Gå til innhold

Få XP til å gjenkjenne HDD


Anbefalte innlegg

Har en HDD som er defekt. Windows XP klarer ikke å starte opp med disken tilkoblet. Derfor tar jeg ut strømkabelen til disken under oppstart, dette går fint ettersom XP-installasjonen ligger på en annen disk. Etter OSet er oppe og går, setter jeg inn strømkabelen igjen). Da starter disken, og det kommer noen merkelig "klikke"-lyder fra den (pga at den er defekt). Problemet er at XP ikke gjenkjenner disken selv etter jeg har koblet til strømforsyningen. Jeg har prøvd "Søk etter maskinvareendringer", uten hell.

 

Så jeg leter etter et godt program som kan få XP til å fortstå at det er en disk der. Noen som vet om det finnes eller hørt om et?

 

Dersom XP oppgir at det er disken er tilstedet, har jeg programmer som kan få ut all dataen min (iallfall de påstår at de kan det). Disse programmene ser derimot ut til å ta informasjon fra XP over antall disker, derfor trenger jeg XP til å forstå at disken er tilkoblet. :ermm:

 

Any ideas?

 

Alle forslag mottas med takk! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har akkurat på prikken samme problem sjølv, 70GB som ligger på ein defekt harddisk. Har fått redda 5-6 GB ved å ha ein vellykka oppstart med hdd tilkopla, men det gjekk ikke lenge før eg fekk error og den forsvant.

 

Har ikkje prøvd dette sjølv, men det var ein som meinte at Data Recovery var eit program som funka.

Lenke til kommentar

Grunnen til at windows ikke finner den er jo fordi den er ødelagt. Sånn jeg ser det så er den beste muligheten din å prøve å bytte kretskort fra en identisk disk, men det er godt mulig at disken er helt død. Om informasjonen på den er veldig viktig så er jo IBAS en mulighet.

 

Vil forresten anbefale deg å ikke koble i strømmen til disker etter at maskinen har startet. Det er ikke bra for hverken disken eller hovedkortet.

 

EDIT: Det er forresten også mulig at linux klarer å starte disken, har reddet data fra et par disker på denne måten. Prøv knoppix og håp på det beste.

Endret av e_urkedal
Lenke til kommentar

Takk for svar! :)

 

Men er redd jeg har prøvd ganske mye allerede. Har PPTD Partition Table Doctor 3.0, Winternals Administrator's Pak 5.0 og Recover My Files tilgjengelig, ingen fungerer. PPTD og Admin Paken kan lage bootbare CDer, ingen av disse fungerer. De prøver å starte disken under oppstart, og gir seg ikke, der disken aldri kommer videre heller. I XP kan jeg velge en disk som de skal kunne søke på overflaten på og få ut dataene, men jeg har ikke mulighet til å velge den disken da XP ikke gjenkjenner den, derfor trenger jeg et program for det. Finnes det?

 

Rimelig sikker på at det er MBRen som er fysisk skada, men har hørt noe om at klikkelyden også kan være et "gir" (engelsk: gear") som hakker ut av sporet, men vet ikke helt. Noen som vet dette?

 

Har redda flere disker får med KNOPPIX, vet hvordan det fungerer. :) Men nei, det fungerer ikke i dette tilfellet. Det klarer ikke å finne noen partisjoner, da dette ikke er så rart hvis MBRen er ødelagt. Derimot KNOPPIX er det eneste OSet som har klart å starte med disken tilkoblet, men den ser ut til å ikke prøve så lenge, og derfor bare hoppe over og gå videre (omtrent det samme den gjør da det er snakk om vanlig bad sector).

 

Fikk akkurat samla alt jeg hadde på den disken, uten å ha bakup. Alle dokumenter, musikk, bilder, film o.s.v. 180GB med data (disken er 200GB).

 

Er det vanskelig å skifte kretskort? Vil det hjelpe hvis MBRene er most?

 

IBAS er siste utvei. Hvor mye koster det omtrent?

Lenke til kommentar

Bytting av krettskort er ikke veldig vanskelig nei, men det vil nok ikke hjelpe om det er MBR som er vandret til de evige jaktmarker.

Tror IBAS koster rundt 10000 for å få dem til å se på disken.

