Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

85 kroner er ikke fornuftig for en liter med eplejus. Spesielt ikke når du får det samme for under ti kroner. Faen til jåleri.

 

Ja jeg kjøper dyre kaffemaskiner osv osv. Men det er fordi jeg syns det er fornuftige investeringer, som gjør at jeg faktisk kan lage noe selv, framfor å kjøpe det av andre. Samtidig lærer jeg meg et nytt fag, og kjøper et verktøy som er såpass solid at det vil vare livet ut, med riktig vedlikehold. Jeg investerer ikke dyre kroner, bare fordi jeg liker å kaste bort penger.

 

Nå som høsten nærmer seg og norske epler kommer i butikkene. Du kan jo kjøpe deg en jusmaskin og lage en liter eplejus, så ser du hvor mye det kommer på. Det blir ikke under 10kr, det kan jeg love deg.

 

Den jusen du kjøper på Rema er tilsvarende frysetørret kaffe av billigste sort.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så ifølge din logikk blir det dyrere jo mindre mellomledd det er i vareflyten? Den må du lenger ut på landet med.

 

Hun sier vel egentlig ikke noe om antall mellomledd, bare at fokuset ligger i at pengene går dit de hører hjemme. Men det sier seg vel at dess flere parter som er innvolverte dess mindre del av kaka er igjen til slutt?

Endret av dePt
Lenke til kommentar

Nei, det blir like dyrt i mange tilfeller, men CoE som man kjøper på auksjon og lignende blir fort dyrt for oss og for kundene. Greien er jo ikke at vi betaler direkte til bonden for å spare penger, vi gjør det for å gjennomføre en rettferdig handel, så prisen per sekk/lot er det samme, det bare fordeles ikke gjennom kjempemange ledd. De går rett til bonden/kooperativet som har dyrket den.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nå som høsten nærmer seg og norske epler kommer i butikkene. Du kan jo kjøpe deg en jusmaskin og lage en liter eplejus, så ser du hvor mye det kommer på. Det blir ikke under 10kr, det kan jeg love deg. Den jusen du kjøper på Rema er tilsvarende frysetørret kaffe av billigste sort.

Nå vet jeg ikke med eplejuice, men Rema har flere varianter. En av mine favoritter er premium-varianten med fruktkjøtt av den merket Rema1000. Den er ikke fra konsentrat som de billige variantene, men koster likevel bare ~25 kr for 1,5 liter.

 

Norge er et spesielt land. Arbeidskraften er usedvanlig dyr. Det gjør at appelsinbonden i Spania neppe blir betalt særlig store andeler av utsalgsprisen. Det meste går til butikken og tidligere mellomledd. Prisen på arbeidskraft forklarer også mye av prisforskjellen mellom Rema og Stockfleths. Sistnevnte bruker åpenbart mye mer arbeidskraft per solgte liter. Da snakker jeg ikke bare om personen i kassa, men også renhold, areal (som igjen har kostet dyr arbeidskraft å bygge) osv.

 

Det handler neppe om store kvalitetsforskjellen i dette tilfellet. Jeg blir ikke forundret om 85 kr/l juicen er å finne igjen under et annet merkenavn i en vanlig butikk til under 1/3 av prisen. Det hele koker vel ned til om man vil sitte hjemme eller på café og om man er villig til å betale for den atmosfæren, lokasjonen og servicen caféen gir.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når det snakkes om jus til 10kr literen, så er det dette konsentrat-skvipet. For all del, jeg drikker det jeg også, men jeg smaker også forskjell på den jusen og deluxe-jus fra Sogn eller Hardanger. Vesentlig forskjell. Det er en grunn til at enkelte restauranter skilter med fancypants jus-pakker som alternativ til vinpakker. Jusen er gjerne ikke like kompleks som vin, men det er sødme, syrlighet og undertoner der også. Noen juser ville kræsjet med en rett, andre løfter den opp.

 

Igjen, jeg ser heller ikke problemet med å betale litt ekstra for godt håndtverk. Om alle skulle mulket over at et produkt koster mer enn billigste alternativ i butikken, så ender vi opp med hyller fulle av First price-drit som smaker av absolutt minimum.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Nei, det blir like dyrt i mange tilfeller, men CoE som man kjøper på auksjon og lignende blir fort dyrt for oss og for kundene. Greien er jo ikke at vi betaler direkte til bonden for å spare penger, vi gjør det for å gjennomføre en rettferdig handel, så prisen per sekk/lot er det samme, det bare fordeles ikke gjennom kjempemange ledd. De går rett til bonden/kooperativet som har dyrket den.

Prisen er ikke helt det samme. På siste CoE-auksjon (Mexico for noen dager siden) var gjennomsnittsprisen for ett pund kaffe 8,48 $. Til sammenligning er prisen på råvarebørsen ca. 1,76 $.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...