Gå til innhold

Tips til nettverksutstyr, nytt hus


Niram

Anbefalte innlegg

Hei! 

Har nylig flyttet inn i nytt hus, I den forbindelse skal det handles inn utstyr. Jeg vet å verdsette et godt nettverk, samtidig som jeg ikke nødvendigvis er på super-techy/nerde-nivå.

Jeg har allerede sørget for å legge opp doble nettverkspunkter til alle 4 soverom samt begge stuene. Elko plus uttak er på vei i posten, så disse blir snart koblet. I andre enden (dataskap på teknisk rom) ligger det 16 kabler klare til terminering. Hjemmesentral fra altibox ble koblet opp her om dagen. Det ligger også nettverkskabel i taket til trådløse aksesspunkt, ett i hver etasje som skal sørge for trådløst nettverk.

Utstyr jeg ser for meg at jeg trenger:

1x Switch (16 porter)
Usikker på om jeg trenger PoE eller ikke. Jeg kommer bare til å bruke PoE til de trådløse aksesspunktene, og det følger med poe-injectorer til de jeg har sett på.

Alternativ jeg har sett på (virker kompakt og grei):

2x trådløse aksesspunkter (må være PoE) - merker jeg mye forskjell på å velge "lite" fremfor "nanohd"?

Ellers er planen å benytte den inkluderte hjemmesentralen (pga TV osv). Må man velge noen spesiell innstilling på den for å få den til å virke "as intended" i dette oppsettet? Og de elko nettverksuttakene, er de kurante å koble for en med litt begrenset erfaring?

På forhånd tusen takk for eventuell hjelp!

Mvh Niram

 

20211003_114320.thumb.jpg.a6b3dbd4389027f7e598dda6ff3f38fc.jpg20211003_113824.thumb.jpg.720adb9c5c5a4d0a8efa16701db02682.jpg

Endret av Niram
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du vil nok ikke veldig gjerne ha skapet 'fullt' av poe-injectorer? Kjøp deg like greit en switch med poe-utganger?

Siden du skal ha utstyr fra Ubiquiti Unifi er det kanskje greit å finne poe-switch fra de også?
Jeg hadde forøvrig selv poe-injectorer over hele huset før, men nå har jeg handlet switcher med poe. (Jada, jeg har hele 14 switcher i nettet her, kun 3 UTEN poe.)

Veldig greit hvis du også etterhvert setter opp noen kamera!  Jeg fatter ikke hvorfor folk ikke har sikret seg LITT med overvåking og kamera i dag koster jo nær ingenting! Benytter også overvåkingskamera som web-kamera her. 

Endret av Woff
Lenke til kommentar

Jeg bor grisgrendt, så har aldri hatt behov for kamera. Trenger nesten ikke å låse ytterdøra 😛

 

Tips til poe switch da? Er denne fra Unifi god nok? https://www.dustinhome.no/product/5011195804/unifi-usw-lite-16-poe-45w?ssel=true&utm_source=prisguiden&utm_medium=pricecompare
 

Var flere varianter så jeg, men for meg å gi over 3000 for en switch virker litt meningsløst.


Sett på en rimelig en fra linksys og, men usikker på om den er no..

https://www.komplett.no/product/820899/datautstyr/nettverk/switch/linksys-lgs116p-eu-poe-switch#technical-details

 

 

Lenke til kommentar

Jeg skiftet FRA Linksys til Ubiquiti Unifi selv, mest fordi jeg ønsket å 'tukle' med oppsett osv.. Men begge to bør vel fungere i og med at du vel neppe kommer over 45W i belastning med kun AP'er..
Forøvrig er det alt for mange som bor litt utenfor de tetteste sentrum som også blir utsatt for uvelkomne besøk. Har jobbet nær 20 år med sikkerhet (Securitas) og alt for mye som ALDRI burde skjedd skjer ofte nok også der. Å sikre egen tomt / bygninger er RIMELIG og ganske fornuftig.. Og nei, jeg har sluttet og tjener ingenting på å anbefale! 🙂

Lenke til kommentar

Hehe, skjønner. Ja, med lite varianten vil vel forbruket ligge rundt 10W.

Joda, du har sikkert rett. Er kanskje først og fremst pågående alarmselgere som har gjort at det aldri har vært aktuelt for min del.... men greit å ha muligheten. Når det er sagt blir det kanskje helst noe wifibasert siden jeg ikke har lagt opp kabel til den type utstyr.