 

Har du prøvd å bruke knoppix i cli? jeg hadde en disk som jeg ikke klarte å komme inn på når det grafiske var startet, men når jeg bare startet opp i cli så kom jeg inn på disken og kunne hente ut det jeg trengte.

Lenke til kommentar

Bruker KDE GUI. Når jeg starter KNOPPIX 3.4 får jeg ikke opp noen feilmelding (men han klarer å starte opp), mens med 3.9 kommer han med en feilmelding om en "Buffer I/O error" og noe om "logical sector 0 is damage" eller lignende. Tyder iallfall på MBRen var ødelagt, det også, som jeg antok. Men det går videre (i motsetning til Windows og de bootbare recoverygreiene jeg har prøvd), bare den defekte diskens partisjonen ikke vises. Den andre disken (som XP ligger på) finner han, begge partisjonene der.

 

Tror det ikke vil hjelpe å bruke kommandobasert KNOPPIX, da det ikke er problemer med GUIen. Eller synes du det har vært et forsøk?

 

Driver å prøver å fikse Wine til å kjøre recoveryprogrammene, men det går ganske dårlig. Kan bare velge mellom win 3.1, 95 og 98, vet du noen grunn til dette? Det ser ikke ut til å gå med noen av de, ei heller med å bruke Windowspartisjonen, eller lage en "fake" Windowspartisjon. :nei:

 

Forresten, igjen takk for svar ;)

 

EDIT: skrivefeil

Endret av gunnard
Lenke til kommentar

Med utgangspunkt i feilmeldingen Knoppix 3.9 ga deg så fant jeg gpart. Jeg har ikke testet det selv, men ut i fra det som står på siden så er det jo mulig det kan hjelpe deg.

Gpart is a tool which tries to guess the primary partition table of a PC-type hard disk in case the primary partition table in sector 0 is damaged, incorrect or deleted.
Lenke til kommentar

Knoppix er en Linux distro som kjøres fra CD uten at du trenger å legge inn noe på disken din. Hvorfor det noen ganger fungerer å få opp døende disker i Linux men ikke i windows er jeg ikke sikker på. Men av erfaring så er det ofte Linux klarer å kjøre igang hardware som er for ødelagt til at Windows klarer å starte det.

Lenke til kommentar

Takker for forslag! ;)

 

e_urkedal: Tusen takk for det programmet! Skal absolutt teste det grundig ut! :yes: Gir melding senere.

 

Ganske sikker på at vi kan takke Linus Torvald for at Linux klarer å lese ødelagte disker. Linux-kjernen fordeler bruken av CPU mellom programmene ved hjelp av en egen "hjerne" som ser på hvor mye kraft programmene trenger og viktighetsgraden for rask behandling. Dette gjør at Linux-kjernen alltid har kontrollen over PCen. Windows-kjernen gir derimot programmet full kontroll. Tidligere Windows-versjoner var så ille, at dersom ikke programmet avsluttet på rett måte og returnerte en gyldig verdi, kunne den henge seg. Nyere Windows-versjoner kan derimot gjenta kontrollen, men problemet henger fortsatt igjen ved oppbygninen, og dette kommer i utslag i særtilfeller (som fysisk skadet disk). Rett meg hvis jeg tar feil, men er nå iallfall historien jeg har hørt om det.

 

Derfor klarer KNOPPIX å starte med den defekte disken, han går videre og reporterer at disken er skadd, men ettersom han ikke får informasjon om diskens partisjonering eller filformat, kan han heller ikke vise meg filene.

 

wil: Windows finner ikke disken. Som sagt går det ikke å starte Windows med disken i, faktisk, etter mer testing, har jeg funnet ut at det BARE er Linux som klarer å starte med disken tilkoblet. Jeg har prøvd et par til programmer som er laget for dette problemet (fysisk skadet MBR), men de ser ut til å bruke FreeDOS / DOS 6.22 eller lignende, og da disse OSene henger seg under oppstart (med disken tilkoblet), kommer jeg ikke videre. Til og med henger Winternals sitt eget fiksing-OS seg! :(

 

Den eneste måten å få startet et annet OS en Linux på, er å ta ut disken under oppstart. Jeg har prøvd å sette disken inn (mens maskina fortsatt er på), men for Windows virker det som disken aldri har vært tilkoblet. Derfor jeg spurte om det var et program som kunne finne HDDen min i Windows...?

