Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Nettverk 1000Mbit


Anbefalte innlegg

Jeg eier og driver et firma og planlegger et nytt nettverk på nyåret. Da jeg ser at det er kommet endel 1000 mbit kort har jeg noen spørsmål jeg håper å få svar på:

 

1, Er det andre ting en nettverkskort, switch og kabel som skal til for å få denne hastigheten?

 

2, Trenger jeg en spesiel kabel, hva bør jeg bruke?

 

3, Noe annet jeg må ta hensyn til, huske på (kabellengde, koblinger, plugger etc) ?

 

4, Foruten 5-6 maskiner så skal det tilkobles en fargelaser og en storformat plotter. Disse to er 10/100 mbit. Vil disse kunne dra ned hastigheten på øvrig utstyr. (Maskinene skal få 1000 mbit kort)?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Høres tøft ut med 1Gbit/s LAN, men jeg ser ikke helt poenget med det. Det er jo raskt nok i massevis med 100Mbit/s for de aller fleste formål. (Hastigheten på harddiskene vil jo uansett begrense hastigheten på filoverføring ol. til langt under 1Gbit/s.)

 

Siden du først skal legge opp nettverk, kan det være greit å legge kabler som klarer 1Gbit/s, men switch og nettkort koster nok mer en det smaker nå. Det ville jeg ventet med til jeg får behov for 1Gbit/s.

 

Kanskje du har noen bruksområder for dette nettet jeg ikke har skjønt? Tunge programmer som arbeider sammen på flere maskiner eller kontinuerlig backup av harddisker til server?

Lenke til kommentar

Regnet med at det ville komme spørsmål om hva jeg skal med dette, men det behovet er det vel opp til oss å definere? :wink:

Jeg driver et reklamebyrå og har temmelig store filer som flyttes rundt, sendes kunder, plottere etc.

Det er ikke vesentlig dyrere med switch/kort med 1000 mbit (5-7000, i differanse noe som er uvesenlig i denne sammenheng), kabel vet jeg ikke enda.

 

Noen som kan svare på overstående spørsmål ? På forhånd takk :smile:

Lenke til kommentar

Har ikke sett prislisten akkurat, men tror ikke prisforskjellen på kablene er merkbar i ditt tilfelle. (Kanskje rundt 10 kr ekstra per meter?)

 

Når det gjelder flytting av store filer tipper jeg du reduserer tiden på å flytte 1GByte fra 1,5 minutt, til 20 sek ved oppgradering fra 100 til 1000 Mbit/s.

 

8 sek er kun teoretisk, 20 sek er mer realistisk pga. harddisker selv om de er knallraske.

Lenke til kommentar

Teoretisk sett vil ikke hastiheten bli noe lavere hvis det bare er et fåtall enheter på 10/100 på en 100/1000 Switch. kun på den enheten som kommuniserer med 10/100 enheten.

 

Jeg tar ugangspungt i at filene som skal overføres ligger på en sentral server, og da bør denne serveren være en nyere type med 64bit/66MHZ eller 64Bit/133Mhz kortmuligheter og SCSI 320 raid. da vil du oppnå max ytelse.. men så er det å se på hva dere er villig til å betale.

 

Når det gjelder nettverkskabler, så anbefaler jeg å ta kontakt med enten Bravida Buissness eller Simens Buisness Solutions og få de til å montere, pga. av at i disse hastighetene er signalene veldig følsomme ovenfor støy. 1Gbits Cat 5e har ikke anbefalt lengde på mere enn 100m vis jeg ikke husker helt feil (cat 6/7 er anbefalt). På lengre avstander anbefaler jeg fiber. men utstyret er dyrere, men mindre følsomt ovenfor støy.

Lenke til kommentar

Priser:

Jeg så litt på priser hos komplett og prisene på 1000mbps kort varierer fra det billigste på 595 til 7115kr. (det siste er fiber)

 

SMC Kort EZ Card 1000 PCI 32/64-bit

Nettverk Full Duplex RJ-45 er et helt ok kort til ca. 1300kr

 

Intel Kort Pro 1000Mbps PCI PWLA8390T

Nettverk Retail (Kobber) er også et helt kurrant kort for Workstation til en pris av ca. 1,100 kr.

 

Intel Kort Pro 1000Mbps PCI PWLA8490MT

(Server Adapter) (Kobber), Retail er beregnet for servere og er litt dyrere, ca. 1500kr.

 

Jeg ville anbefalt Intelkortene, for intel er et godt merke. De andre er såkalte "Billigmerker"

Hvis det er en server med mange store filer som blir hentet mye fra, kan du virdere to nettverkskort og trunking på maskinen. Da skal du "Teoretisk" settt doble båndbredden til den maskinen.

Lenke til kommentar

Jeg så etter Cat6 kabler for å finne prisen, men det nermeste jeg kom var cat7. Og du finner de på denne siden: http://web.compo-data.no/cgi-bin/NO2.store...atalog/2172?u=1 (Håper ingen tro at jeg reklamerer for noen av disse butikkene, prøver bare å hjelpe)

 

http://www.globaltec.com/catext100.html

 

http://www.lappcable.com/products/data_cab..._600_300mhz.htm

 

(Edit: fant noen linker som forklarer hva en cat7 kabel er...)

_________________

Nothing is Fun before It gets Difficult!

 

[ Denne Melding var redigert av: Red Dog på 2002-10-30 18:22 ]

Lenke til kommentar

Takk for meget utfyllende tilbakemeldinger. Tror nok vi går for 1gb da er vi skalert for noen år fremover.