Lenke til kommentar

DET var synd.. At du ikke har kablet mener jeg! Du kan da ALDRI få nok nettverkskabler?? 🙂 Jeg er av den heller ekstreme typen, har omtrent 100 utstyr oppe i nett her, 20 kamera, alarm og bare tv-kroken har 12 utstyr på nett..
Uansett er wifi greit nok til det som BØR være trådløst, men ikke for faste utstyr.. Har du vurdert katte-luke / hundeluke med nett? 🙂

Garasje? Skal du sette opp så HUSK kabel dit!

 

Lenke til kommentar

Garasje MED nettverkskabel da håper jeg??? 🙂 Ubiquiti Unifi leverer forøvrig små switcher sånn at du aldri får behov for mer enn en kabel til hvert punkt.  Benytter selv 4-5 slike for å få mer utstyr i enden av kablene. 🙂 Hvor i landet bor du sånn omtrent?

 

Lenke til kommentar

Jeg har samme hjemmesentral + Altibox. Jeg vil hvis praktisk mulig anbefale å sette hjemmesentralen i bromodus og bruke egen ruter eller mesh, da får du best kontroll (jeg bruker TP-Llink Deco M9+). Dersom du setter hjemmesentralen i bromodus,  tar du uansett ut TV-signalet direkte fra den (vi gjør det).

Lenke til kommentar
cacb skrev (9 minutter siden):

Jeg vil hvis praktisk mulig anbefale å sette hjemmesentralen i bromodus og bruke egen ruter eller mesh, da får du best kontroll (jeg bruker TP-Llink Deco M9+). Dersom du setter hjemmesentralen i bromodus,  tar du uansett ut TV-signalet direkte fra den (vi gjør det).

Aldeles enig!

Lenke til kommentar
cacb skrev (1 time siden):

Dersom du setter hjemmesentralen i bromodus,  tar du uansett ut TV-signalet direkte fra den (vi gjør det).

Hei, 

hva mener du med det? Er ikke en port reservert til TV i standard oppsett? Om jeg ender opp med å beholde TV tenkte jeg bare å legge opp ene kabelen fra nettverkspunktet i stua til den aktuelle lan-porten. Det bør vel funke, bromodus eller ei?

 Har tidligere blitt anbefalt Unifi Ap-ene fremfor mesh, jaggu ikke helt lett å bli klok for en stakkar 😛

Endret av Niram
Lenke til kommentar

Du har rett, en port er reservert tv og du benytter da egen kabel til den porten. Men du bør kanskje VURDERE abo uten dedikert TV? Hvis du har mulighet til å benytte en eller annen smart-duppeditt så kan du jo uansett strømme det du måtte ønske..
Mesh var vel ikke akkurat et forslag tipper jeg? Unifi AP vil fungere meget bra og gi deg det nettverket du måtte ha behov for!  Her har jeg tre AP'er (en i garasjen) og har ikke opplevd problemer med kapasitet / dekning.

Endret av Woff
Lenke til kommentar
4 hours ago, Niram said:

Usikker på om jeg trenger PoE eller ikke. Jeg kommer bare til å bruke PoE til de trådløse aksesspunktene, og det følger med poe-injectorer til de jeg har sett på.

Ville valgt en PoE switch. Du unngår stikkontakt-jungel og du får fjernstyring av power samt måling av forbruk per port.  Kanskje ikke strengt nødvendig, men kjekt å ha.  Men 16 porter gjør det kanskje litt ufordrende å finne en vifteløs PoE switch. Hvis det er for vanskelig tror jeg nesten jeg ville vurdert to med 8-10 porter, hvor en av dem hadde PoE. Heller det enn en stabel med injektorer, om de er aldri så mye "gratis".

Og apropos det så er Unifi 6 lite på samme størrelse som nanohd,  men nyere, billigere og kommer uten injektor.  Så da sparer du miljøet for den.

Lenke til kommentar

Prøver på det da :) Ser ikke ut som Unifi 6 lite er tilgjengelig enda, så får holde utkikk. Kobles nok ikke på før nærmere jul uansett, så har litt tid. Kan kose meg med 32 cat6 termineringer først 😛

Men er det mest fornuftig å sette hjemmesentralen i bromodus da, med dette oppsettet? Ellers vil den vel "krangle" med AP-ene?

Endret av Niram
Lenke til kommentar

Yes, kommer til å bestille litt kontakter og diverse i dag, så jeg får begynt snart :) skal mekke både plugger og nettverkskontaktene fra elko. Så hold utkikk etter tråden når jeg roper om hjelp 😛

Skal prøve å ha god slakk i begge ender. Bør man ha vinklede kontakter på AP-ene i taket, eller går det med rette, vanlige og? Tenker for å få det skjult så bare AP-et synes.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...