Gå til innhold

Spenningsomformere til subwoofer.. Har jeg nok?


Anbefalte innlegg

Har nylig anskaffet en Velodyne DPS-12 subwoofer fra USA, men er litt usikker på om jeg trenger å kjøpe enda en spenningsomformer (220v -> 110v) i huset da denne selvsagt går på 110v.

 

Den innebyggede forsterkeren oppgis med følgende:

"200 Watts RMS (400 Watts Peak)"

 

(RMS?)

 

Jeg har pr. i dag en ubrukt og solid 300 Watt kvalitets-omformer som jeg tenkte å kanskje bruke, men er usikker på:

 

1) Vil den 300 Watts omformeren være nok til subwooferen? Kanskje ikke, hvis den oppgis med peak på 400 Watt? :dontgetit:

 

2) Hva kan skje med subwooferen i verste fall hvis omformeren ikke klarer å levere nok med sine 300 Watt ? :(

 

:hmm:

Alternativt;

- Bør jeg heller kjøpe en omformer på 400 eller 500 Watt? Disse er ikke enkle å få tak i her til lands, men hvis noen vet om et sted i Oslo hvor jeg kan få tak i en slik omformer (altså 200v -> 110v) så gi meg beskjed! :-)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mest sannsynlig vil dette gå helt fint.

Om du har mulighet, sjekk hvor stor sikring som står på inntaket på sub-ampen din. Den vil jo uansett ikke trekke mer strøm enn det.

Hva ampen står oppgitt å levere i peakeffekt har ikke så mye å si for hva den trekker fra nettet, da det forhåpentligvis sitter en aldri så liten bank med lytter inni der et sted, (Kondensatorer... ;-) ) som hjelper deg langt på vei...

 

Hva som skjer om omformeren din skulle være for liten? Antageligvis ingenting... Bare at subben din ikke yter max.

Som en kuriositet:

Jeg har stått med mellomstor(liten) PA-rigg på seks stack EAW850 (6 x KF850, 4 x SB850 og 4 x SB1000) langt inne på fjellet engang. For de uinnvidde blir dette totalt 16 stk 18", 6 stk 15". 6 stk 10" og 6 stk horn. Topprackene med Crown MA3600 og MA5000 jobba i 2,67ohm, og sub-rackene med Crown MA5000 jobba i 4 ohm. Orker ikke regne forsterkereffekt, men totalt hadde jeg 2 x MA3600 og 6 x MA5000. Dette måtte jeg drive over en enkel trefase 32A som også måtte brukes til monitoramper, backline, mikser mm. Vanligvis ikke noe problem, bortsett fra at her hadde arrangør strekt laaaang kabel. (Jeg mener laaaaaaaaaaang!!!!) Når bandet tok i droppa spenninga til under 190V!!! På det værste var jeg nedi 180V, og var skikkelig bekymra for om ampa sku skru seg av. de gjorde ikke det, men man hørte at hele anlegget bare ga seg, og at det ikke var nok punch bakom. Doble basstrommeslag kombinert med sugende synthloops dro strøm nok det! ;-)

Huff ja...

Lenke til kommentar

Denne omformeren har vel antageligvis en innebygd sikring som slår inn hvis strømforbruket overskrider grensen, så subben skulle vel ikke lide noen skade. Den dårlige nyheten er at jeg ikke finner noen informasjon som tilsier at subben din har en digital forsterker. Sannsynligvis er den innebygde forsterkeren klasse A/B, hvilket medfører en virkningsgrad på rundt 60%. Når forsterkeren leverer 200 watt til elementet, trekker den egentlig rundt 330 watt fra lysnettet, fordi 40% av effekten går til varme i forsterkeren.

 

I tillegg trekker forsterkeren ganske mye strøm fra nettet med en gang du slår på subben, for å lade opp kondensatorbankene, sannsynligvis langt over hva sikringen i omformeren tolererer.

Endret av Exiter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...