Jump to content
Sign in to follow this  
IngridChris

Lange skruer til gipsanker?

Recommended Posts

Hei! Vi skal noe litt vrient: henge en vegghengt seksjon på en gipsvegg. Tenkte oss ikke om under oppussing og glemte å forsterke veggen.

Seksjonen skal i utgangspunktet henges opp med 9 treskruer - 3 lange skruer i hvert av de tre stagene som henges på veggen. Vi tenker at 9 gipsanker vil bære en del vekt, men finner ikke lange nok skruer til ankrene. Vi trenger i utgangspunktet 5 mm skruer som er 100 mm (10 cm) lange. Noen som vet hva vi skal søke etter, eller i det hele tatt vet om dette finnes? 

På forhånd takk for alle tips!

Share this post


Link to post

Hva er vekt på seksjonen inkludert alt som skal inn i seksjonen? 

Og hvordan fordeles vekta på skruene? Castor lager gode gipsankere (Castor Stella), men de har ikke lange nok skruer. De forutsetter 300mm mellom hvert anker

Share this post


Link to post

Hva slags anker er det du bruker? Noen tar treskruer, andre bruker maskinskruer. Om det er sistnevnte trenger du da 100mm M5 bolter (Noe som nok er litt sært, men det finnes). Om du ikke kan skaffe fra f.eks zachariassen jernvare http://www.zachskruer.no/ kan du vurdere å bruke en gjengestang. Ankre som tar treskruer ville jeg vert skeptisk til. (Ihvertfall de jeg kjenner til)

Hadde jeg vert deg ville jeg sterkt vurdert å sørge for å feste seksjonen i stenderne. Om det ikke går opp med skrufestene kan man vurdere å skru fast en plate el.lignende i stenderne og så feste seksjonen i denne.

Share this post


Link to post

Heisann. 

Jeg ville brukt treskruer og skrudd seksjonen inn i stenderne i veggen. I det minstre skrudd den fast der det går an å feste i stender, og bruk ekspansjonsanker i tillegg der det ikke passer å feste i stender. 

Mange ekspansjonsanker til gipsvegger kan holde ganske mye vekt, men det hjelper ikke om. veggen f.eks bare har ett gipslag og gipslaget gir etter. 

M5x100 skruer er ikke hyllevare noen plasser jeg kjenner til, men det er mulig du kan få tak i det på ebay/amazon eller hos en spesialistforretning som sverreb nevner over. Gjengestang kan være enn ok løsning om du har en egnet sag for å kappe den (husk mutre).

Share this post


Link to post

Tusen takk for svar! Veggen har mest sannsynlig ikke stendere, da den er satt opp i ettertid. Jeg har ikke veid seksjonen enda, men tipper at selve seksjonen veier rundt 40 kg. Så da spørs det kanskje hva vi kan sette i hyllene. 

Share this post


Link to post
2 hours ago, IngridChris said:

Veggen har mest sannsynlig ikke stendere, da den er satt opp i ettertid.

De må da ha skrudd gipsplatene fast i noe...? Eller er de skrudd kun i topp- og bunnsvill? 

Det er jo bare å banke litt på veggen, så finner du fort hvor det er litt annerledes lyd og litt fastere 

Edited by newman221

Share this post


Link to post

Det er stendere i veggen, så bank litt som Newmann221 sier.

Hvordan er festehullet hvor skruene går inn der de lange trengs?

Disse kan enkelt kappes til riktig lengde: https://www.biltema.no/bygg/festeelementer/spesialskruer/gjengestang-blankforsinket-2000017295?gclid=CjwKCAjw07qDBhBxEiwA6pPbHlFXq-kaynl_8QaxfiYYw-5-EOIRIVK3lfnupz1Qya9DOa4McQoSDxoCxSkQAvD_BwE

Men de vil da kreve mutter på fremsiden. Hvis man får det inn i hullet som er så vil det funke bra. Muttere og skive er som oftest litt litt større enn hode på en skrue.

Share this post


Link to post
2 hours ago, IngridChris said:

Tusen takk for svar! Veggen har mest sannsynlig ikke stendere, da den er satt opp i ettertid.

Det tviler jeg på. Standard et stendere med 60 cm mellomrom. En gipsvegg uten stendere ville sansynligvis falt ned av seg selv eller i hvertfall bøye seg for den minste belastning.

Du kan også bruke magneter for å lete etter gipsskruene om det er vanskelig å finne stenderne ved å banke i veggen.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...