Gå til innhold

El. kondensatorene er "blåst" på HK


Anbefalte innlegg

Må først si at jeg gir "support" for kjente som sliter med småproblemer på sin PC. Er ikke en guru egentlig på alt, men klarer å løse de fleste sakene på software siden.

 

Nå har jeg fått en forespørsel om hjelp på en PC med sære symptomer, DVD skuffa åpnet og lukket seg helt vilkårlig, (tegn på ustabil strømforsyning, PSU'en) greit tenkte jeg, se på saken.

 

Åpner maskinen og ser at 4 stk. kondensatorer er "blåst" på HK, all syre har lekket ut og tørket.

 

Nå er dette den første maskinen jeg bytter kondensatorer på men kjenner to tilfeller før dette som er fikset med å bytte de defekte kondensatorene, ellers hadde jeg avskrevet denne "problemmaskinen" som defekt hovedkort, kjøp ny maskin.

 

Problem kondensatoren som er gjengangeren her er 6.3V 3300mF. Jeg bytter de defekte kon. med samme 105 grader toleranse men høyere volt toleranse på 3300mF. Elfa har ikke kondensatorer med lavere spennings toleranse enn 16Volt på 3300mF. Men da flesker de på seg 3 mm. i bredden som ikke passer på HK, må moddes.

 

Kikket litt på mitt eldre ASUS HK som ligger på hylla ennå, der er det 8 stk av disse kondensatorene på 6,3 Volt og 3300mF. :hmm:

 

Kom med innspill her. Anyone at all. Det sitter mange der ute med defekte HK som lett kan repareres med en VARM loddebolt (Quick an dirty) og litt innsikt i lodding. Loddelisse er kjekt å ha for tinnuttrekk.

 

C Y Later :cool:

 

Poster en update om hvordan det går om noen gidder lese denne posten.

 

:wow:

 

Det er her snakk om strømforsyningen på HK, og såvidt meg bekjent finnes det noen TRIAC/DIAC på noen få kort som er uberøret. Denne kretsen rundt CPU'en renser spenningen yterligere PSU'en, Men Nå! Er det natt for oss eldre logger av for nå.

 

Takker "gamleerik's" for interrese, la det bli flere interreserte.

 

GARDNR :wow: nei nei :cool:

Endret av GARDNR
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kjipe når ting ryker på kretskort er jo at flere ting som regel ryker samtidig, og det er ting man ikke kan se med det blotte øyet. Det å drive feilsøking på et ødelagt hovedkort er nok for de fleste ikke verdt bryet... Men det er klart, en kan jo ha flaks og at det virker etter at man har byttet ut komponentene som ser neger ut...

Lenke til kommentar
Det kjipe når ting ryker på kretskort er jo at flere ting som regel ryker samtidig, og det er ting man ikke kan se med det blotte øyet. Det å drive feilsøking på et ødelagt hovedkort er nok for de fleste ikke verdt bryet... Men det er klart, en kan jo ha flaks og at det virker etter at man har byttet ut komponentene som ser neger ut...

5623727[/snapback]

 

 

Det som primært ryker el E. kondesatoreren de andre primær delene holder stand. men kjører du systemet lenge nok , stopper maskinen, grunnet ujevn strøm.

 

Ser at Vi har en tråd på dette..

Takk til deg gamleerik, hold tråden levende, Skal komme med oppdtaringer.

Lenke til kommentar

SUKSESS! Maskinen er i orden. :grin:

 

Ja å gjenbruke gamle kondensatorer er en grei løsning, har selv gjort dette idag på et kort med godt resultat, maskinen fungerer utmerket, enn så lenge ihvertfall.

 

To av fire kondensatorer som er byttet var identiske (6.3V 3300mF) en hadde 10V toleranse og den siste 16Volt toleranse, alle er på 3300mF. Valgte å gjøre det på denne måten etter rådføring per telefon med to elektrokyndige personer som begge sa det samme: Volt må være lik eller høyere, kapasitet helst den samme, eller med maks avvik på 10% av den angitte verdi.

 

Takk space for linken til elfa! Det er sidenummer 843 i katalog nr.54 - 2006.

 

Klarte å bla forbi denne da jeg gikk gjennom katalogen igår. Dette er helt klart billigere enn den kondensatoren jeg så på. Den er desverre litt vel "lubben" til å passe på enkelte kort uten modding, måtte forlenge beina på to kondensatorer og isolerte dem med krympeslange. Måtte og bruke strips for å stabilisere den ene kondensatoren mot en annen.

 

Det som var utrolig da vi ble mer og mer desperate for å få fatt i den siste kondensatoren igår, var at vi fikk fatt i tre PC'er vi kunne plukke fra. To var for gamle og brukte helt andre verdier i mF, den tredje hadde to stk. i strømforsyningen, begge selvsagt blåste. :wow:

 

Oppgitt og relativt deppa var det bare å vende hjem. Og vel hjemme ser jeg i en skuff med komponenter, der nærmest lyste det fra en kondensator, YEZZ rett verdi (16Volt vel å merke). Ting ordner seg som oftest til slutt, man må bare håpe at det ikke skal skje for mye feil på veien.

 

Nå sitter en lykkelig PC eier og surfer nettet på "ny" maskin, og jeg er en erfaring rikere.

 

Håper at flere har nytte av denne tråden. Og takker for innspill, linker og interresse for posten.

 

Kommer tilbake med oppdatering om noe skjærer seg med maskinen. :cool:

Lenke til kommentar

Ja, Jokke, i Jokke og Valentinerne sa det så fint: Alt kan repareres.

 

Ligger mye i det utsagnet.

 

Joachim "Jokke" Nielsen gikk desverre så altfor tidlig bort, bare 36 år ung den 17.10.2000.

 

Om jeg fikk noe for jobben? Joda, respekt og en ubetalelig erfaring. Det var slekta så man tar ikke betalt, man får betalt. En slik reparasjon på et verksted kan ikke forsvares økonomisk for den timelønna vi har i Norge, medmindre det er et helt spesielt HK.

 

Nå er jo alle 462 sokkel HK borte fra Norske webshopper, så slike kort må man enten reparere eller kaste med CPU og evt. minnebrikker, det er surt når man kunne OC den CPU'en helt greit og enkelt som står på kortet. Maskiner som må regnes som K7 (Kernel7 for AMD, og tilsvarende for Intel)) er jo helt kurante maskiner for et bredt spekter av oppgaver; Intern FTP tjener, testmaskin, surfemaskin eller en maskin man henter frem når "hovedmaskinen" kneler.

 

 

Joda! La oss holde på tanken om at alt kan repareres. Skål!

 

:cool:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...