Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

ADSL ødelegger for norsk filesharing


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du ser ikke poenget, hva en person laster opp/ned skal ikke du legge deg opp i.

Selvsagt er det relevant! Dette handler om hva staten har plikt til å sponse. Når vi kommer til det stadiet at videosjappene forsvinner over til web og alle utveksler sine 700MB feriefilmer via p2p så har staten et ansvar for at alle kan delta i det samfunnet. Sålenge folk kun bruker båndbredda si til å laste ned hollywoodfilmer istede for å leie dem hos den lokale sjappa så er ikke det noe staten bør sponse.

Hvor staten kom inn i bildet vet ikke jeg, men det jeg ville fram til er at 128kbit upload er patetisk lite og at det ikke er noen begrensing for ISP'ene.

Det er fullt mulig å gi mer hastighet ut enn dette.

 

Jeg mener ikke at staten skal sponse 100Mbit til alle i Norge, jeg skjønner bare ikke hvorfor de fleste isp'er ikke kan bruke en nogenlunde brukbar upload hastighet når de faktisk har muligheten.

 

Har også fått med meg at visse personer elsker å vinkle alt inn mot piratvirksomhet, men det er faktisk mulig å bruke hastigheten til noe annet enn det også noe som sikkert er vanskelig for dere å skjønne da dere er ivrige leechere. ;)

Endret av mars001
Lenke til kommentar
Da kunne jo Telenor begynne å levere SDSL på lavere hastigheter da, 384/384, 704/704 f.x. Det hadde ikke kostet dem noen verdens ting å tilby det, og inntjeningen ville være større enn for dem som bare kjøper ADSL i stedet, siden dagens SDSL er for dyrt for mange.

Da måtte man nok skuffe mange i og med SHDSL krever et reint linjepar inn i huset mens ADSL kan dele linja med telefoni.

Antagelig er SHDSL mye dyrere i og med det ikke er et masseprodukt på linje med ADSL.

Korrekt. Jeg har 2Mbps SHDSL og fikk installert 'ren linje' (eget kobberpar) inn til huset. Og det kostet.

 

SDSL og SHDSL er forresten ikke helt det samme, i følge Bluecom i allefall. Vet ikke hvor mye jeg kan stole på dem, men G.SHDSL heter standarden i alle fall.

 

Tror den ligger på ca 2.3 Mbps max, hvis jeg ikke tar feil. Men så har man da også VDSL.

Lenke til kommentar
Har man først fiberoptikk, betyr det nesten ingenting kostnadsmessig for ISP om det er 2 mbit eller 10mbit.. men på grunn av treige adsl leverandører måtte de tilslutte seg tilbudet i markedet

Jeg tror ikke du ser det store bildet her...

 

Hvis en ISP gir deg som kunde 10mbit inn og ut og i tillegg gir dette til alle i ditt nabolag, må de ut med store summer for å kunne håndtere all trafikk som vil gå.

 

De vil måtte oppgradere backbone vannvittig mye, og det koster store pengersummer å leie kapasitet, eller bygge ut selv. Fiberoptikk er IKKE billig, ei heller er utstyret som må benyttes (routere, switcher osv) særlig billig.

 

Greit nok at du med en fiberoptiske kabler har nesten ubegrenset mulighet for å dytte på med gigabit trafikk, men du må jo også ha hardware som takler trafikken.

Lenke til kommentar
Hvis en ISP gir deg som kunde 10mbit inn og ut og i tillegg gir dette til alle i ditt nabolag, må de ut med store summer for å kunne håndtere all trafikk som vil gå.

 

Jeg sitter i dag med lyse bredbånd...har 10 mbit full duplex altså begge veier og betaler 699 i mnd for dette. Det er bredbånd det.

 

Lyse bredbånd leier vel linjer i dag av song og de har per i dag basic 1 gigabit til bruk på alle kundene. Tror de har en ca 4000 kunder som sitter på 2 og 10 mbit men har bare ca 300 mbit i bruk jevnt på linjene.

Tenk dere hva stjel&hor klare å tjene inn på sine linjer...

Lenke til kommentar

Får det første er jo all ADSL teknologi basert nettopp på kjapt en vei, og dårlig den andre. Det er jo en Asynkron teknologi (Asymmetric Digital Subscriber Line) i motsettning til SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line) der upload er lik download. Teknologien er slik, ikke produktet bredbånd.

 

Litt "off-topic", men SDSL finnes i høyre hastigheter enn 2Mb\s.

Ja, men da er det flere 2mbits linjer kobla i sammen.

Korrekt. Eller 2.3Mbit annonseres vel som raskeste single SDSL.