 

Vedr. filserver så er jeg ikke i havn med denne enda, men det blir en scsi løsning. Antar at vi går for en raid løsning hvor hovedisken speiles til en backupdisk. Noen synspunkter på det ?

Lenke til kommentar

Kjøre x antall IDE/SCSI disker i RAID 1 er vel ikke å forakte.

 

Men vil også anbefale deg en NAS/SAN løsning, hvis dere har behov for stor lagringsplass.

NAS (network attached storage) er vel det du først kan se etter. For det først fordi SAN krever en egen lisens, dyrt, er avhengi av høyhastighet og rever mye av diskene.

NAS er en boks du kobler til nettverket, og som har en oppgave - fillagring. Bruker normalt styringsprogramvare, dvs. lett å drifte.

 

Quantum SnapServer 1000/2200/4100/12000 tilbyr deg lagringsplass fra 40-960GB, i prisklassen 6000-159000Kr.

 

Hvis dette faller av interesse kan du kontakte StoreWell Norge AS på telefon 23178200

www.storewell.com

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-10-30 20:19, skrev Red Dog:

Problemet med disse er at de er ikke beregnet for høyhastighets lagring, og ingen av de, med untak 960GB utgaven til 159000 er utstyrt med GB lan. Da er det bedre med et system som du kan designe selv, for å få bedre ytelse



 

Hvor får du dette fra? SnapServer kan du designe, oppgradere og forbedre slik du ønsker det selv.

 

Mener du at du får bedre ytelse med et "hjemmelaget" RAID system, enn men f.eks. SnapServer eller RaidTec?

 

Ville også tro at du kan utforme hastighet etter eget ønske.

 

Du kan stappe boksen full med de varmeste SCSI diskene hvis du ønsker det. RaidTec V12 - som støtter 12 SCSI disker koster ca. 60-70000kr.

Akkurat som små skuffer du bare drar ut hvis du skal oppgradere o.l

Med RaidTec sine løsninger kan du velge den og den SCSI etter behovet for fart og ytelse.

Lenke til kommentar

Hei TheMatrix,

 

Ser ut til at du har fått ett tilstrekkelig svar på det du lurer på her, men kan prøve å svare og oppsummere litt for deg:

 

1:

Som i ett hvilket som helst nettverk hvor man har flere enn 2 PCer må man operere med flere enheter, altså en switch i dette tilfellet. For å maksimalt utnytte hastigheten på 1 Gbps bruker man en switch som enten er en ren gigabit enhet, eller en standard 10/100Mbps switch med gigabit modul. Flere og flere produsenter kommer nå på markedet med rene gigabit switcher, noe som før har vært en dyrbar affære.

 

2:

Du trenger ingen spesiell kabel. Myten rundt kategori 6, enhanced kategori 5 osv. er dessverre feil, slik at det kreves ingen spesiell kabel for å kjøre gigabit. Standard kategori 5 TP kabel er mer en nok for gigabit overføring.

 

3:

Ved bruk av TP kabel (som jeg regner med du tenker på) så begrenser du lengden til 100meter. Hvis du må ha mer enn 100 meter må du over på en fiberløsning. Du kan bruke 62.5u multimode fiberkabel på 1000BASE-SX opptil 275 meter, du kan bruke 1000BASE-LX 50u Multimode opptil 550 meter og 1000BASE-LX 9u singlemode opptil 5000 meter. Utover dette på du over på GBIC som støtter opptil 10 mil. Når det gjelder TP kabel kan jeg minne om at det lønner seg med STP/FTP kabel som da er en skjermet TP kabel, dette hvis du skal opp i lengder over 50 meter, men er ikke noe krav.

 

4:

Hvis man har 10/100 enheter i ett 1000Mbps nettverk må man passe på å ha en 10/100 port ledig ett sted. Man kan ikke plugge 10Mbps og 100Mbps enheter inn i en 1000Mbps port. Disse tre hastighetene baseres på tre forskjellige nettverksstandarder og er ikke kompatible med hverandre. Man får som nevnt tidligere her switcher som er både 10/100/1000Mbps, men også mange er bare 100/1000 og 1000. Så være nøye med å definere hvor mange enheter du har av 10 og 100Mbps og dimensjoner utstyret ditt deretter.

 

Jeg håper dette var noe avklarende for deg og at vi fikk løst noe. Ønsker deg lykke til med nettverk og ha en riktig fortreffelig dag videre!

 

Med vennlig hilsen

Andreas Skotner

Produktspesialist, nettverk

Komplett.no Salg

Lenke til kommentar

jeg har fått høre att vis du skal klare maks 1000mbit på ett nettverks kort bør det vær av 64 bit arkitektur og cat5 er faktisk testa for 1,7 gbit så dette skulle holde i masse vis men du må huske ett par ting, denne kan man ikke trekke lengre en ca 100m vis du ikke har en forsterker som kan forsterke signalet (switch. hub. repeater) så er det teoretisk mulig å strekke denne kabelen 400 m til sammen men du må ta og tenke på ett slingrings moment på ca 25%. konklusjon er det mye maskiner (store industri maskiner som gennerer elekro magnetisk støy og du skal ha disse kablene relativt langt fra serverene bør du satse på fiber i alle fall mellom serverne og til klienten som er tilkoplet en switch eller lignende men mellom klientene trenger du egentlig bare kobber men ikke glem tommelfinger regelen på grunn av impedanse (motstand i kabel) kan man ikke strekke den så fryktelig langt. men jeg så på spekifikasjonene på ett gigabit kort der stod det også den hadde mindre belastning på cpu dette er jo ett stort pluss

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...