Jump to content
Sign in to follow this  
Joachim Seehusen

Snart får hønene solarium – Det er en stor fordel for oss nordmenn

Recommended Posts

Er oppdagelsen egentlig at UVB-lys gir ekstra næringsrike egg? Eller er det kanskje heller at de forholdene hønene vanligvis lever under gir ekstra næringsfattige egg?

  • Like 7

Share this post


Link to post

280nm UVB dreper koronavirus, så jeg regner med de har forsket på mer enn bare D-vitamin. Antagelig var det med D-vitamin og kalk de mest salgsfremmende tingene de fant i undersøkelsen.

Hønseegg veier i gjennomsnitt 63 gram. I følge matvaretabellen er 88% av eggets vekt spiselig (12% er skall og hinne), altså 55,44 gram spiselig i gjennomsnitt. Regnet per 100 gram spiselig egg inneholder det 4 µg vitamin D. Spiser man ett egg får man altså 0,5544 * 4 = 2,22 µg vitamin D i seg. I følge LHL er anbefalt daglig inntak 10 µg i aldersgruppa 2-74 år. Da trenger vi ca 4-5 egg hver for å dekke dagsbehovet. Hvis D-vitamin innholdet økes med 45% så blir det 3,22 µg per egg, så man trenger ca 3 egg per dag for å dekke dagsbehovet.

Det sagt så finnes det jo selvsagt mange andre måter å dekke eller komplettere D-vitamin-behovet enn å spise egg, samt at egg inneholder jo også ting man ikke ønsker veldig mye av. Blant annet øker det kolestrolnivået (de gale typene). I tillegg så inntas ofte egg sammen med en god del salt (usunt). Så saken må sees på som et reklameframstøt fra eggprodusentenes samvirkebedrift Nortura og deres samarbeidspartnere. Regn med en god del cherrypicking av resultater.

  • Like 2

Share this post


Link to post
1 hour ago, Simen1 said:

Blant annet øker det kolestrolnivået (de gale typene).

Er ikke dette noe man i stor grad har gått bort ifra? Altså at å spise usunt kolestrol ikke nødvendigvis øker kolesterolet i blodet, men at det vel så mye bare har med generelt energioverskudd å gjøre? Nå er jeg ikke oppdatert på enæringsforskning, men det var det siste jeg hørte på den fronten iallfall.

Edited by PingEnt
  • Like 2

Share this post


Link to post

Det stemmer som du sier PingEnt, og det er lenge siden man nyanserte slike tullete utsagn som ble sagt i gamle dager.

Kroppen pruduserer det aller meste av kolesterolet selv og reduserer denne produksjonen når man får tilført ekstra kolesterol fra mat som kjøtt- og meieriprodukter, sjømat og egg.

Derimot påvirkes kolesterolnivået spesielt av mengden og typen fett man får i seg. For mye mettet fett og transfett er ugunstig.

Det er balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol som er viktig i sett i sammenheng med den generelle helsetilstanden.

Simen1 kommer med feilaktige påstander og du kan bare overse utsagnet hans.

  • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post
OlaML skrev (På 31.3.2021 den 11.16):

Er oppdagelsen egentlig at UVB-lys gir ekstra næringsrike egg? Eller er det kanskje heller at de forholdene hønene vanligvis lever under gir ekstra næringsfattige egg?

Det har nok med UVB lysene å gjøre, selv om dyrevelferd er viktig.

Share this post


Link to post
Simen1 skrev (På 31.3.2021 den 15.45):

280nm UVB dreper koronavirus, så jeg regner med de har forsket på mer enn bare D-vitamin. Antagelig var det med D-vitamin og kalk de mest salgsfremmende tingene de fant i undersøkelsen.

Hønseegg veier i gjennomsnitt 63 gram. I følge matvaretabellen er 88% av eggets vekt spiselig (12% er skall og hinne), altså 55,44 gram spiselig i gjennomsnitt. Regnet per 100 gram spiselig egg inneholder det 4 µg vitamin D. Spiser man ett egg får man altså 0,5544 * 4 = 2,22 µg vitamin D i seg. I følge LHL er anbefalt daglig inntak 10 µg i aldersgruppa 2-74 år. Da trenger vi ca 4-5 egg hver for å dekke dagsbehovet. Hvis D-vitamin innholdet økes med 45% så blir det 3,22 µg per egg, så man trenger ca 3 egg per dag for å dekke dagsbehovet.

Det sagt så finnes det jo selvsagt mange andre måter å dekke eller komplettere D-vitamin-behovet enn å spise egg, samt at egg inneholder jo også ting man ikke ønsker veldig mye av. Blant annet øker det kolestrolnivået (de gale typene). I tillegg så inntas ofte egg sammen med en god del salt (usunt). Så saken må sees på som et reklameframstøt fra eggprodusentenes samvirkebedrift Nortura og deres samarbeidspartnere. Regn med en god del cherrypicking av resultater.

Egg er sunt så lenge det kommer fra riktige produsenter som gir hønene bra mat og gode oppvekst vilkår.

Propganda fra anti fett klubben er debunket for evigheter siden.

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...