Gå til innhold

64 bit cpu og max ram


sofokles

Anbefalte innlegg

Så vidt jeg forstår er en av hovedfordelene med 64 bits prosessering at minneaddresseringen kan økes fra håndtering av 4,3 GB minne til 18 millioner terrabytes. Hovedfordel fordi instruksjonssettene og maskinkoden som benyttes per i dag egentlig i liten grad er begrenset av 32 bits prosessering.

 

Jeg har kikket litt på hovedkort og kombinasjoner av hovedkort - 64bit cpu men ikke sett noe som støtter over 4 GB. ( altså her snakker jeg om PC-er for heimen)

 

Hvorfor er det slik ? Er det brikkesettene som er flaskehalsen i så måte eller er det noe annet ?

 

Spørsmålet er sikkert feil stilt osv og jeg ber om unskyldning og tålmodighet i så måte, men jeg er ganske nyskjerrig på dette her.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er vel en kombinasjon av at ingen (så vidt eg har sett) har begynt å produsere rambrikker på 2gb, og at Windows XP ikkje kan adressere mere. Med fire sokler og 1gb brikker så får du maks 4gb. Ingen vits i å støtte 2gb moduler når ingen lager det ;)

 

Når Windows Vista blir vanlig vil vi nok se hovedkort med støtte for mere ram også.

Lenke til kommentar

Som du selv sier, så er det ingen av "hovedkortene for heimen" som har støtte for mer enn 4GB RAM, og det er rett og slett fordi man ikke trenger mer enn 4 GB i heimen.

Hvis det er noen maskiner som trenger mer enn 4 GB RAM, så må det være servere og virkelig kraftige arbeidsstasjoner/rendringmaskiner, og vi ser at vi får denne muligeheten med én gang vi trer inn i dette segmentet.

 

Så for "de i heimen", gjenstår da bare den lille ytelsesforbedringen 64 bit får overfor 32 bit i enkelte tunge operasjoner som rendring, encoding og decoding.

 

Dragavon: Ehrrrmmm...

Endret av endrebjorsvik89
Lenke til kommentar

Det kommer nok mest an på design av hovedkort. Det finnes 2gig brikker, men siden de ikke er støttet på hovedkortet for hjemmemarkedet så støtter dagens vanlige hovedkort bare 4gig minne. Men for servermarkedet finnes det selvsagt løsninger som klarer langt mer (se under):

Hadde ikke 64bit's delen av amd64 brikken vært laget hadde hovedokrotet under ikke kunne vært produsert. Hovedkortet under er forøvrig med nforce 4 fetteren nForce 2200PRO, så nvidia kunne lett ha levert brikker med støtte for mer minne viss de ville (hvis da ikke nforce4 allerede støtter det)

 

http://pyton.no/aspx/prdinfo.aspx?plid=3398

product.jpg

Lenke til kommentar

Og selv om arbeids-stasjonene "for heimen" for tiden stort sett takler maks 4GB fysisk minne, så dommer swap-fil i tillegg.

Så hvis du bruker 2GB swap så kan du oppnå å kunne utnytte 6GB for virkelig minnekrevende oppgaver. Det er ikke kjapt med swapfil, men det krasjer ikke pga for lite minne.

 

Mens med 32-bits systemer får du ikke tilgang på mer enn 4GB. Inkludert swap. Og windows reserverer 2GB til seg selv (1GB med /3gb-switch) så da er det bare 2GB (3GB) igjen til applikasjoner.

Lenke til kommentar
Hadde ikke 64bit's delen av amd64 brikken vært laget hadde hovedokrotet under ikke kunne vært produsert. Hovedkortet under er forøvrig med nforce 4 fetteren nForce 2200PRO, så nvidia kunne lett ha levert brikker med støtte for mer minne viss de ville (hvis da ikke nforce4 allerede støtter det)

 

http://pyton.no/aspx/prdinfo.aspx?plid=3398

http://www.iwill.net/product_imgs/102/product.jpg

Brikkesettet betyr ingen verdens ting for hvor mye minne PC'en støtter i et AMD64-system pga. minnekontrolleren sitter i prosessoren.

Tingen er at socket 939- og 754-prosessorer ikke støtter Registrert (buffered) minne, og derfor får problemer med å "drive" såpass mange brikker.

Som du kanskje har sett, så er alle DDR-brikker over 1024 MB, såkalte REG-brikker, altså registrerte brikker. Det er denne funksjonen Athlon64 ikke støtter, mens Opteron omtrent er bygget for det.

Lenke til kommentar

Endre: Det du sier om sammenhengen mellom REG-support og mulighet for større mengde er på ingen måte feil. Når man ser på tidligere revisjoner av Opteron vs. desktop er det tydelig at dette utgjør forskjellen - socket 939-prosessorer av f.eks. CG-revisjonen kunne neppe ha klart å drive en tilsvarende minnemengde på pålitelig vis.

 

Men la meg minne om at kontrollerens kvalitet i betydelig grad kan veie opp for manglende REG-support - og her ser det ut til å ha skjedd mye siden lanseringen av Athlon64.

 

En socket 939-CPU av E-revisjonen klarer faktisk 4GB uten problemer - til og med i "skam-klokket" tilstand.

Dette er 4x1GB unregistered Crucial Ballistix Z503:

 

4.JPG

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...