Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Reklamasjon på netthandel. Svensk butikk men reg med organisasjonsnummer i Norge.


Tullballj

Anbefalte innlegg

Cascada81 skrev (4 timer siden):

Tar forbrukertilsynet feil? 

Herr Brun skrev (2 timer siden):

Nei?

Det ser ut som dine og forbrukertilsynets uttalelser er i konflikt med hverandre:

Du sier nettbutikker kan avtale seg bort fra å bruke norsk lov, mens forbrukertilsynet tilsynelatende sier at de må følge norsk lov. I mitt hode kan ikke begge utsagn være sanne. Men det er jo mulig at det er aspekter her som ikke kommer fram, evt at jeg ikke forstår hva en eller begge av dere sier?

Fint om du kan oppklare.

 

Herr Brun skrev (2 timer siden):

Vel, jeg stiller meg undrende til din juridiske kompetanse. Men det er ikke alt vi skal forstå her i livet. 

Nå var ikke dette en kommentar til meg, men vi holder oss for gode til å diskutere person helt uten grunn her - gjør vi ikke?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei, forbrukertilsynet nevner ikke forbrukerkjøpsloven med et ord. Det er det nok en grunn til. 

Mer metadiskusjon gidder jeg ikke, men det kan jo ikke være vanskelig å forstå at man ikke hadde regulert lovvalg på den måten man gjør (avtale om lovvalg utenfor EØS er forbudt om forbrukerbeskyttelsen er dårligere der og kjøpet har tilknytning til EØS) om avtale om lovvalg i alminnelighet var forbudt så lenge det innskrenket forbruker rettigheter. Det er en hel masse kilder tilgjengelig om dette temaet der ute, det er bare å Google i vei. "Lovvalg forbrukerkjøp" eller "forbrukerkjøp utenlandsk lov" bør gi treff nok. 

Ellers kan man lese utredningen til Norges ledende ekspert på området, som forklarer prinsippene godt og som dessuten går inn på forbrukerkjøp og forklarer gjeldende rett godt. Utredningen er ikke blitt til en ferdig vedtatt lov enda, men er en fin kilde på hva som gjelder i dag om man bare er bevisst på hva man leser.  

https://www.regjeringen.no/contentassets/aa11d98c5c144dac8361c7af7677f303/enpersonutredningen-om-formuerettslige-lovvalgsregler.pdf

Lenke til kommentar
Herr Brun skrev (23 minutter siden):

Mer metadiskusjon gidder jeg ikke, men det kan jo ikke være vanskelig å forstå at man ikke hadde regulert lovvalg på den måten man gjør (avtale om lovvalg utenfor EØS er forbudt om forbrukerbeskyttelsen er dårligere der og kjøpet har tilknytning til EØS) om avtale om lovvalg i alminnelighet var forbudt så lenge det innskrenket forbruker rettigheter.

Du står selvsagt helt fritt til å ikke delta i videre diskusjon, men det er altså litt vanskelig å forstå for enkelte av oss som ikke har studert juss. Jeg har også vansker med å forstå at andre ikke skjønner mitt fagfelt, men slik er det nå en gang.

På tross av det så tror jeg faktisk at jeg forstod mer - håper at andre gjorde det også :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 2/11/2022 at 10:44 AM, BearCat said:

Dersom svensk lov, som gir forbrukeren vilkår som er mer ugunstige enn norsk lov,  kan avtales, forstår jeg ikke "verdien" i denne formuleringen:

 Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er ugunstigere for forbrukeren enn det som følger av loven her. 

Men legger meg det på minnet, ikke inngå avtale med svensker 😄

Forbrukerkjøpsloven §3 første avsnitt sier at forbrukerkjøpsloven er ufravikelig. Rettighetene til forbrukeren etter forbrukerkjøpsloven kan ikke innskrenkes av selger.

§3 andre avsnitt angir når en lov fra en stat utenfor EØS ikke får anvendelse. Dette innebærer "mellom linjene" at det er forutsatt at avtaler om lovvalg kan inngås for stater innenfor EØS-området. Dette åpner opp for at man kan anvende forskjellige reklamasjonsregler mellom medlemsstater i EØS. Dette vil ikke være å fravike forbrukerkjøpslovens bestemmelser.

Dette burde selvfølgelig ha stått klart i loven. Forbrukerkjøpsloven er en lov som skal forstås av personer uten noen juridisk kompetanse. Det er ganske enkelt sløvt arbeid av lovgiver. 

Man er sikret et ufravikelig minimumsvern uavhengig av lovvalget innenfor EØS gjennom EU-direktiver.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg vil bare legge til at butikken selv skriver i sine kjøpsvilkår dette: 

Sitat

Reklamasjon

Kjøpet ditt er dekket av forbrukerkjøpsloven og betyr at du enten kan få en defekt vare reparert, byttet ut, refundert eller redusert pris avhengig av den faktiske situasjonen. Det kreves at klagen er berettiget og at feilen ikke har oppstått på grunn av feil bruk av produktet.

Derfor kunne de uansett ikke snike seg unna mine rettigheter når de ettertrykkelig skriver at kjøp er dekket av forbrukerkjøpsloven. Om de kunne ha skrevet noe annet og kommet unna med det siden de er en svensk butikk er utenfor min kompetanse. D

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...