Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ripe i budbil, hvem skal betale?


Gjest 19868...15e

Anbefalte innlegg

Gjest 19868...15e

Jeg spør for en `venn/bekjent her nå. Vedkommende kontaktet meg fordi h*n har problemer med arbeidsgiver som jeg også har vært ansatt for en gang i tiden.

Vedkommende leverer avis og bruker firmaets bil. Kontrakt er antageligvis ikke skrevet (sjefen er kjent for å være slapp på dette området).

Nylig greide min venn å påføre riper i lakken på bilen. Dette krever nå arbeidsgiver betalt tilbake med trekk i lønn på 12k. I forbindelse med dette har heller ikke min venn mottatt utbetaling av lønn (enda en sak arbeidsgiveren er kjent for å drive med, der flere har måttet gå rettens vei for å få utbetalt lønn).

Jeg forsøkte å google meg frem til om arbeidsgiver kan trekke i lønn basert på ripene i bilen, uten hell. Er det noen som vet noe, eller som kan hive ut noen lenker som kan gi oss svar på hva min venn har krav på?

 

Tusen takk

Anonymous poster hash: 19868...15e

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke god innsikt i slike saker men dette høres suspekt ut. Firmaer som bruker bil, som budfirma eller transportfirma generelt har forsikring på bilene sine og om de blir skadet så vil dette dekkes av firmaet.

Jeg har jobbet i noen transport firmaer og det har aldri vært en sak om at ansatte blir trukket i lønn ved skader, bulker eller riper på bil.

Generelt sett så er arbeidstakere beskyttet mot ulovlige trekk i lønn via arbeidsmiljøloven paragraf 14-15.

Alt som kan trekkes i lønn må stå tydelig i en kontrakt og om det ikke er klart, så er det ulovlig trekk. Men om det ikke er en kontrakt så jobber arbeidstaker under bordet i essens, og her burde vennen din vært mye mer hard på å få kontrakt.

Hvis denne sjefen er kjent for å ikke ville gi kontrakt til arbeidstakere, så er dette også i direkte strid med samme lov, arbeidsmiljøloven. Jeg hadde nok gjort sjefen oppmerksom på at slik oppførsel vil føre til straffbare forhold og kan synke firmaet hans. Alle skal ha klare arbeidskontrakter. Dette kan i verste fall for arbeidsgiveren føre til fengselstraff.

Jeg siterer loven rett under:

(1) Hvis ikke annet er avtalt skal det foretas lønnsutbetaling minst to ganger i måneden. Utbetalingstiden for feriepenger reguleres av ferieloven.

(2) Lønn i penger, herunder feriepenger og annen godtgjøring i penger, skal utbetales fra arbeidsgiver via bank eller foretak med rett til å drive betalingsformidling til arbeidstakers konto. Første punktum gjelder likevel ikke dersom slik betalingsmåte er umulig eller svært byrdefull for arbeidstaker eller arbeidsgiver.

(3) Trekk i lønn og feriepenger kan ikke gjøres unntatt:
a. når det er hjemlet i lov,
b. for arbeidstakers egenandel til tjenestepensjonsordninger som er omfattet av foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven eller offentlige tjenestepensjonsordninger.
c. når det på forhånd er fastsatt ved skriftlig avtale,
d. når det ved tariffavtale er fastsatt regler om lønnstrekk for fagforeningskontingent, herunder premie til kollektiv forsikring som er knyttet til medlemskap i fagforening, eller avgift til opplysnings- og utviklingsfond, eller til lavtlønnsfond,
e. når det gjelder erstatning for skade eller tap som arbeidstaker i forbindelse med arbeidet forsettlig eller ved grov uaktsomhet har påført virksomheten, og arbeidstaker skriftlig erkjenner erstatningsansvar, eller dette er fastslått ved dom, eller arbeidstaker rettsstridig fratrer sin stilling,
f.

når det på grunn av gjeldende rutiner for beregning og utbetaling av lønn ikke har vært praktisk mulig å ta hensyn til fravær på grunn av arbeidsnedleggelse eller arbeidsstengning i avregningsperioden.

 

punkt e er saklig for din venn: Har din venn skriftlig erkjent at personen står ansvarlig for skade på firmaets eiendom? Hvis ikke er ansvaret helt og holdent på arbeidsgiver.

Endret av AvgAug
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kommer an på forsikringen av firmabilen.  Ser f.eks. at noen forsikringsselskap har dekning av mindre parkeringsskader uten bonustap/egenandel (når skadevolder er ukjent).    Ellers er det gjerne egenandel og evt bonustap, men 12K høres veldig høyt ut for å være egenandel.  Hvis skaden er uten bonustap (kommer an på forsikringen) så er gjerne egenandel til 2K,- 8K det vanligste og billigere.

Håndteres det "på privaten" uten at skade er meldt forsikringsselskap så blir det ofte dyrere enn egenandel.  Uansett er det ryddigst via forsikringsselskap selv om forsikringen har bonustap - for da er du sikret en profesjonell vurdering av skyld og riktig takst osv.  Du kan nemlig velge å betale for hele reparasjonen når sluttregningen blir kjent og - man slipper da bonustap.  Evt finner man ut at egenandel + bonustap er billigst og tar det på forsikringen.

Når dette er sagt, de fleste arbeidsgivere vil ta kostnaden for slike uhell, hvis det var nettopp hendelig uhell i jobbtiden.   Det er vel heller ikke noe som sier at budbiler må være 100% ripefrie og perfekte og enklere type fiks med lakkboks kan gjøres.

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar
Big_JT skrev (6 minutter siden):

Viktig også å huske at det i punkt e er begrenset til forsettlig skade eller ved grov uaktsomhet. Så med mindre du går inn for å gjøre skade eller kjører i fylla skal det lit til for å komme inn under denne.

Det er sant, takk for at du påpeker det. En ripe i bilen vil ikke gjelde for punkt e i utgangspunktet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Her ville jeg kontaktet fagforening umiddelbart.
En slik sak kan fort bli advokat-mat.

Vet at gamle Transportarbeiderforbundet (nå fellesforbundet) har tatt noen slike saker rettslig og vunnet.

Det er en del firmaer som driver på slik.
Noen krever at man signerer på at man er ansvarlig, andre bare trekker lønna.
Det er ennå for mange useriøse selskaper i transportbransjen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...