Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Jeg er 16 år gammel, kan jeg nekte å snakke med barnevernet?


Danney

Anbefalte innlegg

Jeg er 16 år gammel og går på videregående nå. Moren min sier til meg at barnevernet vil snakke med meg men det er ikke noe jeg er interessert i og tid til fordi hjemmeskole er så vanskelig i tillegg til at det er coronapandemi nå. Har jeg lov til å nekte å snakke med dem? Hvis jeg kan, hva kan konsekvensene bli?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har jobbet i barnevernet. Det kan høres skummelt ut at dem ønsker å snakke med deg. Spesielt siden barnevernet har et dårlig rykte på seg etter mange historier i media, rykter og kritiske innlegg og erfaringer som sprer seg på nett. Men den viktigste jobben de gjør er å finne ut hva de kan hjelpe deg med. Sannsynligvis ønsker dem å snakke med deg - fordi de har fått melding om at du har det vanskelig. Da vil dem forsøke å snakke med deg, for å finne ut hvordan de kan hjelpe deg med å få det bedre. Men det avhenger av at du gir dem en sjanse. Dersom du "lukker igjen døra" - kan dem ta beslutninger, uten at du er involvert. Det betyr at de kan bestemme ting over deg som du ikke har kontroll over. Da er det ikke sikkert at du blir hørt i like stor grad. 

Dersom du nekter - blir barnevernsvakten blir involvert. Dette er sivilpoliti som er en del av barnevernet. De bruker ikke politiuniform, og kjører ikke rundt i politibiler. Men jobber som den del av politiet og har derfor større myndighet.

Når de snakker med deg. Kan du selvfølgelig si: "Jeg vil ikke si noe som helst". Men dette er ikke lurt. Da kan dem bestemme ting, uten at du får være med å bestemme over det. 

Det å snakke med barnevernet er ikke så skummelt som det høres ut som. De mest opptatt av å hjelpe deg. Dersom du ikke vil ha hjelp, så må du bare si det til dem. Men for å si det - må du jo snakke med dem. :)

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Man kan alltid nekte alt. Og det betyr ikke at man er en psykopat. Det betyr bare at man vil leve sitt liv på sine premisser. Så lenge man er høflig og vennlig i dialogen med dem, så er det ingenting å frykte ved å nekte samtale. Du kan eventuelt be dem sende en e-post til deg med informasjon om hva de vil snakke med deg om. Jeg har alltid følt det så mye lettere å kommunisere skriftlig. For da blir det mye vanskeligere å bli manipulert og dratt i forskjellige retninger av folk med særskilte intensjoner. Lettere å styre seg selv.

Jeg vet ikke hva konsekvensene kan bli, men jeg kan ikke forestille meg at det blir noe verre enn at man blir mast litt med over en tidsperiode før de backer unna. Man blir nok ikke slengt i fengsel, på anstalt eller i glattcelle. Det er bare hvis man allerede sitter i fengsel og nekter å samarbeide .. har jeg lest.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg hadde nektet samtale, men heller bedt om skriftlig kontakt istedet. Barnevernet er kjent for å være utspekulerte og de har ikke for vane å ha redelige hensikter. Med skriftlig kontakt, e-post f.eks har de ikke muligheter til å vri seg unna eller benekte hva det som blir sagt. Jeg råder deg også til å ha noen med deg på det, f.eks advokat eller andre kunnskapspersoner. 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...