Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Har du noen gang lurt på hvordan det kan være så mange dataentusiaster der ute uten at det er flere kodere? har "Hva f*** er så morro med cs og porno?" streifet tankene dine? Jeg har ingen fasit, men jeg vil gjerne fortelle min histore:

 

Jeg ble lei gaming og standard LANkultur da jeg begynnte på videregående. Etter som at jeg nå avslutter VK 2 (3. klasse), var det vel tilbake i 2003.

Det er ikke det at jeg har noe mot LAN. Jeg drar årlig til The Gathering, og ser fram til hvert eneste LAN jeg drar på, men jeg er såpass subjektiv at jeg ser ned på folk som spiller samme dataspillet aktivt i mer enn 2-3 år i strekk.

Vel tilbake til temaet. Jeg hadde bestemmt meg for å begynne å kode. Gutta hadde koda visual basic 6 i omtrent et år. Før det hadde de starta med vb-macroer i ms Word. Vel jeg ville begynne med noe. Jeg syntes vb var allt for high-level, og i ren protest ville jeg ikke starte sammen med dem. Jeg hadde tilfeldigvis hørt av en onkel at java var ganske respektert. Jeg hadde også skaffa meg en bok med tittelen .... *blåse støv av bøkene mine* java 2 standard edition. En skikkelig bauta, som kulle vise seg å være beregnet på C kodere. Ikke spesiellt overraskende fikk jeg egentlig ikke spesiellt mye ut av den boka. Det skulle også ta meg 500 sider å innse at dette ikke var veien å gå. Jeg husker jeg også var skikkelig sjokkert over at boken oppfordret til å kode i teksteditorer.

Vel, jeg kom meg heldivis videre. jeg skaffet meg borland j builder x. Noe som var en skikkelig utfordring med modem. (det er egentlig ganske morsomt å tenke tilbake på hvor lite nyttig vi kunne gjøre på PCen før adsl. Jeg mener å huske at det tok meg 1/2 år + å skaffe borland j builder).

Denne gang var det

java by examples.

Jeg husker hvordan jeg kunne sitte timevis og pugge syntaks og eksempler for å få det skikkelig med seg.

Dessverre begynnte tolmodigheten min å renne ut. Jeg så at jeg måtte begynne å bruke mer tid på skolen. Med den følgen at det ikke var nok tid til å komme seg i gang med kodingen. Jeg følte også at jeg ikke kom noen vei. Spesiellt var det skikkelig demotiverende å se at RADen (rapid application developeren) i j builder x kunne gjøre det jeg hadde lært i java på få sekunder. Uten å være for sikker tror jeg at jeg kan påstå at drømmen hele tiden var å kode grafikk og 3d, så jeg begynnte med 3d programmer og en haug med andre greier et år eller to. Hele tiden med små forsøk i ny og ne. ofte med utdaterte nettkilder og annet crap.

 

Nå er jeg i gang igjen da. Denne gangen var det Duckers foredrag "demokoding for dummies" (sjekk det ut på outracks.net.) som starta meg. Denne gangen var jeg en smule skeptisk. *humre humre* jeg husker kompisene mine brukte 15 timer på TG bare for å få compilea eksemplene til Duckers. Vi hadde et kode-LAN den neste helga, og det skulle vise seg å være en nyere verson duckers oppererte med, og GLWrapperen han brukte, uansett hva det er, er helt uforståelig. Men jeg var i gang igjen.

Tilfeldighetene ville også at jeg skulle passere forbi datajungelen i Oslo. Stakkars folk i den sjappa der ass! Jeg var den eneste kunden i hele butikken, og når jeg begynnte å snakke med selgerne, så prøvde de å selge meg en en CD med freeware for 160 kr. Uansett. De hadde en stabel med bøker til nedsatte priser. der kom jeg tilfeldigvis over visual c++ .net til 120 kr.

Det er virkelig en god bok. I denne boka behandler man man hvert enkelt tema så kort som det er mulig å dekke et tema profesjonellt på. Boka inneholder også printscreens fra visual c++. på den måten slipper man å sitte å lure på hva man skal gjøre når man fyrer opp programmet første gangen, eller hvordan man adder dependencies. Supplert med nehe.gamedev.net har jeg virkelig fått underholdningen i kodingen tilbake.

 

Kanskje jeg klarer det denne gangen.

 

Nå i ettertid har jeg vel egentlig ingen jeg kan klandre. Jeg har tross alt selv arbeidet meg opp i desituasjonene jeg har vært i. Allikaval hadde det vært fint om noen kunne satt meg på rett kjøl tidligere.