Lenke til kommentar
Det pågår en del diskusjoner om hva som kan kalles ekte bredbånd, og hva som er "jukse bredbånd" det er mange som påstår at adsl fra nextgentel og/eller "brukervennlige Telenor" leverer bredbånd med hastighet på 704ned / 128/384opp men siden dette har vært et omstridt tema i det siste skal jeg ikke starte en ny diskusjon på det. Men en annen ting som er veldig dumt med ADSL og at det ikke har symmertrisk hastighet(som "ekte bredbånd" har) er upload hastigheten... telenor operer med 128 kbs upload... og nextgentel med 384 kbs... dette setter store begrensniger på filesharingen i Norge.. og hvis ingen kan dele, kan ingen få. Ingen som gidder å laste ned en xvid film på 700 mb, med en hastighet på 12.8 kBs, og henholdsvis 38.4kBs... det gidder vertfall ikke jeg... og når det kommer til filesharing er upload like viktig som download i den representative gruppen mennesker som har ADSL.

Men hos søta bror hvor de har Bredbåndsborlaget BBB, og Telia og andre ISP som levrerer standard 10 mbs symetrisk bredbånd, er det gode muligheter for nedlasting... Og personlig er det bare de jeg laster ned fra, der får fra 5 - 7 mbs nedlasting-speed, som igjen gjør at en 700mb fil er ferdig downloadt på ca 18 min....

Det er enkelt å definere. Du har enten lavhastighets linje, mellomklasse og høyhastighetslinje. Hvilken bånbredde er som ligger i hva defineres utifra tilkoblingen.. er det optisk fibre eller kobber. Glem dette med dialup.

 

Tilbudet til telenor f.eks er lavhastighetslinje. En får utdelt 8-9kbs. Ren svindelkampanje siden de reklamerer for høy hastighet hvis du bestiller den pakken. Men etter en har lastet ned 1gb hopper plutselig linjen ned til 8kbs, og en må betale en hundrings for å få høy hastighet igjen (dette står det ingenting om i kampanjen) noe som gjør det lett for dem å lure mennesker som ikke har peiling til å tro de har en kjapp linje. Helt til en skal begynne å streame radiokanaler og tv-kanaler. Da er 8kbs helt ubrukelig.

 

Ikke bare ødelegger det for fildeling, men også utviklingen her i landet med at tv kanaler blir ADSL baserte. Jeg spår at innen 5 år er det helt vanlig å velge tv-programmer fra internet. En kan se nyheter og filmer når en vil. Men det er også avhengig av en kjapp linje for kvaliteten. En kan laste ned winamp 5 og se hvor gøy det er. Og det er under utvikling.

 

Norske datablader bør ta et kraftig oppgjør med dette her.

Lenke til kommentar

Ikke bare ødelegger det for fildeling, men også utviklingen her i landet med at tv kanaler blir ADSL baserte. Jeg spår at innen 5 år er det helt vanlig å velge tv-programmer fra internet. En kan se nyheter og filmer når en vil. Men det er også avhengig av en kjapp linje for kvaliteten. En kan laste ned winamp 5 og se hvor gøy det er. Og det er under utvikling.

For å gå off-topic igjen. Jeg håper, trygler og ber om at ikke de mest tekno-kåte spådommer går i oppfyllelse. Kunne aldri ha tenkt meg å sett TV på en monitor (og ja, jeg vet at det finnes TV-ut, men det er ikke alltid det er så bra kvalitet på det man i utgangspunktet streamer). Ei heller liker jeg å se filmer på data (igjen, TV-ut er en mulighet, men for meg synes det å være nesten litt upraktisk det å fyre opp en datamaskin for å kunne se en film. Ja, det tar gjerne ikke mere enn et halvt minutt, men det er et halv minutt for meget). Det er noe spesielt med å sitte seg i godsofaen, datamaskinen er av, det er noe stille. Så tar man frem en CD eller DVD, eller bare fjernkontrollen til TVen, og zapper, stiller og koser seg, alene eller med andre. Datamaskinen kan stå for seg selv i en krok av stuen, og bare være stille.

Lenke til kommentar

det er rart at upload hastighetene er så lave.. jeg kunne tenke meg rask linje slik at jeg kunne kjørt http og slikt hjemmenefra, det hadde vært mye bedre å ha så å si "uendlig" med lagringsplass til hjemmesiden, og appropo mail server.. trenger ikke så¨store linja til det da. Det er lite tilbud om BRED bånd som har en bred hastighet i store deler av norge, jeg bor i enebolig i norge men det er ikke annet enn søppel over tele-nettet som jeg kan få..

Lenke til kommentar

For å gå off-topic igjen. Jeg håper, trygler og ber om at ikke de mest tekno-kåte spådommer går i oppfyllelse.

Det er heller ikke planen! Det folk ser for seg med bredbåndslinjer (ikke ADSL typen) er at du på TVen får en portal hvor du kan leie film i DVD kvalitet. Du skal mao ikke trenge å fyre opp en PC eller bruke tv-ut. Så du skal få lov å sitte i sofakroken og bare trykke litt på fjernkontrollen. Videre så er det jo slik at du ikke vil trenge å se Hotell Cæsar klokka 19.30. Kommer du først hjem klokka 20.00 så sendes programmet da også :) Tror ikke du skal være så skeptisk til framtidas underholdningstjenester.

