Gå til innhold

Hvilken utdannelse lønner seg mest å ta i dag?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Signorinaa skrev (På 2.12.2021 den 12.01):

Anbefaler studier innen ingeniør/teknologi og helse. 

Absolutt mulig å få bra betalt innenfor Ingeniør/teknologi, men helse, ja man får jobb, men lite betalt for ugunstig arbeidstid er mye av fasiten der. Har man derimot ledertalent så er det mange som gjør karriere som ledere innenfor helse selv med sykepleieutdanning og lignende i bunn. Det er høvelig godt betalt. Ofte så er ledere i helsevesenet sykepleiere i bunn. 

Om man tar medisinutdanning kan man få bra betalt som lege, men igjen så er det også mye ugunstig arbeidstid og veldig mye ansvar. Det er alltid legen som får skylda for å si det sånn om en pasient får feilbehandling. Men ja generelt innenfor helse så er det nærmest jobbgaranti. 

Endret av William_S
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mitt tips om man tenker å gå inn i medisin; Du må brenne for faget, virkelig. For faget er vanskelig nok, men når du faktisk begynner å jobbe så møter du så mange hindringer og ting som ikke er medisinsk at det som holder deg gående er lidenskapet for faget. Om du mister det så er livet hardt. William_S oppsumerte det veldig bra. Den ugunstige arbeidstiden og ansvaret tærer virkelig på familielivet, og lønna ikke er i nærheten av å være verdt det med mindre man elsker faget. Jeg vet flere som har angret sterkt på at de valgte medisin, og det er en ganske kjip følelse etter å ha studert i 6 år og (potensielt) opparbeidet seg studiegjeld i millionklassen. 

Lenke til kommentar

Du spørr om litt forskjellige ting.

Med tanke på jobbsikkerheit så er du meir eller mindre garantert jobb om du tek utdanning som helse- og omsorgsarbeidar. Andre sikre utdanningar er yrkesfag og ingeniørutdanning.

Yrker som lærarar og sjukepleiarar er yrker der det er mangel på kvalifiserte arbeidstakarar, men der er nok hovudproblemet at dei som er utdanna som dette ikkje jobbar i disse yrka. Det er mange med lærar eller sjukepleiarutdanning som i dag jobbar med andre ting. Detter er altså yrker som er svært trygge om du ønsker/orker å stå i jobben fordi mange andre vil heller jobbe med andre ting. Det betyr sjølvsagt også at ei lærarutdanning er å sjå på som veldig allsidig der du etter å ha tatt lærarutdanninga er kvalifisert til å jobbe innafor mange ulike fagfelt sjølv om det ikkje er som underviser.

Når det gjeld høg lønn så er det særleg økonomi og finans som stikk seg ut, særleg for leiarar. Innanfor fagfelt mekling, leiarstillingar, sivilingeniørar, overlegar, juristar, osv. Det som er ulempen her er at dette er stillingar der det er mange om beinet på, så det er berre nokre få dyktige/heldige som kjem i posisjon til å tene veldig godt. Generelt er det nok for mange som tek generell øk/adm eller jus-utdanning til at alle kan få toppjobbar, veldig mange innanfor disse yrka ender opp i lavare administrative stillingar der ein jobbar for ein leiar som har det faglege ansvaret.

Når det gjeld kva utdanning som lønner seg mest så er nok det dei korte utdanningane som du kan ta utan å opparbeide deg høgt studielån og som i tillegg gir høg lønn som er mest lønnsome.
I denne kategorien finner vi ein del fagutdanningar innafor spesialiserte fag, mest kjent er kanskje heismontør men også yrker som flymekanikar, lokomotivførar, yrkesdykker, fengselsbetjent (som har betalt utdanning), osv.
Typisk i slike yrker er at delar av forklaringa på lønnsnivået er at arbeidstida er ugunstig eller at ein får muligheit til å jobbe langt meir enn vanleg 40 timars veke. Så ein får ofte god lønn men ein må typisk også jobbe mykje meir enn det som er normalt. Dette gjeld kanskje særleg for leiarstillingane som eg nemnde lengre oppe, ein personalsjef med millionlønn vil typisk ikkje ha 8-16 jobb men må være villig til å jobbe både kveld og helg utan ekstra betaling utover grunnlønna.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...