Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Stort norsk selskap selger klær med bilde jeg har tatt


PCBerg

Anbefalte innlegg

I 2014 kom jeg i kontakt med ei som jobber for et selskap fordi hun skulle skrive en sak i et blad og hadde ingen bilder av det hun skulle skrive om. Jeg sendte henne noen bilder hun kunne bruke i saken, bildene ble brukt i bladet og jeg ble navngitt som fotograf i bladet. 
I den senere tid har selskapet hun jobber for begynt å bruke bruke ene bildet på nettsidene sine uten å navngi meg. Så begynte de å lage "merch"  med bildet som de ga ut til medlemmene sine. Og nå har de begynt å bruke bildet på et klesplagg som de selger i nettbutikken sin.

Så jeg lurte på om jeg har krav på noe erstatning siden de tjener penger på å bruke mine bilder uten tillaltese? Og hvordan burde man i så fall gå frem?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Loven dette faller inn under heter Åndsverksloven. Den finner du her: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2018-06-15-40

Først og fremst ville jeg vurdert å ta kontakt med en advokat å søkt om fri rettshjelp. Kanskje har du en forsikringspakke med juridisk hjelp du kan benytte deg av?

Videre ville jeg startet en dialog med selskapet sammen med en advokat siden bildet åpenbart har blitt brukt på en annen måte enn det var opprinnelig tiltenkt. De overdrar ikke automatisk rettighetene til å bruke bildet i andre sammenhenger enn det du ga tillatelse til opprinnelig.

Ved hjelp av advokaten kan du fremforhandle deg til en avtale om videre bruk av bildet på en slik måte at alle er fornøyde. Siden de har fremstilt produkter med bildet ditt så antar jeg at de ikke vil brenne inne med et varelager som ikke kan selges på grunn av at du krever oppgjør. Her kan du kanskje få en prosentsats av salget for hver gjenstand og et erstatningsbeløp. Mulighetene er mange.

 

 

Endret av SpecialForce
Lenke til kommentar

Svært få har krav på fri advokathjelp. 

Jeg hadde først konfrontert daglig leder i selskapet. Forklart din side av saken, og sagt at du kommer til å anmelde saken for brudd på åndsverksloven om dere ikke kommer til enighet.

Et alternativ til advokat kan være denne tjenesten: https://www.konfliktraadet.no/

Anmeldelse til Politiet dersom du blir møtt med en kald skulder.

Er det et seriøst mediehus, kan kanskje en PFU klage også være aktuelt? 

Lenke til kommentar

Skaff deg advokat. Sjekk ut satsene her, det er bare en bitteliten pekepinne. https://fotografforbundet.no/2019/04/prisundersokelsen-2019/
Når det kommer til hva en fotograf faktisk ville tatt for lisensiering også videre så er det ekstremt mye mer. Også sjekk ut denne saken: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/prisbelont-fotograf-bedt-om-a-betale-45.000-kroner-for-a-ha-publisert-en-skjermdump-fra-facebook-1.14966513

En advokat burde kunne hjelpe deg med å få innhenta hjelp fra reklamebyrå eller lignende til å prissette jobben, eller mer riktig det de har tatt seg til rette for.

Å bare inngå et slags forlik på feks 15 000 vil være ingenting i forhold til hva de har tjent, undergrave bransjen og la de slippe unna med virkelig dårlig praksis. Tips gjerne mediene når du vet litt mer, som hvor mye du burde få betalt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...