Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hvor mye skal man legge i stereo?


Anbefalte innlegg

Da nærmer det seg første bil kjøpet og i den anledning lurte jeg på hvor mye man må regne med og legge i annlegget?

Har tenkt og kjøpe en 406...

 

Har tenkt på om 10-12 000 er nok, alt skal jo byttes ut?

Hadde vært fint med noen tips siden jeg er ganske (eller helt) blank på dette feltet.

 

Jeg vill ikke ha en stor enorm bass kasse. Jeg vill ha god lyd. Ikke sånn ungdomms jalla shit.

Det er metal det skal bli spilt på annlegget hvis det har noe å si?

 

Edit: Jeg har 1 krav til selve spilleren og det er at den skal ha aux-in sånn at jeg kan koble til mp3 spilleren...

Endret av thomas ll
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg må si meg uenig.

 

Kan være minst like mye støy i ei stue (f.eks. biler som kjører forbi, vifteanlegg, osv osv osv)

 

Man bruker så mye man føler man har råd (+ gjerne litt til :-P)

 

For 10-12000 er man iallefall på god vei til et komplett Infinity Kappa-anlegg i bilen.

 

Med frontsett, baksett, 12" kappa perfect sub, 2 forsterkere, kabling, osv osv osv, så havnet vel mitt på ca 15000 + headunit (men har egentlig ikke headunit, bruker en fastmontert carputer med touchscreen på dashbordet).

 

Infinity Kappa-serien skal ihvertfall være meget godt egnet til metal (og mye annet også). Ville muligens anbefalt deg 10" i serien i stedet for 12", men det er smak og behag.

Lenke til kommentar

Tror du vil bli ganske fornøyd hvis du har anlegg til en 25000kr.

 

Har selv anlegg til 15000kr i min A3. Fortsatt ikke nok. Syns jeg da.

 

Når jeg sier 25000kr mener jeg inkludert demping, kabler osv.

 

Men har selvfølgelig litt å gjøre med dine krav og smak å gjøre.

 

Enig med kskjon. Infinity passer veldig fint til metal/rock/pop/jazz/klassisk osv. Siden du hører på metal vil det nok også si at du sikkert har høyere krav til lydbildet.

 

Hadde du hørt på rap/trance osv, hadde det holdt med et anlegg til et par tusen.

 

Invester i et godt Frontsett iallefall. Infinity Perfect serien er fin.

Endret av Rs125
Lenke til kommentar

Det finnes ikke noe fasit svar til hva man burde legge i anlegget. Noen er fornøyd med anlegg i 3-4000 kr klassen, sub+forsterker. Andre leter etter perfeksjon og kjøper 10000 kr frontsett.

 

Jeg ser at du ikke bryr deg så mye om bass og slikt, og skal ha fin lyd i bilen. Det jeg anbefaler deg å gjøre er å se hvor mye penger du har å bruke, og hvor mye du klarer å spare de neste månedene. Jeg skal ikke gi deg råd om å kjøpe de dyreste høytalerene der ute, men..

 

Det viktigste i anlegget ditt blir spilleren. Her synes jeg du skal bruke en god del av pengene dine. 3-4000kr. Alpine spillere er gode, og det samme er Pioneer spillerene også.

 

Nest viktigste er frontsettet du skal ha i bilen. Finn størrelsen på høytalerene, og gå ut fra det. Morel og Focal lager bra høytalere og du skulle finne noe i en hver prisklasse der. Jeg ville brukt ca 3000kr på noen gode høytalere framme.

 

Har du ikke råd til mere etter dette, er det bare og begynne med sparingen. Frontsette kan du ha på spilleren fram til du får råd til forsterker til disse. Etter dette kan du spare til sub og forsterker til sub. Siden du ikke har som mål å høres over hele nabolaget kan du kjøpe for eksempel en 12 tommer elller to 10 tommere. Det trøkker bra nok når du vil det skal trøkke, og spiller rolig nok når du bare koser det med musikken.

