Gå til innhold

Investering i fond


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Som NoTrace sier; hold deg til billige, globale aksjefond. Disse gjenspeiler verdensøkonomien og slår aktive fond - over tid. I enkeltår kan noen forvaltere knuse indeksene og hauses opp i media, men det er ikke mange som gjør det år etter år. Og har du langsiktig sparing, så er det nettopp år etter år du må tenke på.

Du kan gjerne spe på med miljø-, teknologi- eller geografisk avgrensa fond, men disse kan ha noe dyrere kostnad og medføre økt risiko. Eksempelvis har grønne aksjer seilt i enorm medgang en stund og det er fristende å kaste seg på med alt man har, men virkeligheten innhenter ofte slike segmenter og man kan få en kraftig korreksjon om ikke inntjening etter hvert står seg mot prisingen. 

Ikke nødvendigvis lurt å "shoppe" fond basert på siste års avkastning eller siste tre år annualisert. De fleste aktive forvaltere taper mot indeksen over tid, noe som er svært godt nytt for folk flest. Vi kan spare jevnt og trygt i globale indeks (krydret med litt andre fond / aksjer som du vil) og bruke så godt som null tid på investeringene. Når dette i tillegg ti-femten år frem i tid vil ligge langt foran 'hypede' aksjer og fond ved starten, så er det vinn-vinn. 

Lenke til kommentar

Det mener at vi kan investere i DNB Aktiv 80 og DNB Aktiv 100 for langsiktig for fem til ti år hvis vi ikke har mye kjennskap om hvordan sammenligne aksjefond. 

Hvilke av desse fond har mindre årlig kostnad ? og hva de egentlig koster årlig ? 

DNB Aktiv 80
DNB Health Care N
DNB Tecnology N 

Hva er forskjell mellom DNB Tecnology N og DNB Tecnology A ? 

 

Lenke til kommentar

Alle aktivt forvaltede fond som du henviser til der, har en forholdsvis høy forvaltningsavgift på 1 - 2%. Den eksakte kostnaden finner du enklest hos dem du kjøper fond via, f.eks. Norne, Nordnet, DNB osv.

DNB sine A-fond har en årlig forvaltningskost, mens N-fondene har en lavere forvaltningskost, men også en kostnad i form av plattformavgift i tillegg. Les mer her: Nettoandelsklasse (N) | Fond | Sparing fra A til Å - DNB

Endret av NoTrace
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...