Lenke til kommentar

Ja, det er hva jeg kaller Bredbånd ! :yes:

 

Tenkt om telenor hadde hatt monopol på Bredbånd/internett, slik de hadde på fast telefon før, ja det hadde bare vært katastrofe.. Så det er kjempe bra at disse e kraft konkurentene kommer in på markedet, og setter Telenor i bås, der de hører hjemme

Lenke til kommentar
QUOTE (k-ryeng @ 11/03/2004 : 11:15)

Da kunne jo Telenor begynne å levere SDSL på lavere hastigheter da, 384/384, 704/704 f.x. Det hadde ikke kostet dem noen verdens ting å tilby det, og inntjeningen ville være større enn for dem som bare kjøper ADSL i stedet, siden dagens SDSL er for dyrt for mange. 

 

Catch har faktisk 704/704... Det koster 799 kr i måneden. Tror nok de fleste ville gått for 1700/512 for 749, eller 2100/512 for 849...

Lenke til kommentar
Det er heller ikke planen! Det folk ser for seg med bredbåndslinjer (ikke ADSL typen) er at du på TVen får en portal hvor du kan leie film i DVD kvalitet. Du skal mao ikke trenge å fyre opp en PC eller bruke tv-ut. Så du skal få lov å sitte i sofakroken og bare trykke litt på fjernkontrollen. Videre så er det jo slik at du ikke vil trenge å se Hotell Cæsar klokka 19.30. Kommer du først hjem klokka 20.00 så sendes programmet da også :) Tror ikke du skal være så skeptisk til framtidas underholdningstjenester.

Ah ja vel, jeg stiller meg nå fremdeles tvilende til gleden ved dette, men jeg er sikker på at de som hadde hestekjerrer gjorde det samme når bilen kom :)

 

Bare fremtiden vil vise.

Lenke til kommentar

Ja, men da er det flere 2mbits linjer i sammen.

 

Det er jeg klar over, men poenget var at det er mulig å få kjappere SDSL linjer enn 2Mb\s

Nei det gjør det ikke om du skal være helt korrekt. Det er ikke mulig å få mer enn 2.3Mbit over en SHDSL link. Selvom du kan ha flere SHDSL linker får du ikke mer enn 2.3Mbit ut av teknologien. Det blir som å si at får 300Mbit over Fast Ethernet fordi du port-trunker 3 FE linker.

Endret av Rim
Lenke til kommentar

Ikke bare ødelegger det for fildeling, men også utviklingen her i landet med at tv kanaler blir ADSL baserte. Jeg spår at innen 5 år er det helt vanlig å velge tv-programmer fra internet. En kan se nyheter og filmer når en vil. Men det er også avhengig av en kjapp linje for kvaliteten. En kan laste ned winamp 5 og se hvor gøy det er. Og det er under utvikling.

For å gå off-topic igjen. Jeg håper, trygler og ber om at ikke de mest tekno-kåte spådommer går i oppfyllelse. Kunne aldri ha tenkt meg å sett TV på en monitor (og ja, jeg vet at det finnes TV-ut, men det er ikke alltid det er så bra kvalitet på det man i utgangspunktet streamer). Ei heller liker jeg å se filmer på data (igjen, TV-ut er en mulighet, men for meg synes det å være nesten litt upraktisk det å fyre opp en datamaskin for å kunne se en film. Ja, det tar gjerne ikke mere enn et halvt minutt, men det er et halv minutt for meget). Det er noe spesielt med å sitte seg i godsofaen, datamaskinen er av, det er noe stille. Så tar man frem en CD eller DVD, eller bare fjernkontrollen til TVen, og zapper, stiller og koser seg, alene eller med andre. Datamaskinen kan stå for seg selv i en krok av stuen, og bare være stille.

Nei, en henter filmen fra nettet og har tv'er rundt om i huset. Så kjører pc'en flere kanaler samtidig og den er koblet til de andre tv'ene. Kan en velge hva en vil se via fjernkontrollen på tv. Blir som et internetbasert kabel tv, men hvor du velger filmen og når. Du kan legge opp f.eks din egen MTV med egen musikkvideo playlist. Er igang allerede her. Men det må lastes ned først og da nytter det ikke med treg linje når f.eks filen er 2.6GB. Løsningen da er å ha alt klart på hd.

 

F.eks hvis du gikk glipp av idol kan en laste programmet ned fra tv2 sine hjemmesider eller ftp. Det blir flotte greier når det er igang. Test ut winamp5 og få en smakebit av hvordan internet tv funker. Blir linjene raskere for de fleste andre blir det også bedre. Jeg er helt sikker på at innen 5 år er det vanlig at tv stasjoner sender filmer og kombinert legger sendingen på nettet ved siden av (se live eller hente ned).

 

Et annet eksempel er for musikk er ravetrax.com driver med det. De har radio/tv via winamp. og dj sessions lagres på web sidene. Og dette er klumper av filer på 100mb.

 

Mulighetene er store!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...