Lenke til kommentar

Det trenger ikke spille i stykker tromme hinnene fordi den skal ikke spilles så jævlig høyt, men det skal jo kunne spille med litt volum også.

Men det er mer viktig at du kjenner trøkke selv på lavt volum.

 

Jeg er ingen lyd fanatiker men jeg liker at det er kvalitet, blir feil og kjøpe stereo også sitte og irritere seg over at det høres ut som plastik...

Men hvis man legger 15 000 i et annleg (med spiller) for du noe som duger da?

Lenke til kommentar

Infinity Kappa 65.7CS frontsett 2595kr hos bilradiospesialisten

Alpine CDA-9853R headunit 3695kr hos dynabel

dynaBel BF1702 forsterker1998kr hos dynabel

Infinity Kappa Perfect 10.1 sub 1990kr hos bilradiospesialisten

dynaBel BF4501 2998kr hos dynabel

 

dette blir da 13276kr, og så kommer kabling, monteringsmateriell o.l. i tillegg. Kan nesten garantere at det er et oppsett du vil bli fornøyd med (hadde jeg kjent deg personlig og visst nøyaktig hva slags lydbilde du liker, så kunne jeg sagt det helt sikkert :-))

Lenke til kommentar

personlig så har jeg dette anlegget i 3'ern min:

 

Rockford:

1x Power T10001BD mono forsterker 5990,-*

1x Power T8002 2ch forsterker 6590,-

2x Power T112D4 subwoofer 2990,-*

1x Power P162S 6 1/2" kompo 1590,-

1x Power P1692S 6x9 kompo sett 2595,-

1x Power CPCD10 1F kondensator 1295,-

Sony:

1x MEX-1GP speller 3690,-

 

*pakkeløsning, kr 9995,-

 

totalt koster dette: 25755,- hos www.bilradiospes.no

 

speller sinsykt bra, ikke for mye bass men nok diskant til å fylle opp bassen.. personlig hører jeg på alt fra hard rockmetall til trance osv..

Lenke til kommentar
Hadde dere giddi og lagt med linker sånn at jeg kan se på det selv?

Og hvor lang tid tar det og montere et sånnt annleg, og er det vanskelig?

Hvor mye går det med til kabler? Burde men ikke legge noen kroner i dette også?

6590133[/snapback]

 

Det er ikke nødvendigvis hvor mye du legger i anlegget prismessig, som har noe å si, men hvordan du anvender pengene du har til rådighet.

 

For 10-12.000,- kan du absolutt få noe svært dugendes, men ikke vær fristet til å gå for så mange produkter som mulig.

 

Det er alt for lett å få noe som ikke gjør en god jobb, samtidig kan du finne noen virkelige gullkorn.

 

Bl.a finnes det noen få importører som tilbyr produkter til svært fin pris ved lagerryddinger etc. Vi har bl.a lagerrydding nå, og har et par virkelig kjempe gode kjøp på high-end utstyr for dem som tør å prøve noe nytt.

 

mvh

 

Glenn

Lenke til kommentar

jeg sier meg helt enig med mr sq :D for den prisen burde du få noe bra. Head unit til rundt 3-4tusen kr er det viktigste da den skal være selve hjerte i systemet. Selv foretrekker jeg Pioneer ellers er jo Alpine en bra alternativ. Rundt den prisen for du spillere med 2 og 3 veis delefilter som du kan bruke til å bygge videre på.

 

frontsett til rundt 2-4tusen er neste alternativ og anbefaler deg å burdere Morel -selv om andre merker også kan være aktuel. 2 veis eller 3 veis. litt avhengi av hvor mye du kan bygge selv.... Hvordan det er med plass i en 406 vet jeg ikke men enkleste er om du kan ha en 4" oppe i dashen med diskantene i A stolpen og suplerer med en mellombass i dørane og alt koblet inn på sin respektiv passiv delefilter (som følger med frontsettet)

 

