Gå til innhold

Gode 3D spill for Amiga -Retroblikk


Anbefalte innlegg

For noen av oss i 2004, er Amiga et fremmedord. For andre er det et vakt minne fra A500 tiden, mens for fåtall som meg. Så lever Amigaen fremdeles. Ja, den gjør det. Både i ny og gammeldags form.

 

Her vil jeg vise frem noen av Amigaens aller beste 3D spill. Håper at noe faller i smak, og kanskje noen her på forumet har faktisk spillt noen av de 3D spillene for Amiga som jeg gjerne vil få lov til å dele med andre på gamer.no sitt forum.

 

Super Stardust AGA/CD32 (for Amiga 1200 og Amiga 4000)

superstardust.png

superstardust2.png

Dette er et utrolig fengende 3D shoot'em up spill, laget av Bloodhouse og publisert av Team17 (kjente for Worms serien etc). Meget vanskelig til

tider. Har pompende god technomusikk i bakgrunnen og det hele er bare helt fantastiskt. Det som er enda mer fassinerende ved spillet er at det ikke krever mer enn 020 14,17MHz cpu. Det burde ha kommet flere spill innen denne sjangeren i dag.

 

Trapped 2 (for Amiga 1200 og Amiga 4000)

Trapped2.png

Trapped2_1.png

Trapped2_2.png

Liker du Quake med RPG, magi og mer til? Da burde du prøve ut Trapped II. Fungerer greit på en 030 50MHz Amiga, men for at spillet skal gå i god hastighet trenger du en 060 50MHz Amiga. Selveste enginen har lightning

effekter og mye, mye mer.

 

Alien Breed 3D The Killing Grounds (for Amiga 1200 og Amiga 4000)

AlienBreed3D2tkg.png

AlienBreed3D2tkg_2.png

Er du en som liker Quake og den slags? Da er AB3DII-TKG noe for deg. Laget av og publisert av Team17. Her er det gjennomsiktig vann i software 3D, lightning effekter osv. Du bør ha en kjapp Amiga for å få litt fps :)

 

Xtreme Racing (for Amiga 1200 og Amiga 4000)

XtremeRacing.png

XtremeRacing_2.png

Dette er et morsomt bilspill for alle som synes at Mario Kart er morro. Dette er Mario Kart med LSD på mange måter. Her får du diverse våpen ved å kjøre på spørsmålstegn. Dette kan være alt fra banan til rocket launcher. Veldig morsomt spill. Gir deg mange timer med glede og krever faktisk ikke mye av din Amiga i det heletatt. Spillet har også leveleditor, som følger med og mye, mye mer.

 

Håper at du har fått noe ut av denne lille retroguiden. Ja, Amigaen lever og det er trossalt en maskin som har rundt 60000 spilltitler. Mye av det er veldig gammelt, men her har jeg skrapet sammen noen av de beste 3D spillene.

 

I tillegg kan jeg jo nevne Payback, som nå om kort tid vistnokk skal komme for GameBoy Advance. En meget bra GTA klone osv.

 

Michal

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Super StarDust var nope av det råeste. Tunellsekvensene gjorde meg svimmel hver gang, og grafikken er, faktisk, fortsatt ganske ren og pen å se på. Super spill!!! :)

 

Men er et spill jeg savner hos deg er Skidmarks. Dette fantastiske AGA spillet til A1200:

 

pic_02_big.jpg

Skidmarks.jpg

pic_02_big.jpg

 

Kanskje ikke HELT 3D, men iallfall litt :mrgreen:

Lenke til kommentar

Hehe, glemte Skidmarks.. huff ;)

 

Her er litt shots av Payback, Amigaens GTA klone :)

Payback.png

Payback_1.png

Payback_2.png

Payback_3.png

Payback_4.png

 

Dette spillet støtter alt fra Amiga 1200 med 030 50MHz cpu til

060 50MHz Amiga med 3D kort. Ja, spillet støtter Voodoo3 osv.

