Gå til innhold

Hvordan fastsette verdi på transportfirma


Anbefalte innlegg

Hvordan ville dere fastsatt en ca. verdi på et transportfirma (bil)? Hvilke parametre er vanlig å regne ut i fra? Er det årlig inntjening, bokførte verdier, en kombinasjon av disse eller en annen måte å sette en ca. verdi? Jeg har nemlig en venn som vurderer å selge, men hen vil gjerne høre hva dere tenker om verdien av selskapet før han eventuelt blander inn profesjonelle aktører. Litt nøkkelinfo:

- Omsetning rundt 25 mill
- Resultat ca. 15% av omsetning
- Egenkapital ca. 6 mill
- Firmaet har avtale med et stort norsk selskap, noe som gir mulighet til å frakte varer fra mange butikker i og rundt Oslo. Denne avtalen utgjør ca. 90% av omsetningen, og den kan sies opp når som helst, fra begge sider, med 2 mnd oppsigelsestid
- 8 ansatte (sjåfører) + rundt 30 sjåfører via underleverandører - alle disse avtalene har også 2 mnd oppsigelsestid
- Eier 5 biler uten lån (restverdi ca. 400k per bil)
- Leasing på 4 andre biler

Hvor mye mer enn egenkapital + bilene tror dere hen kunne fått?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det korrekte, men noe flåsete svaret er; selskapet er verdt det noen er villige til å betale for det.

Ikke børsnoterte selskaper verdsettes gjerne til årsresultat etter skatt ganget med alt fra 5 til 12. Sånn ca. I tillegg kommer evt overskuddslikviditet (likviditet som ligger i selskapet som ikke er nødvendige for driften, og som da kan tas ut som utbytte). (Gjelder ikke eiendomsselskaper som verdsettes basert på takst på eiendommen.)

I dette tilfellet vil verdsettelsen være svært avhengig av hvordan potensielle kjøpere vurderer kontrakten med hovedkunden. Selskapets avhengighet av denne ene kontrakten vil påvirke verdsettelsen vesentlig. Siden det er en kontrakt som kan sies opp når som helt trekker det i utgangspunktet definitivt verdsettelsen nedover, gjerne mot en faktor på 5 (eller enda lavere alt etter omstendighetene). 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Om eg tek utgangspunkt i at firmaavtalen som står for 90% av omsettinga er sannsynleg å stå seg i lang tid (kor gamal er forresten avtalen?) slik at ein kan rekne at gjennomsnittleg resultat blir 3,75 mill, så er verdien 3,75 mill ganger med antal år kjøparen finner det akseptabelt å vente på å tene inn igjen investeringskostnaden.

Jo sikrare framtidsutsiktene for firmaet er, jo høgare verdi vil firmet ha. Etersom det ikkje er mogleg å spå framtida så må kjøparen ta ein kalkulert risiko. Tilsvarande må vennen din gjere ei vurdering på om det er mest lønnsomt å sitte på firmaet og tene pengar i X år, eller om det er meir lønnsomt å selge firmaet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
jtninvest skrev (21 timer siden):

men hen vil gjerne høre hva dere tenker om verdien av selskapet før han eventuelt blander inn profesjonelle aktører.

Hvorfor det egenlig? Nettopp dette er det jo profesjonelle som kan best. Det er dyrt, men grunnen er at det er vanskelig, og da er det lite vi kan gjøre for å gi deg noe tall.

Lenke til kommentar
50 minutes ago, Nimrad said:

Hvorfor det egenlig? Nettopp dette er det jo profesjonelle som kan best. Det er dyrt, men grunnen er at det er vanskelig, og da er det lite vi kan gjøre for å gi deg noe tall.

En kan alltids bruke en liten formue for å få noen til å putte noen tall inn i et regneark for å finne «verdien». Hjelper ikke stort dersom ingen er villige til å betale den prisen…

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Du bør aldri stole på bare en vurderingsmetode, og før du kan beregne verdien må du normalisere årsregnskapet. Prøv å kontakte https://nielsenvaluation.no/ Det er også andre firmaer å velge mellom. Søk på google, så finner du flere som selger verdivurderinger. Før du spør, ja, jeg har en tilknytning til det selskapet 😃

Endret av Michael Jensen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...