Det var mer enn en gang jeg kom inn på IRCen og slengte meningsløse spørsmål i trynet på folk. svaret var som regel "lær deg språket først". Det er lettere sagt en gjordt. Har dere noen gang tenkt over hvor vanskelig det egentlig er å forstå new project dialogen i visual c++? Tatt i betraktning av hvor mange SKIKKELIG utdaterte c++ eBooks jeg fannt på nettverket på TG, har jeg en sterk mistanke om

at det er mange som er i min situasjon.

 

Jeg vet ikke hva som bør gjøres for andre slike som meg. Jeg vet heller ikke om det er mulig å gjøre noe i det heletatt. Jeg bare fortalte hvordan jeg har opplevd det hele.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Andre "slike som deg" burde etter min mening:

1) Skaffe seg en god bok (søk på forumet) som følger standarden.

2) En standard C++ kompilator, f.eks GCC/MinGW.

3) Ta seg tid til å lese boka grundig, gjøre oppgavene i den og kode mye.

 

Jeg leste omkring 200 sider i C++ Og Objektorientert Programmering 2. utgave før jeg tok meg sammen og kjøpte Accelerated C++ (som er en veldig god bok), og jeg oppdaget at jeg kodet mye bedre, og fortere etter at jeg lærte meg litt av standarbibloteket. Unødvendig å finne opp hjulet for hvert program du lager, liksom!

 

:)

Lenke til kommentar
Jeg husker jeg også var skikkelig sjokkert over at boken oppfordret til å kode i teksteditorer.

 

Et kanontips spør du meg... Ofte lærer folk seg vel så mye et utviklingsmiljø som et språk når de begynner rett på diverse svære IDEer. Start ut med en enkel teksteditor og lær deg _språket_ og de grunnleggende verktøyene(kompilator, byggestsyem) ikke ett eller anna gigantisk rammeverk. Hopp gjerne over på et Unixish system hvor du får alle utviklingsverktøy retta mot kommandolinja med på kjøpet, eller installer et kommandolinjebasert byggesystem i win32. Da slipper du også å spørre om "hvorfor programmet mitt lukker seg med en gang " ;)

 

Edit: Feilplasert punktum...

Endret av kattemat
Lenke til kommentar
Jeg husker jeg også var skikkelig sjokkert over at boken oppfordret til å kode i teksteditorer.

 

Et kanontips spør du meg... Ofte lærer folk seg vel så mye et utviklingsmiljø som et språk når de begynner rett på diverse svære IDEer. Start ut med en enkel teksteditor og lær deg _språket_ og de grunnleggende verktøyene(kompilator, byggestsyem) ikke ett eller anna gigantisk rammeverk. Hopp gjerne over på et Unixish system hvor du får alle utviklingsverktøy retta mot kommandolinja med på kjøpet, eller installer et kommandolinjebasert byggesystem. i win32 Da slipper du også å spørre om "hvorfor programmet mitt lukker seg med en gang " ;)

:w00t:

Lenke til kommentar

Nei.

 

Lær deg for all del å programmere med windows API'en. Men ikke først. Det første du bør lære deg, slik jeg ser det, er oppbyggingen av språket. Lær deg binære operatører. Lær terminologi. Hva er en klasse? En funksjon? Et medlem? En struktur? En metode? (Enkelte ting overlapper hverandre her!).

 

C++ for dummies.

 

JA, jeg vet at enkelte av forumbrukerene ikke liker "for dummies". NEI, du får ikke en veldig dyp innføring i I/O-strøm. NEI, du får ikke forklart alle de finurlige aspektene ved typecasting (med en gang..).

 

Det du får er en lettfattelig og humoristisk(dersom du synst tørr progammererhumor er morsomt) innføring i språket. Boken tar deg *akkurat* dypt nok til at du lærer de grunnleggende prinsippene med c++ og objektorientert programmering generelt. Du får lære om klasser, ulike typer medlemmer, konstruktører/dekonst., arv, polymorfi, abstraksjon, osv.

 

C++ for dummies var min første bok.

 

Du har tydeligvis lyst til å drive med litt spillprogrammering, all ære til deg for det - det er antakeligvis noe av det moromste jeg driver med (bortsett fra tegning og maling, men det er et annet kapittel :)). Det som er greia er at OpenGL lærer du deg på et par kvelder - dersom du kan språket veldig godt.

 

Du kommer (og det tar ikke så lang tid heller, dersom du jobber flittig og aldri gir opp) til et nivå der du kun trenger å laste ned spesifikasjoner på ulike biblioteker for å dra nytte av dem. Ingen vits i å lese tutorials lenger. Manualer blir din beste venn, selv om de ser nesten utolkelige ut idag.

