Gå til innhold

Aksjer og det der


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Saken er at de fleste selskaper på Oslo Børs har en børspost på 10-15.000kr. Børspost vil si at du ikke kan handle for mindre enn det bestemte antall aksjer.

 

For eksempel kan Opticom ha en børspost på 150, da kan du ikke handle 137 aksjer, men MÅ minst kjøpe 150, 300, 450, etc.

Lenke til kommentar

Utover å lese på nettsider anbefaler jeg deg i å investere i god litteratur. Tror nok du får en langt kortere læringsprosess om du begynner med noen gode bøker. Selv har jeg brukt flere tusen kroner kun på bøker, og angrer ikke på det. Foreslår du heller bruker 2000 kr på det, deretter leser, lærer og papirtrader til du føler deg litt mer komfortabel.

 

Ser du er 14 år gammel. Da har du et langt bedre utgangspunkt enn de som begynner å fatte interesse i 20/30-åra, diller rundt og kjøper på tips. Du har tross alt muligheten til å komme inn på "riktig spor", uten å ha brent deg på tabber o.l, om du setter deg ned å jobber aktivt og systematisk fremfor å hoppe ut i "det" å kjøpe på impulser.

Endret av Goof
Lenke til kommentar

Hva med aksjefond? Kan være lurt å ikke gå inn med alle penga med en gang, men sette inn en fast sum i måneden. Dette fordi det er vanskelig å tippe når man burde gå inn med penger... Om man fordeler det får man med seg ned og oppturen, og får dermed med seg en fin fin avkastning. Selv ville jeg ikke satt inn hele summen akkurat nå i hvert fall.

Lenke til kommentar

Fond er jo ikke litt moro en gang.. i forhold til å trade aksjer selv. Spørs hvor risikoavers man er. Men som noen sa her, invester i noen gode bøker, det kan man lære mye av! Kan anbefale Aksjeskolen og Økonomiskolen fra Hegnar Media. Får kjøpt det på hegnar.no.

 

Akkurat rundt disse tider kan en stor investering være farlig, med mindre man har god peiling.. Mange syns markedet viser bobletendenser, og når hysteriet først bryter ut kan du se langt etter penga dine!

 

Men, det er vel en del av gamet.

 

:thumbup:

Lenke til kommentar

Vel, som 17 åring er det på tide å stupe ut i det :p Men seriøst, tror du får en langt hyggeligere opplevelse om du forbereder deg godt.

 

Så er det jo et par ting du bør ta standpunkt til.

Først, trading eller investering. Om du trader (altså at eier aksjene over kortere tid) bør du ha mindre å frykte av dårlig markedsklima, om du derimot investerer penger i et selskap og sitter på det, tror jeg nok du burde ligge unna oslo børs for øyeblikket.

 

En annen ting du bør vurdere er om du skal kjøpe aksjer basert på fundamental analyse eller teknisk. Førstnevnt er den klassiske du lærer på studier osv, sistnevnte baserer seg på analyser av pris og volum.

 

Selv bruker jeg teknisk analyse på kort sikt, en gunstig kombinasjon, som innebærer at man er kjapt inn og ut av posisjoner (sjeldent jeg eier mer enn 3-4 dager).

 

Aksjekjøp og Daytrading er en veldig godt utganspunkt, den fåes hos Hegnar media. Den tar for seg teknisk analyse og trading (og alt i mellom). Veldig bra utgangspunkt.

Lenke til kommentar

Du nevnte fundamental analyse, hvorfor lærer en den på studier osv? Noen sa vi lærte om aksjer på v.g. Jeg har selv ikke hørt at vi skal gjøre det! :(

Hva vil det si at den er fundamental. Driver å leser en brosjyre fra Oslobørs for øyeblikket. "aksjer for alle", men det er liksom mye informasjon som jeg syns mangler.

 

Daytrading:

Børsnoteres disse hvert minutt? Kan jeg selge de når jeg tror de ligger på toppen, eller har jeg en frist hvor jeg må selge aksjene.

 

Til slutt har jeg noen par spørsmål som jeg lurer veldig på... ;)

 

Hva er den høyeste avkastningen og tapet du har hatt? kan en ha det ved siden av en jobb? Er det for stor sjangse å begynne når en er 17 år? Bør en vente med å kjøpe til en er eldre og forberedt?

Endret av raffegutten
Lenke til kommentar

Vi hadde faktisk litt om aksjer på skolen i år, vk1. Ikke no å snakke om.

 

En aksjer er ikke fundamental, det fundamentale utgjør alt om selskapet/markedet osv osv. Du kan si at om du kjøper Golden Ocean fordi du tror på bulk markedet, ratene og at det er et godt selskap, kjøper du på grunnlag av det fundamentale.

 

Selv kjøpte jeg i GOGL for litt siden på grunnlag av det tekniske, altså kursen og volumet (se vedlegg). Jeg mente at om kursen brøt den blå linjen, ville det være dukket for oppgang til den rød, (gidder ikke gå nærmere inn på det, kjøp en bok ;) ), resultatet ble at den har steget 16 % etter at den brøt den blå på mandag, nådde den røde motstanden, før den falt tilbake til støtten i dag.

post-58-1115920983_thumb.png

Lenke til kommentar
Tror du skal glemme det hvis du bare har to tusen...

Vel nå er det vel mest for å lære seg og "trening" tipper jeg?

Om du har to tusen kan du bare glemme det, men om du har mer, og ikke ønskerå tape mer enn 2000 skulle det gå glatt. Du lærer utrolig mye mer av å tape ekte penger, enn å drive med det på papiret; plutselig svir et tap skikkelig, og en gevinst :w00t:

 

Selv har jeg holdt på i ca 1 1/2 år med papirtrading. For et halvt år siden begynte jeg å trade aktivt med 20 000 kr. Beløpet er for å få følelse for å tape og tjene, og fordi det tillater meg å ha aksjer i to selskaper samtidig.

 

Det er ikke noe problem for meg å fem doble insatsen, men det akter jeg ikke å gjøre inntil jeg kan oppnå jevn og god avkastning. Noe som kan ta fra ett år til en livstid, avhengig av egenskaper og kunnskaper +++.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...