Gå til innhold

N&M! Forklare vann+kokepunkt+høyde!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
jo høyere du kommer jo mindre trykk blir det og da koker ting fortere elns

Jo høyere du kommer, jo vanskeligere er det å koke vann.

 

Mener jeg å huske. :hmm:

Det er feil.

 

Tenk deg at over alt rundt vannet, er det noe som trykker på det. Inni vannet er det også et visst trykk. Mesteparten av dette trykket kommer av luften rett over deg. Tenk deg en søyle med luft som gikk fra deg og rett opp i verdensrommet. Denne må jo veie ganske mye?

 

Jo høyere du kommer, jo mindre veier denne søylen -- fordi den blir kortere. Du har på en måte gått opp i den. Altså "veier den mindre" : trykket blir lavere.

 

Da er det mindre som trykker på vannet også, og vannmolekylen trenger ikke så mye energi før de fyker fra hverandre og blir til damp. De har samme temperatur - men de blir ikke holdt sammen av noe ytre trykk. Det vil si at det koker, selv om temperaturen er lavere enn hundre grader.

 

Jo høyere du kommer, jo lavere er trykket, og jo lavere kokepunkt får vannet.

 

I verdensrommet, hvor det ikke er noe nevneverdig trykk, er det ingenting som trykker på vannet. Derfor kan du helle ut vann i verdensrommet - det vil fordampe med en gang, fordi ingenting trykker på det, slik vi er vant med her på jorda.

 

:)

Lenke til kommentar

Selvfølgelig. :)

 

Jeg husket bare en historie min (gale) naturfagslærer fra barneskolen fortalte. Problemet var at jeg husket den feil. Den gikk ut på at fjellklatrerne i Himalaya slet med å koke potetene sine fordi vannet kokte alt ved 70 grader. Derfor brukte de trykkoker. Dermed burde jeg jo egentlig huske at kokepunktet blir lavere ved lavere trykk, men noe gikk galt i hukommelsen. :D

Lenke til kommentar
Vi har hud og sånt som holder ting på plass, så du vil dø av andre ting før det skjer noe med kroppsvæskene dine vil jeg tro. F.eks k

 

Feil. Blodet vil koke i årene på deg. Derfor brukte pilotene på SR-71 Blackbird og U2 Dragonlady spesielle trykkdrakter, som lignet på de draktene astronautene bruker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...