Gå til innhold

Er det norske Vinmonopolets dager talte?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Korleis er det svenske Systembolaget organisert, er det slik som det norske Vinmonopolet?
Og korleis er Winefinder organisert? Er det eit reint postordre-firma som sender alkohol direkte til svenske kundar, eller er det eit firma som legg til rette for at svenskane kan privatimportere alkohol frå utlandet?

I Norge så løyste ein krava i EØS-regelverket ved å opprette selskapet Arcus, som no har blitt Anora.
Det er Anora som er den største importør- og grossisten på alkoholholdige drikkevarer i Norge, Anora selg alkoholen dei importerer til Vinmonoplet, Taxfree, samt direkte til skjenkestadar.

Også andre kan gå inn i dette markedet, men alkoholen kan berre selgast på Vinmonoplet og Taxfreebutikkar, eller skjenkast på skjenkestadar med serveringsløyve.

 

Også i Norge kan ein importere alkohol som privatperson sidan det er unntak for dette i alkohollova. Det er ikkje så vanleg å gjere dette anna enn når det er snakk om heilt spesielle produkt sidan ein uansett må betale avgiftene ved import, og at innkjøp i små kvanta til privatbruk gir forholdsvis høge fraktkostnadar.
Dette er noko som er særleg bra med den norske Vinmonopol-ordninga, Vinmonopolet er ein av verdens største grossistar av alkohol og får av den grunn ofte særdeles gunstige prisar når dei kjøper inn så store parti om gongen. Dette gjer at alkohol med høg kvalitet ofte er mykje billegare i Norge. Ei flaske brennevin kostar 227 kr berre i alkoholavgift. Dette gjer at billig sprit som det kostar 20 kr å kjøpe i utlandet må selgast for minst 250 kr (pluss moms) på polet. Men samtidig så vil ei flaske whisky som kostar 1000 kr å kjøpe frå Skottland når Vinmonopolet kjøper ein palle whisky, vil kunne selgast til 1227 kr (pluss moms) på polet. Den lokale kjøpmannen i Skottland som berre kjøper ei kasse om gongen må fort betale 1200 kr berre i innkjøp for den same flaska ettersom det ikkje er nokon kvantumsrabatt å hente.
Personleg trur eg det er tvilsomt om f.eks. Kiwi og Rema 1000 vil være i stand til å selge vin og brennevin særleg mykje billegare enn det Vinmonopolet gjer sidan dei naturlegvis vil få dårlegare grossistavtalar når dei må dele alkoholmarkedet mellom seg. Og om dei skulle klare å presse prisane så vil det måtte gå på bekosting av vareutvalget.

I tillegg vil eg også slå eit slag for at Vinmonopolet har svært høg standard ved at Vinmonpolet ikkje berre har ansvaret for å avgrense alkoholforbruket, men dei har også tatt eit ansvar for at alkohol skal være tilgjengeleg i heile landet ved at alle kommunar får tilbod om å ha eit Vinmonopol.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (4 minutter siden):

Også andre kan gå inn i dette markedet, men alkoholen kan berre selgast på Vinmonoplet og Taxfreebutikkar, eller skjenkast på skjenkestadar med serveringsløyve.

Det er jo nettopp dette som nå har blitt "avgjort" i Sverige.
Det er både konkurransevridende og direkte ulovlig for en Stat å bestemme at ett utsalgsted skal få selge en lovlig vare, og et annet utsalgssted ikke får lov. Etter EU og EØS reglene med både fri konkurranse og fri flyt av det meste, så kan man ikke nekte fritt salg av lovlige varer! Bare ulovlige.
Dette har jo alle med normal sunn fornuft forstått lenge! Men når en Stat nekter å se den samme sunne fornuften, så må Høyesterett tydeligvis gi den et klaps på lanken før det skjer noe...
Staten står selvsagt fritt til å kreve skyhøye avgifter på det de vil, men alle som vil forsøke seg med salg av alkohol direkte til enkeltpersoner, kan ikke hindres. Det er bare et par nisselue-stater som fortsatt nekter å se den sannheten i øynene.
Norge valgte selv å gå inn i EØS, da er det rart at staten fortsatt nekter folk slike basale rettigheter som fri konkurranse.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...