Gå til innhold

Canon EF 100mm f2.8 macro


Anbefalte innlegg

Heisann :p

Jeg driver ennå på med å bestemme meg for hvilket som skal bli mitt neste objektiv. :blush:

Har fra før et utmerket EF 17-40mm f4 L USM i tillegg til EF 50mm f1.8 og EF 100-300 f5.6.

Er i utgangspunktet på jakt etter er et godt portrettobjektiv og hadde egentlig bestemt meg for et EF 85mm f1.8 USM eller et EF 70-200mm f4 L USM.

Men så er jeg egentlig blitt så fasinert av de flotte macro bildene som blir vist her i forumet og andre forum.

Derfor gikk mine tanker over på en kombinasjon der portrett og macro egenskaper ble mulig.

Jeg tenker derfor på EF 100mm f2.8 USM macro.

Prismessig ligger den vel imellom de to første mulighetene mine og det er et lyssterkt og skarpt objektiv etter det jeg har hørt.

Men har noen erfaringer med dette objektivet og om det vil være et like godt valg til portretter som de to andre valgene.

Hvis noen har noen portrettbilder eller linker til noen slike tatt med dette objektivet hadde det vært supert.

På forhånd takk. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

100mm f/2,8 macro er et helt glimrende objektiv til alt der 100mm passer. Det er skarpt på alle fokusavstander og blenderåpninger og fungerer derfor all round.

 

Til protrettfotografering er det litt viktig at man ikke bruker vidvinkel, for da kan motivet få en del mindre flatterende trekk (lang nese, skjevt ansikt...). Derfor er 100mm bra til portretter.

 

Problemet kan oppstå når du setter denne linsa på et kamera som 300D, 10D og 20D, for sensorstørrelsen gjør at utsnittet blir som på en 160mm, og da må du et godt stykke unna motivet for å få med det du ønsker. Det kan skape vanskeligheter innendørs, da rommet gjerne ikke er stort nok, og utendørs kan det bli vanskeligere å holde kontakten med motivet fordi du kommer unaturlig langt unna.

 

Dersom du bruker film, eller har et kamera med større sensor enn de nevnte, bør linsa være helt utmerket. Hvis du har et av de nevnte kameraene, bør du sjekke hvor langt unna du må før du får med det du normalt ønsker på et portrettbilde, og se om det er akseptabelt for deg.

 

Erik

Lenke til kommentar

Jeg har både EF 85mm f1.8 USM og EF 100mm f2.8 USM macro. Jeg hadde opprinnelig tenkt å selge EF 85 etter kjøp av EF 100, men slik gikk det ikke. Begge objektivene er like skarpe, så forskjellene er:

 

a) Autofokushastighet. EF 85 er en god del raskere enn EF 100 på autofokus. Har dessuten mer problemer med autofokusvandring på EF 100, selv ved bruk av limiteren.

 

b) EF 85 er relativt mye mindre og lettere enn EF 100. Jeg har ikke fast 50mm ennå, som gjør att jeg bruker EF 85 når jeg "pakker lett". Dette er egentlig hovedårsaken til att jeg fremdeles har objektivet.

 

c) EF 85 har dårlige makroegenskaper, så det fungerer svært dårlig å bruke dette til makro. Her ruler jo EF 100.

 

Kommentar til de som mener EF 100 burde vært ett L objektiv: Det skal mye mer till en skarphet for å at ett objektiv skal havne i L klassen. For i såfall ville mange fast optikk objektiver vært L klassifisert. Det er bla krav til byggekvalitet, vanntetthet, støvtetthet ++.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
100mm f/2,8 macro er et helt glimrende objektiv til alt der 100mm passer. Det er skarpt på alle fokusavstander og blenderåpninger og fungerer derfor all round.

 

Helt klart, og jeg synes det er meget brukbart til portrettopptak også på 10D. Skarpheten og fargegjengivelsen er av høyeste klasse, som du kan se her:

 

http://www.coldsiberia.org/autumn_leaf/KI7...5_cut_800_3.jpg

http://www.coldsiberia.org/autumn_leaf/KI7..._cut_1000_3.jpg

http://www.coldsiberia.org/autumn_leaf/KI7..._cut_1200_3.jpg

 

Angående portretter, har jeg også brukt 300mm 4.0 IS til portretter, til og med på 10D. Det går an det også. Dette er utendørs:

 

http://www.coldsiberia.org/try/CRW_4273_RT16_700_2.jpg

http://www.coldsiberia.org/try/CRW_4274_RT16_cut_800.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...