En god kvalitets forsterker til over 3tusen kr enten en 2 kanaler eller en 4 kanaler slik at du bruker 2 av kanalene til frontsettet og de 2 andre brokobler du til å brukes på en subb løsning. Ideelt er en 2 kanaler på over 50watt av kvalitet og en dedikert 2 kanaler eller mono til subben. Om du kjøper en 4 kanler så kan du brukoble 2 og 2 til frontsettet seinere når du kjøper en separert amp til subben eller bruker du 2 kanler til mellomtone og de 2 andre til mellombassen -den krever mer effekt enn mellomtone/diskant- og kobler med hjelp av innebygd delefiltren i spilleren slik at du kører et aktiv deling med bedre kontrol og mer effekt. som sagt du kan bygge og forbedre anlegget når du velger riktige komponeter fra starten av...

 

Subben kan være 10" eller 12". Kassen kan du bygge det selv eller få noen andre til å lage den for deg og som regel det følger med anbefalte kasse størrelser som passer den bassen du kjøper. Her er det mange ok alternativer. Om du skal ha 1 eller 2 er litt avhengi på hvor mye du har igjen av penger, kjøp heller en element først og lag en kasse der det er plass til 2 så når du har spart litt penger kan du kjøpe element nr 2 og sette den i kassen ....

 

Alfa/omega er monteringen -uansett hva du kjøper av utstyr- særlig frontsettet krever litt omtanke og planleging. Anbefaler deg å se en del gjennom forkjellige biler og hvordan ting er montert. Det finnes mange prosjekter her i forumet.

 

Satts på få men kvalitets komponenter, da metal musikk har mye, mye dynamikk og krever høyttaler som ikke endrer sin karakterisktik når de får en del effekt og blir varme. Har selv Morel i bilen og er ikke veldig "begeistret" for metal men når jeg var en tur innom rudskogen hørte vi på en del forkjellige og for en mengde med informasjon var i den musikken, det var faktisk ganske heftig og moro å høre på slik, desverre de fleste hører ikke hvor bra disse opptakene er... en annen gruppe jeg liker å høre er system of down og rammstein da de har mye kompleks og krevende opptak med plenti dynamikk. -liker selv mest trance men den har noe "flatere" dynamikk og er mindre komplekse- om du har et anlegg som spiller bra på metal så vil det garantert spille bra på andre typer musikk også, siden tromisene har ekte slag instrumenter (og ikke synth. generet bass) som krever kvalitets gjengivelse.

 

Dynamikk krever en kvalitets forsterker som ikke nødvendigvis har mange watt men heller mye strøm reserver, så ikke se deg blind på watt oppgivelse. heller en 50watter med solid strømsforsyning og kjøleribber av velkjent merke enn en tusen watter fra qxl... og med separerte forsterkere til frontsett og subb vil det i praksis gi deg mer headroom som igjen bettyr mer dynamikk og strøm reserver til krevende musikk.

 

ellers kan du prøve å kjøpe brukt da mye bra utstyr blir solgt for mindre enn nytt self... eller som Glenn nevnte lagerryddinger og slik eller tilbud i diverse firmar.

 

kabler og slik kan også du få tilbud som regel når du kjøper nytt, og sist men ikke minst: sorg for å ha bra med strøm i bilen! høyere spenning enn 14 volt (feks 14,3v) gir deg på de fleste forsterkere mer effekt og mindre anstrengelse for forsterkeren=større headroom=mer dynamikk! ;) seinere når du får mer råd så kan du tenke p demping og finpusse monteringen.

 

Ta en titt på Morel sine produkter og finn en frontsett som faktisk blir bedre ettersom du oppgraderer forsterker og headunit... og jeg snakker av erfaring :)

 

ellers lykke til med valget!

Endret av pndjo
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det kommer an på hvor kravstor du er.

Når du har kommet litt opp i pris er milimeterne dyre.

Total pris 1600 kr; Kjøpte billig Sony modell på Siba (899kr) og koblet den til Biltema Competition med silkedome og eksternt delefiler (gått ut - 500 kr HALVPRIS). Montert i MDF i døra låter det ganske bra. Brukte orginal kabling.

Går du litt opp på kvalitet koster 2 høytalere og spiller 5000 kr.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...