 

Og helt til slutt, WipeOut 2097. Ja, det finnes for Amiga også :)

WipeOut2097.png

WipeOut2097_2.png

WipeOut2097_3.png

WipeOut2097_4.png

 

Dette krever dog en PPC Amiga med Permedia2, Voodoo, ATI Radeon kort

etc. Det fungerer faktisk veldig smertefritt på en 160MHz PPC603

med Permedia2 f.eks - Amiga versjonen av spillet har også effekter

som andre versjoner ikke har. Utviklerne har lagt til tåke og

bedre lyseffekter osv. Det triste med Amiga versjonen, er at den

ikke har musikken osv fra Playstation. Men det er PC versjonen sin

musikk man får med på kjøpet.

 

 

Michal

Lenke til kommentar

Det gjør det. www.winuae.net Feilen som mange tror, er at Amigaen var Amiga 500 og thats it.

 

Commodore 64 var revolusjonerende på sitt hvis, og det at Amigaen i det heletatt eksisterer i dag kan sies å være et mirakel i seg selv. Commodore som lagde C64, kjøpte opp Amiga selskapet rett forrand øynene på Atari i 1985. Hvis Commodore ikke hadde gjort det, veit man jo hva som har skjedd med Atari i disse dager. Commodore kjøpte opp Amigaen, selv om selskapet gikk i underskudd. Etterhvert fikk selskapet nye eiere, som ga selskapet enda mer underskudd og i 1994 blei selskapet slått konkurs.

 

Commodores feil var å begynne å lage PC'er, andre var å ansette Medhi Ali som ville likvidere Amigaen helt og ga i tillegg selskapet et langt større underskudd.

 

Amiga er faktisk noe vi i vesten burde vært stolte av. Det er faktisk en legende som kommer til å bli husket, i likhet med C64. Det er noe som de i østen ikke har klart å lage, utennom Dreamcast da.

 

Så konklusjonen er,.. Grunnen til at Amiga og C64 eksisterer hos mange minner i dag, er pga Commodore. Arbeiderne i Commodores fabrikker brukte all sin sjel i jobben sin. De sov på jobben, og det var mer enn bare "teknodelen" - Det var det med Amiga navnet. Derfor er det mange som sier selv i dag "The Spirit Of Amiga" og "Amiga Makes It Posible" osv.

 

Sun Microsystems, SONY, Samsung osv. Alle ville kjøpe opp Amigaen da det gikk dårlig. Men ledelsen i Commodore ville ikke. De var stae og til slutt døde Commodore.. men ikke Amiga sjelen :) Og derfor klarte Amigaen seg over 6-7 år uten ledelse av noe slag. Det var brukerne som styrte det hele, samme med DemoScenen.

 

Spillutviklerne ga heller ikke opp. Mange blei tvungne til å skifte til PC uten å ville det egentlig. Men uten en eier, så blei jo teknologien til Commodores Amiga maskiner utdatert. Det som reddet maskinen, var AmigaOS og Amigaens eksisterende tredjeparts firmaer. Ja alle brant for Amigaen. phase5 kom ut med PPC kort for maskiner fra 1993 i 1997, Elbox kom med PCI for Amigaen i 2000 for både Amiga 1200, Amiga 3000 og Amiga 4000. Det er veldig imponnerende hvordan disse firmaene klarte å oppgradere maskiner fra oldtidens dager, for å gjøre Amiga brukere verden over glade. Ja, dette er mer enn bare maskin.

 

Konklusjon!: Amiga er i dag på en måte enda sterkere enn da Amigaen kom i 1985. Nye maskiner er i produksjon, det er konkurranse mellom AmigaOS4 og MorphOS, det er konkurranse mellom AmigaONE og Pegasos, det er kranglinger av dimensjoner mellom disse. Dette vil vare evig. Hvem skal man skylde på? Ingen, men det som er sikkert. Er at Amiga er noe alle enten hater eller liker.

 

sjekk ut www.ann.lu, www.morphzone.org, www.amiga.org, www.amigaworld.net osv

 

Jeg måtte bare skrive dette :) håper at noen ser på det som lærerikt.

 

Michal

Endret av AmiDelf
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...