - Farewell.

Av disse så var det altså Handbic, som var deres svar på lambic. Må ikke forveksles med verken Haanbakk eller Farewell.

 

ah! Da er jeg med. Jeg ser at den eneste av de øltypene som har ramlet på nettsiden til HB er Farewell. Krekling-øl, sier du? Blir det en slags variant av det belgiske kirsebærølet, eller er det nærmere det skotske ølet basert på "elderberries"? Handbic kan være spennende. Må si at ganen min enda er litt for sart til helt å sette pris på lambic øl, men det er vel en treningssak. Den der Menno og Jens, hva er det den har med seg som er så spesielt?

 

Jeg så du nevnte at Belgia er selve ølparadiset. Jeg har faktisk liggende et jobbtilbud fra Belgia, så det kan hende at jeg kommer tidligere til paradis enn planlagt ;)

Lenke til kommentar

Takk for et utfyllende svar om rekkefølge og lignende når det kommer til øl-smaking, Nikka. Jeg skal prøve å ha det i bakhodet neste gang jeg er på Baran eller Henriks.

 

Angående Kilkenny så synes jeg den er grei, men den gir meg ikke noe særlig. Og angående Goose Island IPA så var det en grei IPA, men ikke noe særegent.

 

Men hvis jeg skal plukke meg med en IPA fra Haandbryggeriet, ville dere tatt den "vanlige" IPA'en eller dobbel dose?

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

 

Men hvis jeg skal plukke meg med en IPA fra Haandbryggeriet, ville dere tatt den "vanlige" IPA'en eller dobbel dose?

 

Det spørs jo hvor glad du er i humlesmaken. Selv tar jeg dobbel dose, men så er jeg jo en hund etter bittert øl, da. Jeg har ikke drukket HB sin IPA på lang tid, så jeg er ikke helt sikker, men jeg mener at den virket noe tam både i forhold til "sprudling" og bitterhet. Dobbel Dose var mer min ting, liksom.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...