Gå til innhold

Treig ATA133 HD??


Obi-Wan

Anbefalte innlegg

Har en Maxtor 80GB 7200rpm ata-133 HD, denne harddisken jobber mistenklig sent, bruker f.eks. ca 4min når jeg flytter en ISO fil (ca 700MB) fra f.eks C til D (på samme fysiske disk).

I properties for hardisken står det "Current transfer mode: Ultra DMA mode 6" og dette stemmer vel?! eller?...

Hva annet kan være årsaken til at den jobber så tregt?, har prøvd å defragmentere alle partisjonene på disken uten at det hjelper.. noen tips?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Obi-Wan: 30-50 megabit per sekund var da utrolig tregt...

 

Jeg tipper disken teoretisk skal kunne lese med ca 40MB/s fra C: og skrive med ca 20MB/s på D: . Men det forutsetter at den gjør en av tingene av gangen. Altså hvis du hadde kopiert mellom to disker på hver sin IDE-kabel. Siden det er på samme disken så må lesehodet flytte seg utallige mange ganger. Hver gang det må flytte seg bruker det ca 15ms på det.

 

700MB lesing uten flytting av lesehode tar ca 700MB/40MB/s = 17,5s. Skriving av de samme 700MB uten flytting av lesehodet tar 700MB/20MB/s = 35s. 4 min -17,5s -35s = 3 min og 7,5s = 187,5s. Antall flyttinger av lesehodet er da: 187,5s/0,015s=1250. Altså leser og skriver lesehodet 700MB/1250=560kB i hver omgang.

Lenke til kommentar

Taff for svar følks.

 

Hehe, ble mange tall de ja.. men tror det gikk inn :smile:

 

Finnes det noe måte å partisjonere diskene slik at du får en partisjon på hver plate inni HD'en? Da ville du fått et individuelt hode til hver av partisjonene eller lar ikke dette seg gjøre i praksis?

Lenke til kommentar

Quote:

Den 2002-09-18 20:50, skrev Obi-Wan:

Taff for svar følks.


Hehe, ble mange tall de ja.. men tror det gikk inn :smile:


Finnes det noe måte å partisjonere diskene slik at du får en partisjon på hver plate inni HD'en? Da ville du fått et individuelt hode til hver av partisjonene eller lar ikke dette seg gjøre i praksis?


Litt mye tall ja, det var bare et forsøk på en vitenskapelig forklaring på tiden det tar å kopiere. Poenget er at lesing tar minst tid, skriving tar litt lengre, og søking tar desidert lengst tid. Dermed vet du at en ny harddisk med kortere søketid er det som kan øke harddisk-ytelsen mest i akkurat dette tilfellet. (Eller å heller kopiere mellom to harddisker på hver sin IDE-kabel.)

 

Når det gjelder partisjonering for hver plate, så er nok det umulig. Det kommer av flere ting:

 

Biosen og windows ser ikke hvor stor hver disk er og heller ikke hvor mange lesehoder det er. Det er fordi harddisken "oversetter" de ekte koordinatene til virituelle koordinater som biosen og windows forstår. Clusterstørrelse og antall clustere stemmer heller ikke med det biosen ser. Biosen har begrensede max-tall på dette, mens moderne disker overskrider det langt. (sorry, dårlig forklaring sjekk heller en bedre forklaring på storagereview.com)

 

En ting til er at det bare er en lesearm, med mange lesehoder på. (vanligvis to hoder per plate) Armen kan ikke bevege seg uavhengig på de forskjellige diskene. Lesehodene står alltid loddrett over hverandre.

 

Styringselektronikken i disken kan bare lese fra ett hode av gangen. (Det er en ganske komplisert krets som oversetter det svake og delvis utydelige analoge signalet fra et lesehode til digitale enere og nuller.) Hvis det kunne lest fra flere, kunne man ha kjørt "raid0" på alle lesehodene og dermed mangedoblet lese og skrivehastigheten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...