 

Kan ikke ta fix /mbr uten at OSet vet at disken eksisterer (naturlig nok). Kan ta det under KNOPPIX da, men ettersom MBRen er fysisk ødelagt, vil nok kommandoen bare prøve å skrive til samme sted igjen, og dette kommer han ikke til å klare.

Lenke til kommentar
Er det vanskelig for ein som aldri har prøvd Linux før å teste disken med Knoppix?

Nei, det kunne ikke vært lettere, last ned KNOPPIX (jeg liker å bruke BitTorrent, men det går ved mirror også), brenn ISO-fila, sett BIOSen til å boote fra CD-stasjonen, sett inn CDen før du booter og så starter KNOPPIX hvis du trykker "Enter" :)

Lenke til kommentar

gpart.linux fungerte gav (i KNOPPIX) feilmeldingen:

"Fatal error: cannot get sector size on dev(mnt/hdg)"

 

Greit nok tenker jeg, og skriver inn sektorstørrelsen som WD oppgir (512B per sektor), men så kommer feilmeldingen:

"Fatal error: failed trying to use sector size 512"

 

Det er jo en NTFS-partisjon som jeg formaterte med sektorstørrelsen 4096, men det fungerer heller ikke, heller ikke 2048 eller 1024, samme feilmelding. :thumbdown:

 

Fortsatt åpen for forslag! :)

 

(forresten så fungerte ikke gpart.freebsd i KNOPPIX, naturlig nok)

Lenke til kommentar
Det er jo en NTFS-partisjon som jeg formaterte med sektorstørrelsen 4096,

Siker på at du ikke blander sektor og cluster? Sektor er alltid 512 bytes, cluster størrelse er vanligvis 4096 (8 sektorer).

Ble litt feil det der ja. :whistle: Sektorstørrelsen er 512 bytes, mens clusterstørrelsen er 4096 bytes, da blir det 8 sektorer per cluster.

 

Men jeg prøvde opprinnelig med 512 også, og det gikk heller ikke. :hrm: Men takk for at du påpekte det :)

 

dersom det er en IDE disk vil den ofte kunne leses av dersom den settes som slave.

Er en IDE-disk ja, har ikke prøvd å sette den på slave, så det kan jeg jo teste ut (i morgen). Takk! Tror du virkelig dette vil hjelpe da MBRen er fysisk ødelagt? Har jo selvfølgelig verdt et forsøk da. ;)

Lenke til kommentar

Korleis hjelper Knoppix forresten?

 

Fekk boota med det, men ser ikkje harddisken :( Det er ikkje håp om å få disken opp i POST, er det noko vits å prøvd å få den til å fungere då?

 

Frykter at den ikkje er mulig å fikse. Den spinner, men har ikkje fått den opp i BIOS sidan den kræsja.

Endret av zeph
Lenke til kommentar

okey: Kobla disken med den gråe ATA-133-inngangen (slave altså, er CS-kabel), prøvde med jumpersetningsene "Cabel Select" og "Slave", med "Slave" fant ikke POST noen av diskene (ikke den som stod på master heller) og OS kunne ikke starte, mens satt på CS-mode ble de funnet i POST etter en god stund med rare lyder, "klikking" (som det var før), men i tillegg til at ingen OS klarer å starte med disken i (utenom Linux), klarte ikke KNOPPIX å finne disken nå. :thumbdown:

 

zeph: Gråter med deg! :cry: Men Linux er mye smartere enn Windows, har inneholder flere muligheter. Men det ser ikke ut til å hjelpe stort i denne sammenhengen.

 

Andre forslag? :hmm:

Lenke til kommentar

Om du har muligheten så ville jeg prøvd med kretskortet til en annen identisk disk. Det er godt mulig at det er diskoverflaten som er ødelagt, men om det ikke er det så kan det hende du får den til å virke lenge nok til å få ut det du trenger.

Grunnen til at det virker som om det er MBR som er ødelagt kan jo være at elektronikken som styrer hodene ikke er helt i toppform, og derfor ikke klarer å plassere hodene riktig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...