Gå til innhold

Jeg skal lage viftestyring, og trenger hjelp


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En liten (stor?) feil på skjemaet. Enten så må vifta bytte plass med transistoren eller så bytter du til PNP transistorer.

 

Jeg ville også senket resistansen i motstanden til basen til 100ohm. Et annet forslag er å koble en kondensator mellom bein 2 (midtre) på potensiometeret og +12 hvis du bruker NPN eller jord hvis du bruker PNP. Gjør du dette vil du få en boost på spenningen med en gang du slår på slik at viftene lettere starter hvis du har innstilt de på en lav hastighet.

 

space

Endret av space
Lenke til kommentar

Jeg har en innvending. Siden du bruker et potmeter til å stille basespenningen vil det bli en del dødgang på potmeteret. 0v til ~0,7v går vifta ikke rundt. Fra 0,7v og opp når transistoren fort 100%, og vifta går 100%. Så du har bare ca. 20% (omtrent) av potmeteret du kan aktivt bruke til å regulere farten med.

 

Jeg antar at du bruker TINA? Det ser ihvertfall slik ut. Der kan du simulere kretsen, med potmeteret som variabel. Prøv det, og se hva som skjer!

 

Jeg prøvde å lage en slik krets for en stund siden, og brukte TINA for å simulere.

Lenke til kommentar

Pot-meteret justerer fra 0-12 v (dersom vi utelukker inngangsrestistansen og formotstanden). Egentlig trenger du bare å regulere mellom si 0,5v og opp til 3 volt, for å dekke hele spekteret fra 0% til 100%.

 

Dette gjøres ved å legge til noen resistorer over og under potmeteret. :)

Lenke til kommentar

Både NPN og PNP kan brukes i dette tilfellet uansett vifteplassering.

Men på tegningen du skisserer vil han ikke kunne få mer enn 11,3v dersom har 12v inn :) Med tidligerer tegning vil det være Uce-sat som bestemmer maksimalspenningen, og jeg vil tro du klarer rundt en 0,2v der :)

 

Dessuten er det enklerere å referere til jord, som fast potensiale enn polen på vifta hvis potensiale vil variere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...