 

Til sist, angående openGL programmering - bruk _glut_ dersom du ønsker å minimere hodeverk i begynderfasen!

Lenke til kommentar

Ja, egentlig. Hold deg til generelle og multiplatform, mutlitimplemetasjons- ting, så kan folk lettere hjelpe deg - uansett hvilken plattform de sitter på. Samt at du kan lettere flytte koden din dit du vil ha den, uten styr.

 

Var selv en ivrig VB6-bruker, men måtte legge igjen språket (som jeg egentlig hadde gått rimelig lei av- vb er *t*r*e*i*g*t! og det å få til ting utenfor "standardbiblioteket" er knot) da jeg gikk over til Linux. Rett og slett fordi språket var 100% i microsofts hender. Senere valgte de som kjent å droppe support for språket - og de som brukte det, var plutselig strandet.

 

Akkurat .net finnes det en annen implementasjon på - mono - men det er få som tør inkludere den i sin plattform, i frykt for å bli saksøkt for brudd på et patent ingen vet om av microsoft....

Lenke til kommentar

Edit! Nå er jeg egentlig helt enig med kar'n over. Men jeg ser også litt på realitetene...

 

Men multiplattformkode og standariseringer == det aller aller beste. Synd ikke alle tenker slik :) *kremt*. Veit jeg er hyklerisk.

 

Ja, egentlig. Hold deg til generelle og multiplatform, mutlitimplemetasjons- ting, så kan folk lettere hjelpe deg - uansett hvilken plattform de sitter på. Samt at du kan lettere flytte koden din dit du vil ha den, uten styr.

Så tar vi en tur ned fra den rosa linuxskyen.

 

Microsoft eier fremtiden. Det er forbanna trist, ja - "de vanlige"(les: KUNDEN, den som KJØPER av deg som SELGER, slik at du har råd til å spise som igjen gjør deg i stand til å kode mer, etc...) har blitt vandt med MS sine løsninger.

 

Det er fint og flott å være idealistisk. Men vil du være en fattig og sulten idealist eller vil du faktisk ha råd til å leve i Norge?

 

Nå drar vi uansett hele greia litt langt ut. En dag kan det likevell være et problem du møter. Kunden din har garantert orientert seg angående "det hotte" på markedet der og da - og skal du ha mulighet til å faktisk leve av det du gjør så må du ta det j*vla sure valget, gå mot dine egne prinsipper og bare gjøre jobben.

 

... Dette ble litt filosofisk. Men det er reelt.

Endret av Atypic
Lenke til kommentar

Microsoft eier fremtiden. Det er forbanna trist, ja - "de vanlige"(les: KUNDEN, den som KJØPER av deg som SELGER, slik at du har råd til å spise som igjen gjør deg i stand til å kode mer, etc...) har blitt vandt med MS sine løsninger.

 

Det er fint og flott å være idealistisk. Men vil du være en fattig og sulten idealist eller vil du faktisk ha råd til å leve i Norge?

Dette kommer da fullstendig ann på hva du har lyst til å drive med... Jeg kan ingenting win32 API og har kun bakgrunn i Unix type systemer utvikling og da helst nettverksrelatert og rimelig lavnivå©.

Jeg har nå en jobb jeg er meeeget fornøyd med både faglig og betingelsesmessig. Jeg får pusle med alt fra netstacken til overliggende protokoller og avogtil faktisk opp på GUI elemnter. Dette dreier seg om diverse embedded plattformer under RTOS miljøer som ligger langt nærmere Unix i design enn win32. Jeg tør våge å påstå at hadde jeg gått windows veien ville jeg ikke hvna der jeg er i dag.

 

Så å si at MS eier fremtida for utviklere blir en feilaktig generalisering :-) Fremtida ligger også mye i embedded systemer - og der eier MS fint lite.

Lenke til kommentar

Jeg har lenge vurdert å starte å lære meg programmering. Jeg fikk boken progra,,ering i C++ til jul, er dette en OK bok å starte med for en nybegynner?

 

Hvilket program trenger jeg for å kode C++ i? Jeg har microsoft c++ elns liggende på maskinen.

 

Planene mine er vel å en gang bli såpass god at jeg klarer og lage 3d, grafikk etc.

 

Er det noen som sitter med noen gode tips?

Lenke til kommentar
Microsoft eier fremtiden.

