Gå til innhold

Hvordan kan et 12V bilbatteri være farlig?


Anbefalte innlegg

Jeg skal til og med greie å få 12V AC/DC til å gjøre skikkelig vondt om jeg kobler det til på rett plass og sørger for god kontakt.

 

Regner med at det er ingen som frivillig vil slikke på ledninger koblet til et bilbatteri.

På rett plass er nok stikkordene her. Hvis du fester den ene elektroden i tannreguleringa, og den andre opp i dalstrøka bakenfor, da vil jeg påstå at det ikke bare vil gjøre skikkelig vondt, men at livet kan være truet. Vanligvis er det huden på fingrene som utgjør den overveiende delen av resistansen. Selv våt hud er en bra isolator i forhold til vevet innafor, som leder strømmen ganske godt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det igjen avhenger av type last og frekvens.

Snakker vi resistiv last og lav frekvens blir den elektrisske belastningen ganske lik mens øker vi frekevnsen endrer bildet seg dramatisk.

Har man med spoler og gjøre er forskjellen markant selv ved lav frekvens på AC mens forskjellen øker enda mere ved frekvensøkning.

 

Resistiv last er vel matematisk definert som frekvensuavhengig, mens (absoluttverdien av) impedansen (en slags resistans) øker proporsjonalt med frekvensen for en spole (induktans), og omvendt proporsjonalt for en kondensator (kapasitans).

 

Nå finnes det riktignok få ting som faktisk er rene resistanser/impedanser/kapasitanser.

Lenke til kommentar

Som mange nevner er 12V i utgangspunktet for lav spenning til å utgjøre risiko pga. overgangmotstanden til huden, og motstanden i menneskekroppen. Men kan i spesielle tilfeller merkes, som når man er våt.

Dog skal man ta den maksimalt tillatte berøringsspenningen på 50V med en klype salt. Er man uheldig nok, kan man få alvorlige indre skader som følge av varmeutvikling. Dog er dette ikke under normale forhold.

 

Snakker vi om 400V fra hånd til hånd der den ene hånden er jordet, trenger jeg ikke et sekund engang for å kjenne betydelig ubehag i håndledd som følge av varmeutvikling.

Lenke til kommentar

Selvfølgelig finnes det unntak på 50V "regelen"

På jobb har vi ovner som smelter silisium, "varmeelementene" bruker 50V og ca 1800A, Er strengt forbudt å jobbe under ovnen (der hvor kablene og kontaktplatene er) når den går uten å har AUS kurs og utstyr, selv om at det er temmelig sikkert (med unntak).

 

Funfact, istedenfor å ha tykke kabler så er det vannkjøling på kablene :D

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...