Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Har en kompis som misbruker valium


777

Anbefalte innlegg

Halloen folkens. 

Har en kompis som for ett par år siden «utviklet/har fått» Epilepsi, og har regelmessig anfall. Mistet jobb, sitter mye aleine og har sosial angst. Og angst for å få anfall og utfallet av det. Anyways. 

Han får valium av legen for å dempe disse angst anfallene når han trenger det. Men nå det siste 6mnd har han gått tom på et par dager. Noen ganger samme dag. Tror han får 25stk, usikker på MG. 
 

uansett, han misbruker disse for rusen og det ett problem. Som han selv ser.  Men kan gå i gal retning om han blir tilbudt lignende piller på bussen for eksempel. 
 

det jeg lurer på er om jeg kan varsle eller på noen måte få de til å slutte å gi ut disse medikamentene til han? Han bruker de jo ikke riktig uansett. Og det ødelegger vennskapet til alle rundt han, han er en herlig fyr. Og trenger egentlig bare hjelp. Men det blir bare ord, og ingen handling.

Takk på forhånd. ☺️✌️

Vet egentlig ikke hva svar jeg forventer å få men fant ikke noe relevant på Google. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det å ruse seg på valium er en ekstremt dårlig ide. Kroppen tilvenner seg dosen over tid og en opplever et rent helvete når man ikke tar stoffet som kroppen vil kreve i høyre og høyere doser, noe som tilsier at man til slutt vil bli tatt for misbruket. Det at du er kompis og sier i fra nå kan faktisk redde personen. Spør gjerne noen som har avvent seg legemiddeltypen. De unner det ikke sin verste fiende. Det burde si litt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Veldig merkelig at legen ikke "plukker opp" dette om det er slik du beskriver.

Det mangler litt detaljer i historien for å "vite helt" hva som foregår, men om han har brukt opp 25 stykk på noen dager er det uansett i høyeste grad "misbruk".

Det @vidor sier over er dessverre riktig. Når man bruker disse over tid flytter man normalen for hjernekjemien slik at man er normal når man tar dem, men får alvorlige abstinenser når man slutter. Om han f.eks. har tatt 10x0.5mg daglig i fem år vil han nok være normal på de fleste måter og det kan ikke sammenlignes med om en nybegynner tar slike doser, men å slutte er i verste fall dødelig.

For noen går det helt fint å ikke øke dosen også, men for de som tar det for angst og ikke for epilepsi (der er det vel clonazepam som gis mest siden det er den beste til muskelavslapning) så tar de ofte bare mer for å fjerne ubehag og ender opp i en dårlig sirkel.

Som det også sies; benzo er noe av det verste å slutte med. Med jernvilje kan man med mye ubehag trappe ned selv, men det høres ikke ut som at kompisen din "er der". Det er vanskelig å vite hva som er riktig å gjøre, for det skal veldig mye til før man kan avruses med tvang. Om du skulle melde inn legen eller noe slikt vil det bare føre til problemer for vennen din. Hvordan stiller han seg til "å slutte"? Uten motivasjon vil det være veldig veldig vanskelig.

En annen ting er at han ikke burde ha førerkort med det forbruksmønsteret (og den lovlige grensen er 10mg i døgnet).

Hvor mye innsikt har han selv i forhold til situasjonen? Disse medisinene er virkelig ingen spøk å slutte med og anses som "det verste". Det er ingen pekefinger her, men han kommer til å få en skikkelig smell om han har klart å bli skikkelig avhengig. Det første du kan gjøre er å "kartlegge situasjonen" på en ikke-dømmende måte og få skikkelig klarhet i omfanget.

 

Dette er clonazepam og alprazolam, og ikke diazepam, men de fungerer veldig likt (og samme helvete å slutte). Diazepam har lengst halveringsstid men er mindre potent. 

 

Edit:

Igjen; å "få dem til å slutte å gi ham dette" høres greit ut i teorien, men om det skulle skje at de plutselig bare slutter å skrive ut kan det gå virkelig galt og han får garantert en helt jævlig opplevelse og får angst for å slutte senere. Ingen god løsning i praksis. Det beste er å få ham til å innse selv at dette ikke er bra, og at man ikke moraliserer fordi han ruser seg. Det er egentlig ikke noe verre (eller bedre) enn å "drikke bort" problemene, og bør behandles på samme måte...

Endret av delfin
  • Liker 1
Lenke til kommentar

En person med epileptiske anfall går vanligvis på andre sterke medisiner, mot selve tilstanden. Alt dette er ikke bra å kombinere med sterke smertestillende. Men det er den personens liv.. det beste ville nok vært å bytte fastlege. 

Epilepsimedisiner er såpass sterke at de er interessante for rusmiljøer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...