Gå til innhold

Brukte hundrevis av panelovner til å regulere strømnettet [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Et annet moment med denne overordnede panelovnstyringa er at når det er en større utkobling av distribusjonsnettet i et område så skal feil rettes og området kobles inn igjen. Da står gjerne alle termostatene i området på og man får innkobling med en enorm last. Det setter store krav til koblingsbrytere og kan potensielt føre til at nettet faller ned igjen pga høy samtidig overbelastning.

Har man samkjørt panelovnstyring kan man slå av alle panelovnene ved utkoblinger og heller koble de inn med tilfeldig tidsforsinkelse etter at strømmen kobles inn igjen. En slags mykstart.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+613

Om kunden har effektledd så er det mer lønnsomt å holde en jevnt forbruke med like mange kw gjennom hele døgnet, dvs dele døgnbehovet på 24 med litt høyere forbruk på natten siden avregning av effektleddet er låst til 0,75 størrelsesforhold mellom natt og dag. All energi som ikke brukes av kunden i de timene nå det er størst belastning på strømnettet og selv om denne energien hentes på den tiden av døgnet når det er lavest beslastning på strømnettet vil kunden måtte betale høyere effekledd enn han hadde hatt et optimalt jevnt strømforbruk gjennom alle døgnets timer. Se tabell under. Derfor er det en dårlig løsning for de som har effektledd og derfor må effektleddet om det skal brukes ikke være låst i forhold 25 prosent rabatt på avregning om natten mot dagens behov for effekt fordi slik strømsparing som artikkelen handler om blir da mye dyrere for kunden i form av økt utgift i form av økt effektledd. Effektleddet koster kr 935,5 kr pr. kW i 2020 (elvia innlandet)

Tabell for optimalt strømforbruk for kunder med effektledd viser at det er mest lønnsomt for kunden å aldri spare strøm når belastingen på nettet er størst, fordi han da må senere må betale mer i effektledd når det tapte forbruket må utlignes! Derfor må effektleddet endres til å ta slike hensyn og la kunden bruke mye strøm når det er minst belastning på nettet uten det påvirker kostnaden av effektleddet i stor grad, dvs. han må ikke pålegges automatisk forhøyet abonnering på effektledd på dagtid siden han ikke har behov for noe effekt på dagtid.

Med 0,75 kWh avregnet effektledd på dagen gir det kunden 1 kWh kl 22-06 og i helgene men om kunden bruker 0 effekt på dagen så tegner han automatisk abonnement på dagseffekt 0,75 ganger av det han maks tar ut på natten.

Så en kunde som kjører batteridrift hele dagen 06-22, har et energibehov på 24 kWh i døgnet har 8 timer på å lade oppbatteriene og trenger 3 kW effekt til det. Dermed blir regningen 3x937,5 = 2812 kr i effektledd fremfor kr. 843 hvis man jevner ut forbruket optimalt for å holde effektledd kostanden optimalt på laveste nivå. Dette ved 1 kWh effekt i snitt per døgn. Gang det med 10, 100 eller 1000 så blir det et veldig stort problem i forhold til lønnsomhet og da direkte ulønnsomt å slå av strømmen i perioder for å deretter måtte bruke mer strøm andre tider i døgnet for å dekke dagsbehovet av energi.

I NVE sine føringer om effektleddet skal effektleddet endres til å avregnes etter døgnmaks, og ikke lenger måneds eller årsmaks. Det er jo bra for bedriften men fortsatt ikke optimalt med tenke på avlasting av toppene i strømnettet.  Effektbehovet om natten må ikke påvirke effektleddet på dagtid, forholdet 0,75 mellom avregning av effekleddet natt og dag må opphøre helt og effektleddet dag og natt må avregnes helt uavhengig av hverandre. Det kan videre deles opp i flere perioder at kunden abonnerer på 1 kWh effekt kl 8-9 og abonnerer på 2 kWh effekt kl 10-12 helt uavhengig av hverandre så vil det gjøre at stort sett alle bedrifter i landet kan slå av alt som bruker mye effekt kl  08-09 fordi det da vil bli svært lønnsomt for dem å gjøre det. Det vil også bli billig og enkelt å implementere det fordi det kan planlegges månedsvis i forveien og kan bruke tidsbrytere istedenfor at man trenger algoritmestyrte systemer som koster mye i innkjøp.

Men, det er jo supert om panelovner og varmtvannstanker i de tusen hjem klarer å jevne ut strømnettet nok til at det ikke er behov for at bedriftene trenger å bidra.

image.thumb.png.2a6b8fb781c85342294a06c839efa6ee.png

Endret av Slettet+613
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Nye varmtvannsberedere SKAL være fast tilkoplet. Pga. Fare for varmgang i kontakten. Med ditt forslag med en eller annen "duppeditt" i støpsler vil varmtvannsbereder være innkopplet kontinuelig i lengere tid, en når termostaten kan bestemme selv for å holde temperaturen oppe. Så dette øker brannfaren.

Lenke til kommentar
DHMMXE2L skrev (1 time siden):

Nye varmtvannsberedere SKAL være fast tilkoplet. Pga. Fare for varmgang i kontakten. Med ditt forslag med en eller annen "duppeditt" i støpsler vil varmtvannsbereder være innkopplet kontinuelig i lengere tid, en når termostaten kan bestemme selv for å holde temperaturen oppe. Så dette øker brannfaren.

Termostaten vil naturligvis slå av og på strømmen som vanlig i forhold til temperaturen på vannet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...