Ja, det går jo tydelig frem av tendensene :roll:

 

Offentlig sektor i Norge har åpnet for bruk av andre plattformer enn Windows. Bergen er i ferd med å gå over til Linux. Flere skoler rundt om i landet har allerede gått over til Linux. Tyskland har for lenge siden gått over til Linux. De nyeste tippeautomatene bruker Linux.

 

Microsoft benytter seg av avtaler med maskinvareleverandører for å "lure" brukere til å kjøpe Windows, ettersom de "får med Windows på kjøpet". Mens maskinvare blir billigere og billigere blir slike avtaler mindre og mindre lønnsomme for Microsoft, ettersom prisforskjellen med og uten Windows blir større. I tillegg er enkelte slike avtaler ulovlige (i alle fall i Norge).

 

Det eneste "håpet" Microsoft har for fremtiden er at fri programvare blir gjort umulig pga. teite lovverk og uhederlig forretningsvirksomhet. At det skjer er, dessverre, ikke umulig...

Lenke til kommentar
Edit! Nå er jeg egentlig helt enig med kar'n over. Men jeg ser også litt på realitetene...

 

Men multiplattformkode og standariseringer == det aller aller beste. Synd ikke alle tenker slik :) *kremt*. Veit jeg er hyklerisk.

 

Ja, egentlig. Hold deg til generelle og multiplatform, mutlitimplemetasjons- ting, så kan folk lettere hjelpe deg - uansett hvilken plattform de sitter på. Samt at du kan lettere flytte koden din dit du vil ha den, uten styr.

Så tar vi en tur ned fra den rosa linuxskyen.

 

Microsoft eier fremtiden. Det er forbanna trist, ja - "de vanlige"(les: KUNDEN, den som KJØPER av deg som SELGER, slik at du har råd til å spise som igjen gjør deg i stand til å kode mer, etc...) har blitt vandt med MS sine løsninger.

 

Det er fint og flott å være idealistisk. Men vil du være en fattig og sulten idealist eller vil du faktisk ha råd til å leve i Norge?

 

Nå drar vi uansett hele greia litt langt ut. En dag kan det likevell være et problem du møter. Kunden din har garantert orientert seg angående "det hotte" på markedet der og da - og skal du ha mulighet til å faktisk leve av det du gjør så må du ta det j*vla sure valget, gå mot dine egne prinsipper og bare gjøre jobben.

 

... Dette ble litt filosofisk. Men det er reelt.

Tror du missforstår - jeg mente ikke at man skulle gjøre ting umulig å bruke etc. på windowsplattform. Det jeg sier, er at du bør for din egen del så langt som mulig ikke sette alle pengene på en hest.

 

Dersom du skriver koden din slik at den fungerer overallt, med verktøy fra flere forskjellige leverandører, har ikke disse leverandørene noen makt over deg - du kan lett bytte til en annen. Baserer du deg på at "jaja, de er sikkert greie de...", og antagelsen din er feil, står *du* der med et kjempeproblem.

 

Et kjent eksempel er VB6. Mange (meg inkludert) har investert mye tid og penger i denne plattformen. En dag ønsket jeg ikke lenger å bruke Windows - og plutselig sitter jeg der og må lære meg et helt nytt språk og begynne mer eller mindre fra scrach. Samme problemet (bare ennå litt større) er for de bedriftene som har store, kritiske løsninger laget i VB 6. Hvor skal de gjøre av seg?

 

Når det er sagt, var vb6 et veldig fint RAD-verktøy.

 

Hvis disse (og jeg...)istedet hadde laget sine løsninger i et "standardformat" - f.eks. c++, eller python for den sags skyld, og ikke brukt platform/leverandør-spesifikke API'er, så kunne disse (og jeg) med letthet tatt med meg koden, kjørt den igjennom kompilatoren, og *vips* så var jeg oppe og gikk igjen.

 

Tviler på at noen kunde vil se det som negativt at løsningen de kjøper, ikke er helt avhengig at at en annen leverandør fortsatte å være snille...

Lenke til kommentar

Å lese programmeringsbøker hjelper ikke så vanvittig egentlig. Dersom noen har vært i nærheten til Høgskolen i gjøvik kjenner de nok igjen: "Hands on"

 

en må faktisk gjøre og ha tolmodighet til å vri siste hjernecella for å finne ut hvordan funksjonen, klassen osv skal lages.

 

jeg har lest mye, men gjort og knotet lite så mitt resultat er at jeg kan terminologien men å lage en funksjon... ehhhh :cry:

 

 

lykke til uansett.

 

liker å lese norske programmeringsbøker det er litt lettere å komme igang når det er gamlespråket som blir brukt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...